Местни избори, смени в службите - задава ли се политическа криза?

Кольо Колев и Георги Киряков с коментар пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2023 13:53, Анисия Иванова
30

Правителството започна подготовка за организация на местните избори. Междувременно беше внесено искане за освобождаване на главния секретар на МВР Петър Тодоров, а на ход сега е президентът.

"Ситуацията е ясна - това е назначение от служебните кабинети и е аргументирано от гледна точка на това, че има различно правителство, да се иска обграждане от хора, на които се има доверие. Една такава фигура, която е назначение на служебни кабинет - ключова позиция като главен секретар, с ключови информационни канали и ключова информация, не е удобна на правителство, което има за брак президентството и президента Радев", каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че има процедура, чрез която президентът трябва да консултира назначаването на главния секретар на МВР.

"Тя пречи да се направи бърза смяна на главния секретар. Това се използва за поредните политически сблъсъци между президентството, президента Радев и устойчивостта на правителството. Това ще е още един индикатор дали служебният кабинет преследва последователно целите, които си е поставил, независимо дали са разкрити някакви разговори, или това е част от политиката, която се развива така или иначе в последните 30 години в България", допълни Киряков.

Според социолога Кольо Колев смените са "шменти капели" и се използва убийството на Алексей Петров.

"Преди това също имаше кризи, свързани със сигурността. Това са аргументи, които се използват, а това, което реално се прави, е да се овладеят силовите структури, по-специално МВР. Нещо, което беше казано в прав текст чрез записите", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колев е на мнение, че до голяма степен се надценява ролята на МВР в изборите.

"Да, без съмнение при определени условия може да се въведе малко повече ред да се снижи нивото на купения вот, да се преследват търговците на гласове, но по никакъв начин не може благодарение на МВР да се увеличават значимо резултатите за една или друга политическа партия. Не разбират, че властта не е самоцел, тя е инструмент", категоричен е социологът.

Киряков не вижда да е започнала конкуренция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за местния вот.

"По-скоро виждам едно предпазливо стъпване и на обявените вече кандидати, така че да не се настъпи интереса на другата политическа сила, включително в София не виждам остра конфронтация, каквато винаги е била. Виждам някакви общи приказки: "София е зле, София трябва да се поправи". Не виждам остра конфронтация между кандидата на ПП-ДБ - Васил Терзиев, срещу възможния кандидат на ГЕРБ - Георги Георгиев", откровен бе политологът.

Попитан дали "сглобката" ще се пренесе на национално ниво и на местните избори, Колев отговори: "Категорично не. Ще има отделни кандидати, всеки борещ се за своя дял от избирателите. Местните избори ще чертаят нещо, което чухме в прочутите записи, а именно, че "Продължаваме промяната" няма широко обществено доверие, още повече, че се вижда и в социологическите проучвания. Освен че нямат структури, те са и млада формация, която иска да каже: "Млади сме, силни сме", но накрая ще блесне техният нисък електорален потенциал."

По думите на Киряков кандидатурата на Ваня Григорова може и да поднесе изненада.

"Възможен е и балотаж, но това зависи от сглобката и кампанията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - дали ще се конфронтират остро или ще са по-меки един към друг, и от друга страна подреждането на кампанията на "Левицата". Те имат летящ старт със защитата на Паметника на съветската армия", добави политологът.

Колев пък предрече много по-широка коалиция, включваща повече партии: "Ще видим какво е положението с "Възраждане", защото те също са много сериозен играч. А президентът прави това, което прави от доста време - явява се говорител на една значителна част от обществото, която е непредставена публично в централните медии. Така че това не е заявка за нов политически проект, а по-скоро поставянето на основите на бъдещ такъв."

Социологът смята, че изборите може да бъдат направени по такъв начин, че да предизвикат сериозна криза.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 8 месеца
пиянки, вижте та си оправете таговете, тва излиза в секция "крими". водещата иначе е добре, язък че по мсат вече нема голи новини.
25
0
 
1
 
! Отговори
bbb преди 8 месеца
Не знам има ли криза, или не, но България в момента изглежда ужасно! За няколко месеца се случиха потресаващи престъпления; катастрофи; градовете и селата са потънали в треволаци и ***; пътищата са като след бомбандировка, ....може и още да се изброява! Бях в ПрАГА - ред, чистота, красота. КАК пък една грозна сграда не видях, за разлика от столицата ни София!
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗАПОЧНА ПРОЧИСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИТЕ ШПИОНИ НА РАДЕВ И БОРИСОВ
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Немитите евроатлантици винаги са в криза
22
3
 
