Сачева: Недоверието ни е факт, но да видим как ще използват инструментите на властта

Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП не е било изненада
10 юни 2023 09:54, Елка Василева
49
Сачева: Недоверието ни е факт, но да видим как ще използват инструментите на властта
Снимка: архив, БГНЕС

Назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП не беше изненада, защото самият г-н Василев заяви, че ще дойде и ще работи със свой екип. Така че това беше очаквано, коментира пред БНТ заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

"В случая това задълбочава разделителните линии, но нека видим първо какви ще са резултатите от неговата работа. Не бива да предпоставяме предварително това, че хората не могат да се развиват или да се поправят. Недоверието ни все още е факт, но нека видим как ще бъдат използвани инструментите на властта, преди да даваме категорични оценки", заяви Сачева.

Още по темата
Тя допълни, че от самото начало са заявили, че не дават кредит на доверие на новата власт, а просто дават кредит на време и са си поставили много ясни няколко задачи, които трябва да бъдат изпълнени.

"Моята цел не е да задълбочавам разделителните линии, а отново да връщам разговора там, където е смисълът на това, което направихме", уточни Деница Сачева.

Тя посочи, че подкрепят тезата следствието да е независимо и няма никакво значение, че този текст е предложен от "Възраждане". Когато тезата е добра, тя заслужава подкрепа.

По отношение на исканите имунитети Сачева подчерта, че дотогава, до когато Народното събрание се занимава с конституционна реформа и с промени в законите за съдебна реформа, няма да гласуват като парламентарна група за свалянето на имунитета на който и да е депутат.

"Така по никакъв начин не се гарантира безпристрастността към работата на народните представители. Що се отнася до това как ще се действа, говорихме за това да има комисия, в която да се взимат решения има или няма основание да бъде искан един имунитет", поясни тя.

Разговорите, които имахме с БСП, не са били за безусловна подкрепа, напротив, говорихме за това, че България трябва да има редовно правителство. Имаше разговори и имена, които се спрягаха за конкретни позиции и ресори. Коментирахме и различни позиции, към които БСП има интерес, но така или иначе тези разговори вече са затворени. И то са затворени от самата г-жа Нинова, която се опитва да обясни не особено убедително това, каза Сачева.

На въпрос за "Барселонагейт" и какво ново има да каже Гешев на изслушването в ЕП на 13 юни, Сачева коментира, че не се е запознала с новите документи по делото. "Не разбирам защо трябва да се прави нещо открито в Брюксел, и същото - закрито в България. Не намирам абсолютно нищо патриотично да отидеш в ЕП, освен поредната закачка с това, че датата ще е 13 юни" /на 13 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има рожден ден - бел.ред./. Тези поредни инсинуации ще бъдат подобаващо оценени от българските избиратели, допълни Сачева.

Президентът първо да осмисли собственият си престой в президентството, а не да се чуди как да обясни намесата си в парламентарната република. В момента той кара втори мандат - кажете ми някаква негова инициатива, която вие си спомняте, защото аз не си спомням нито една, коментира Сачева. "Българската Коледа" беше инициатива ва Георги Първанов, балът за деца в неравностойно положение - на Петър Стоянов, едва ли ще си спомним някоя инициатива на Радев, която обединява хората. Нашите критики към него са свързани точно с това - че той системно, още от самото начало на мандата си, не уважава НС и парламентарната република. Включително и като архитект на ПП, включително и като създател на поредицата служебни правителства, които много удобно по определени теми обясняваха, че имат законово ограничение, а по други теми - в енергетиката, например, си позволиха да излязат с 30-годишна стратегия. Така че ако Радев смята, че това, което той прави, не се разбира от хората, греши - ние искаме да влезе в своите правомощия, допълни Сачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На следващите избори ГЕРБ ще размаже ПП, твърде много компромиси с тях направи. Ще си ги вземе с лихвите...
26
2
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 8 месеца
Днес се провеждат - 2 протеста срещу кабинета никой нищо не споменава тук в новините
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правителството е на ПП-ДБ и ще назначават когото сметнат за добре. Вие от ГЕРБ сте там да натискате пултовете и да се съгласявате, така че недейте много да мислите. Това е цената да се спаси мутрата от правосъдие. Един човек от ранга на братя Галеви се разхожда в българския парламент през 2023г., за срам на всички нас, но явно трябва и това да изтърпим.
24
0
 
2
 
! Отговори
PSIHIATUR преди 8 месеца
lele tazi bulgarska ghena ovlastena I bezumno zabogatiala niamali nekoi daia okroti che shtese namesim
23
0
 
4
 
! Отговори
Колежка преди 8 месеца
Чакаме те на околовръстното в Добрич.заработваме си честно.
22
0
 
3
 
! Отговори
Фидосиева си е Симпа преди 8 месеца
За разлика от Това 7\8 половоту
21
1
 
8
 
! Отговори
Парцалев преди 8 месеца
"- Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият."
20
1
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 8 месеца
Сачева сама призна, че Не е чела документите и доказателствата по БАРСЕЛОНАГЕЙТ, но БЪРЗА ДА ЗАЩИТАВА ББ ОТ ГЕШЕВ!!! АМИ СРАМНО Е ТОВА - ПЪРВО ЧЕТИ, АНАЛИЗИРАЙ, ПОСЛЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ В НЕЧИЯ ЗАЩИТА!!!
19
4
 
1
 
! Отговори
Портет от стената преди 8 месеца
Kyтeв! Aaa, тиии, npизнa ли тpeтия noл?
18
0
 
5
 
! Отговори
Упс преди 8 месеца
Много се изложи Сачева, " не било патриотично Гешев да ходи в Брюксел и да злепоставя Бойко с документи и факти"! Бравос!
17
0
 
5
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 8 месеца
Няма да се учудя,ако Гешев "надживее" парламента като главен прокурор.Въобще няма да се учудя,ако президентът откаже да подпише указа за освобождаването му,ако ВСС го гласува при негативното отношение на президента към кабинета и съвсем няма да се учудя,ако Конституционният съд реши да приеме питането на Гешев за основателно.Времето,времето би казал Холмс.
16
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Недоверие голяма работа важно е да се - работи , работи заедно с пп
15
2
 
6
 
! Отговори
РАЯ преди 8 месеца
единствения инструмент е чистка и ново начало, не че вие ще се промените, но това е стъпката!
14
2
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
Поредният пребоядисан политик, сменил партийната си принадлежност към по-силните на деня.
13
2
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 8 месеца
Борисов ще ви купи един по-дебел!
12
3
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 8 месеца
Па плеснат с ръце и се прегърнат;)***....
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ППДБ са на крика на Бойко. Ще го издърпа в момента ,когато прецени че са се омацали достатъчно че да се борят за влизане въобще в следващия парламент. Оставяш ги да правят глупости и ги критикуваш постоянно по- остро и от опозицията. Партньорство от ново измерение:-)А ако го издърпа в особено чувствителен за обществото момент може и сериозни ползи да обере.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази противна лелка чак сега разбра, че Асен Василев е най големият лъжец
9
0
 
11
 
! Отговори
негласуващ преди 8 месеца
Няма оттърване от номенклатурчици и издънки на партийците завзели властта от 1944г до сега!Цели династии си създаде партийната буржоазия които ще ни смучат до края на света!Едни и същи муцуни до втръсване!
8
3
 
13
 
! Отговори
отвратен преди 8 месеца
Не съм виждал по злобна физиономия от тази на снимката !!!