Безпринципна ли е коалицията ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, или е край на кризата?

Политолозите Цветанка Андреева и Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR
31 юли 2023 10:22, Анисия Иванова
64

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - три формации на пръв поглед коренно различни, но сега обединени в общ проект за промяна на Конституцията.

"Трябва да отчетем успех, краят на кризата е сложен и сякаш колапсът вече остана в историята. Събраха се формации със сходни цели. Промени се не просто конюнктурата в България, но и международната обстановка. Войната в Украйна катализира изключително много процеси. Виждаме формации, които са стъпили на евроатлантическа основа. Трите цели са Еврозоната, Шенген и Планът за възстановяване. Политическият дебат се върна в парламента. Докато изпълняват целите си и имат общи задачи, има смисъл и да са заедно", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Тя вижда противопоставяне на два свята - на тоталитаризма и на демокрацията, "с която ние се идентифицираме като общество и държава".

Политологът Борислав Ангелов е на мнение, че виждаме  безпринципно обединение на фона на това, което се говореше непрекъснато през последните 3 години.

"Не може да бъде оправдание войната в Украйна, това е недопустимо. Христо Иванов какви клипчета правеше и говореше? Правителството на Кирил Петков какво говореше също? Сега - коренна промяна. На някои хора има бяха по-важни постове. Опозицията я няма в ръководствата на комисиите, имаме диктат на едно мнознство. Имаме коалиция на самодостатъчност", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов определи предложенията за промени в Конституцията като несериозни.

Според Андреева голяма част от предложените конституционни промени са смислени. Тя посочи като такова отпадането на служебните кабинети. Загубиха се в идеята за промяна на националния празник, обърна внимание политологът.

"Когато имаш силна политическа конфронтация и тръгваш на предсрочни парламентарни избори, големият стимул да съставиш власт е фактът, че управляват старите, срещу които ти си тръгнал. Липсата на служебен кабинет ще стимулира политическите сили, които искат избори, бързо да съставят правителство. Радев се провали, получавайки цялата безалтернативна власт в държавата", каза още Андреева.

"Целта на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни избори, а ние имахме служебни правителства, които се намесваха в изборите. Това го има в доклад на ОСС. Президентът прави политически инженеринг. Кариерата на двама политици от "Продължаваме промяната" тръгна от служебното правителство", съгласи се Ангелов.

Той е на мнение, че Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов са се явили заедно пред медиите, за да спасят правителството след оттеглената подкрепа от Асен Василев към предложения нов бюджет.

"Видяхме една самодостатъчност. Трите партии си избраха и регулаторните органи. Не вярвам на Иванов, че ще бъдат включени в процеса и останалите формации без "Възраждане". Не знам как вече ПП и ДБ ще казват, че са някаква алтернатива на ГЕРБ и ДПС, при положение, че са заедно в централната власт. ПП и ДБ са заложници на това, което се случва. В парламента дневният ред се определя от ДПС. Делян Пеевски е най-активен в НС", посочи още Ангелов.

Цветанка Андреева отбеляза, че този път договорките са доста публични, а ДПС е необходимият партньор за образуване на конституционното мнозинство.

"ДПС също се промени в контекста на случващото се. В критични моменти винаги са доказвали евроатлантическо поведение. Вече е ясно, че с режима на Путин не може да се работи. В този смисъл и президентът Радев ще става все по-нежелан партньор за политическа колаборация. Той е политически изолиран в международен план", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 8 месеца
Тия вече сме ги гледали и слушали. Така подреждаха листите, че Радан Кънев дойде от никъде и измести всички, за да стане евродепутат. После на местните избори набутаха всякакви крадци като кметицата на Красно село. Не виждам как някой друг ще е доволен, още повече хората.
50
0
 
1
 
! Отговори
Мина преди 8 месеца
Тая коалиция е брак по смекта. Всичк се продадоха на Козяк
49
0
 
0
 
! Отговори
Десо преди 8 месеца
Организиране престъпна група са тия
48
1
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
До Цветанка Андреева: За опорките на управляващите съм съгласен, но за обясненията на Путин за причините за войната в Украйна - определено не. Ако Украйна спазваше Минските съглашения, под които се бяха подпидсали президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия, война в Украйна нямаше да има. Така че да не смесваме опорките на управляващите с това, което казва Путин. Няма връзка едното с другото.
47
0
 
1
 
! Отговори
Цветанка Андреева преди 8 месеца
човек, който повтаря опортите на управляващите да говори за принципност - все едно чета обяснението на путин за нападането на Украйна! колко ли са ѝ платили?
46
0
 