3
 
! Отговори
Вън! преди 8 месеца
Тройната управляваща коалиция.
21
2
 
5
 
! Отговори
Сина преди 8 месеца
Има 3 варианта: 1-Герп +ДПС + ДБ + ПП, 2-бсп, 3-възраждане. Изберете по-малкото зло, но помнете че по-голямо зло от сглобката на посолството не е налично!
20
2
 
6
 
! Отговори
Кокорчо : преди 8 месеца
Ще правим избори с наше МВР,всичко е съгласувано и одобрено от посолството!Божанков : Това си е коалиция реално,на вас ви е лесно,но аз как ще се оправям с една ръка?Про100 КирчУ :Никога няма да се коалираме с Греб и с ДъПъСъ! Обещаваме!Няма да предадем избирателите си!Мравояд-Грантояд :Ъъъъ,диалогичността между нас и ъъъ либералната демократична партия ДъПъСъ...е всъщност наш...ъъъ евроатлантически надежден партньор...ъъъ важно е да се допитваме до нашите партньори в посолството...ъъъ!
19
1
 
7
 
! Отговори
Тенгри кан преди 8 месеца
Колкото до ППДБ, те дори не са парламентарно представена политичекса партия е просто ИЗмама;))) Те, не са партия, а Измама, чието друго име е Гавра;))) Но, ДПС ще ги вкара в местната власт, за да създаде стабилност на Сглобката. Влизането им в местната власт ще стане през ДПС и десните коалиции, които имат съветници в ОС. Само гледайте;))) Както немат електорат, така ще се окажат с електорат;))) Ще им го изпишат бе, хора;)))
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гласуваш за про100то получаваш тиква с турски локум къде е избора.
17
3
 
6
 
! Отговори
За войводата преди 8 месеца
Костадинов е наща гордост, Костадинов е наща чест! Костадинов е наше знаме, той е лидер лъв, боец! Поглед, като от стомана, твърди речи, ум - бръснач... Той е наше гордо знаме, чук ковашки, пръв водач!
16
4
 
5
 
! Отговори
<><> преди 8 месеца
За кого да гласувааммм ? За Герб или някой от тяхните хора ...труден избор ....или пък за Бойко ли да гласувамммм .....може и за Киро на Бойко ....или ПП на Герб ....трудна работа ...голям избор !
15
1
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 8 месеца
Както съм казвал, винаги, да се самоцитирам "местните избори са октопода на Задкулисието";))) Трябва да ви кажа, че те са Схема; Схема, чиито основни компоненти са играчите с парите на местно ниво и партиите имат значение, дотолкова, доколкото могат да осигурят някакъв финансов поток от бюджета на своите хора в съответната община. В общи линии, кметовете са вече избрани, знаят се дори наместниците по места;))) електората ще отиде под строй да легитимира Схемата;))) Демокрация е, кво да прайш;)))
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГолЕм избор нЕма що фани едия, удари другия.
13
1
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Защо боксувала България ....Колко "нови" партии като ПП се раждат за да оберат разочавораните от Герб ....пък те са едно ....пак го казвам ...'Разделяй и Владей" тактиката която я използваха в Римската Империя ...и по точно Гай Юлий Цезар ! Защо всички Герб , ДПС , ПП , ДБ и какви ли не ....се целуват от край време (е някой с други имена) уж всеки може повече от другия ...и възстават срещу някой който не е с тях !
12
1
 
12
 
! Отговори
Шок и ужас преди 8 месеца
Всеки прави грешки,но да гласуваш втори път за ПП-ДБ след като се прегърнаха с Бойко,а се целунаха с Пеевски за да направят спойката за правителство,това е шизофрения в тежка степен граничеща с девилност
11
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Каква политическа криза ? В България това е съвсем нормална политика от край време :)
10
1
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 8 месеца
Стига вече с това МВР.Десетки години МВР гледа,купуването от герберастите и депесарите си върви.Проклети да са тези безумци,които гласуват за двете разбойнически организации,които съсипаха държавата от много години.Презирам ги.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ми задавай отговори, задавай ми въпроси!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То ние от 10г. да сме излизали от политическа криза?
7
4
 
13
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 8 месеца
Пуснете си ония запис от съвета на Продължаваме Промяната .Всичко в записа се случва сега -ИЗПИРАНЕ НА БОЙКО И ПЕВСКИ, СМЯНА НА ХОРА В МИНИСТЕРСТВА ,ТОРМОЗ И РЕКЕТ НА БИЗНЕСА, КОМФОРТ ЗА ИЗБОРИТЕ !