От септември и антибиотиците ще се изписват с е-рецепта

Възможността е разработена, остава технологичното прецизиране
8
От септември и антибиотиците ще се изписват с е-рецепта
Снимка: Pixabay

Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици, съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Възможността за електронно предписване на антибиотици е разработена, предстои технологично прецизиране и се очаква осъществяването му,  допълни той, цитиран от БТА.

Министър Хинков допълни, че е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз и "тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е достатъчно".

През миналата година започна изписването на електронни рецепти, направления за преглед при специалист и за хоспитализация. Остана в сила възможността за изписване на някои медикаменти и на хартиена – бяла рецепта.

В началото на тази година започна и електронното изписване на протоколите за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение, които се заверяват от районните здравноосигурителни каси. Целта е улесняване на пациентите и лекарите, като чрез въвеждането на електронните протоколи отпада задължението на пациентите да посещават здравните каси и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът им да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: рецептаантибиотици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 8 месеца
Аз са интерисувам как шъ е за виаграта, за нея рицепта шъ тряба ли?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Що бря,нашите държавници износаха иинсолина и други лекарства на Украйна ,що да не изнесат и антибиотиците ,гадове че умиргате
6
0
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
За да платиш на доктора 30 или 50 лв. за преглед
5
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До #3 - проблем е, защото бактериите еволюират, прочети за антибиотичната резистентност
4
6
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
защо трябва да ходим при личния лекар на всеки 3 месеца да удължаваме ужелектр рецепта трябва да се връщам от провинцията в софия на всеки 3 месецалекарствата в електр рецепта се предписват от специалисти а не от л лекар такаче тази дисп функция освен 3 лв ни струва доста скъпо
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В миналото, не бе проблем всеки да си купи лекарства и антибиотици, сега е проблем за антибиотиците и не може да си ги купите свободно, както е и на запад, защо? Следят ви за всичко, защото при по-сериозни наранявания и заболявания, без антибиотик, не може да оцелеете!
2
5
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 8 месеца
Да попитам министъра - мисли за нашето здраве или за трите лева които ще даваме при изписването на рецептата.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отлично! Нека робството да започне!