3
 
! Отговори
анонс преди 8 месеца
Не само безпринципна но и вредна за България .Но защо забравяте и дпс та нали тя е точно ОТЗАД и подпомага тези наведените
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно е принципна и принципът е да се яде колкото се може от копанката. На ДСБ им е за трети път да крепят на Генерал Борисов принципите, докато се разпределят порциите на трапезата.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
безпринципна е меко казано - тя е Нелегитимна , сбироток от Лъжци,Предатели ,Крадци и Родоотстъпници !
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Измамници и крадци се събрали в коалиция и чакайте от тях да се справят с кризи.На куково лято или както се казва "га цъфнат налъмите"
42
5
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
Това са партиите в държавата ни на кого се сърдите избори години Служебни и държавата ни е наникъде стига с тези внушения заблуди България е това партиите са това гласува се за тези политици
41
2
 
0
 
! Отговори
akud преди 8 месеца
итн и беп по команда накремъл целенасочено се отксзаха от подкрепа и пак по заповед накремъл дадоха третата патерица на третата кремълска партия в България дпс. дпс са туморно образование. само който подкрепи електроно правителство и електрони услуги в нап. ной и всички държавни учреждения мисли за България и Българите...
40
2
 
3
 
! Отговори
лельо ебач преди 8 месеца
Цветанка бих я опънал стабилно няколко пъти подред без да спирам , ще и се завие свят от оргазми
39
3
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Тази (не)коалиция ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС е и безпринципна и (едновременно с това) край на кризата за съставяне на правителство. Притеснителното е как се стигна до този резултат. Според проф. Близнашки - с посещението на ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О'Брайън. Казал е (вероятно) на Бойко че, ако пречи на съставянето на правителството, ще му излезе името в списъка Магнитски. А сигурно е имал какво да каже и на Киро и Асен. И ето ти готова (не)коалицията
38
3
 
19
 
! Отговори
Нови избори преди 8 месеца
Защо ППДБ, като са толкова сигурни в подкреапата си, не разпуснат парламента и не назначат нови избори, но този път в предизборната си програма да впишат всичко, което ще правят - коалиция с мафията и статуквото, продължаване на далаверите с инхауса и т.н.
37
1
 
11
 
! Отговори
Венци преди 8 месеца
Къде ти търсим принцип при тези
36
2
 
16
 
! Отговори
Кънчо преди 8 месеца
Освен,че е безпринципна,тя е и нелегитимна..За коалициите в голята коалиция са гласува общо около 50% от 40% имащи право на глас българи или около 1.3 млн от 6 млн...В този ред на мисли тези хора нямат морално право да правят каквито и да е промени.Те не са избрани с мнозинство и не са представители на по-голямата част от народа..Да не говорим,че процентите на ПП-ДБ са такива, зашото измамиха хората,че ще чегъртат ГЕРБ.Дали ако бяха казали,че ще направят тази колация пак щяха да получат този рез
35
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КОАЛИЦИЯТА БЕЗПРИНЦИПНА НО КЪДЕ, КЪДЕ ПО ПРИНЦИПЕН БЕШЕ ЮМРУК РЕШЕТНИКОВ В РАЗГАРА НА НАЙ ЖЕСТОКАТА КОВИД ЕПИДЕМИЯ, НА 13 АПРИЛ 2020Г ТУК БЕ ОБЯВЕНО ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В ДЕНЯ КОГАТО ЕК ОБЯВИ ЧЕ БГ Е ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА ТОЙ ВДИГНА ЮМРУК И ИЗВЕДЕ С МИЛИОНИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ СТОТИЦИ НА УЛИЦИТЕ- А БОРИС ДЖОНСЪН ГО СЪДЯТ ЗАЩОТО ТАЙНО ПРАВИЛ В ТОЗИ ПЕРИОД ПАРТИТА- А СЕГА ДЕ, А ПОМНИТЕ ЛИ КАК ГО БЯХА ИЗГОНИЛИ ОТ ТАЛИН ЗАЩОТО ДЕСКА БИЛА БОЛНА ....
34
0
 
23
 
! Отговори
Ева преди 8 месеца
ПП-ДБ са си безпринципни от самото начало
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
коа лицията е принципна на принципа - изпълнваме задачите посатвени от американския посланник и крадем колкото успеем- народа още е опиянен от "демокрацията" - и когато му светне ще е опиянен от нищетата но ще е късно
32
2
 
8
 
! Отговори
999 преди 8 месеца
Ами, много зависи кой е принципът,заради който се коалираха и кой е принципал.