Денков подаде ръка на протестиращите: Готови сме да подновим диалога във всеки момент

Премиерът увери, че всички стоки от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани от БАБХ
Обновена: 17 сеп 2023 19:31 | 17 сеп 2023 18:35, Красимир Ангелов
579
Денков подаде ръка на протестиращите: Готови сме да подновим диалога във всеки момент
Снимка: БГНЕС

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, обяви премиерът акад. Николай Денков на извънреден брифинг в Министерски съвет, свързан с готвените утре големи земеделски протести в цялата страна.

Министър-председателят отрече да има заплашвани от полицията фермери и посочи, че е разпоредил на вътрешния министър единствено да следи за реда и мирното протичане на готвените протести.

Той изтъкна, че правителството никога не е отказало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли е имало среща с 35 организации от животновъдния сектор, на която е присъствал освен министъра на земеделието и министърът на финансите.

Още по темата
На тази среща почти всички организации са подкрепили отпадането на забраната за вноса от Украйна, каза Денков.

"Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, уважавам всеки производител, който произвежда храната ни, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам", заяви премиерът на въпрос готов ли е да се извини заради думите си, в които оприличи протестиращите като терористи.

"В информационния шум в последните два дни не бяха чути няколко факта, които са важни. Първо, правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации в животновъдния сектор, на срещата присъстваха освен земеделския министър, и министърът на финансите Василев. На тази среща с малки изключения всички присъстващи организации подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна. Представители на сега протестиращите участваха в 5 срещи, които бяха организирани от министър Вътев", посочи Денков. Същите организации участват и в работните групи по стратегическия пан в земеделието и са в постоянен контакт с министъра.

Кабинетът е готов за диалог с представителите на организациите във всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и решения, добави Денков.

Премиерът увери, че от утре всички стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани от БАБХ.

Денков подчерта, че след разговора с украинския премиер е станало ясно, че ние трябва да кажем от кои стоки какви количества трябва да приемем. “Това е решение, което кабинетът иска да приеме, след обсъждане със съответните браншови организации. Именно за това поканих организациите, за да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение. Те вместо да се отзоват на поканите ни протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха със създаване на блокади“, коментира Денков.

В България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които са вредни за здравето, каза на брифинга премиерът Денков. Той посочи, че ще има стриктни проверки на внесените от Украйна стоки, включително и заради войната. Денков цитира данни, според които от 1 октомври 2022 г. до 3 май 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, внесени от Украйна. Той подчерта, че в нито една не са открити вредни вещества. Само в една пратка е имало „складови вредители, които нямат общо с войната в Украйна“. Допълнително преглеждани ще бъдат всички стоки, когато от утре влезе в сила отпадането на забраната за внос на зърно, посочи още Денков.

Кабинетът вече започна промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Тази мярка с цел да се подпомогнат българските земеделци”, коментира премиерът. Денков подчерта, че уважава труда на всички земеделци и производители и е готов да работи с всеки един от тях.

Какво още каза Денков вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
525
2
 
6
 
! Отговори
Престъпления Денков преди 2 месеца
Денков е *** иска да трови българските деца с обеднен уран. Оставка съд и доживот!
524
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продажни ***, часове ви остават. Гответе се за решетки и пижами.
523
2
 
1
 
! Отговори
гого преди 2 месеца
Петко, цените на имотите тук в Сакраменто ,а и в Финландия започват да падат , сваляй имотите на 50% ако може да се отървеш, защото ще си бъдат вечно твои.
522
2
 
10
 
! Отговори
РБ преди 2 месеца
Това правителство освен за Украйна друго не го интересува !! Оръжие,пари и внос на стоки от Украйна без мито !!! Къде са българите ???
521
1
 
9
 
! Отговори
СС преди 2 месеца
Украйна не е в ЕС ,какво не е ясно !!! Стоките на Украйна не отговарят на ЕС !! Да изнасят жито за господарите от САЩ.
520
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин-Мордашов,Авен,Дерипаска,Абрамович,Милер,Ротенберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
519
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
оставка за тази американо-украинска ***
518
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 2 месеца
Този МИНИстърпредседател не става за нищо ! Само на него не му беше ясно , че ще клекне със събути га***щи !
517
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Властта пада, Денков скоро и ти ще паднеш.
516
3
 
22
 
! Отговори
хахаха преди 2 месеца
Припари ви под г****, предатели. Скоро и миньорите ще ви подхванат.Като докараме камионите и багерите към тракторите на земеделците-жална ви майка, продажници сороски
515
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дронове падат Денков, скоро ще паднеш и ти!
514
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ocтaвka
513
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aйge нeмa нyжga...
512
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Душко добродушков. Иска хем вълка да е сит, хем агнето цяло.
511
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какъв диалог говори тоя? За диалог дали да се тровим с украинско жито и яйца, или не? Нас кво ни грее какво иска посолстното, да не би то да ни лекува после?
510
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 2 месеца
526 още по-лошо,че е академик,би трябвало да знае за какво време ще се разпадне урана,който е заразил земята в у крайна,да не пиша колко държави останаха със забраната,за внос.
509
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 2 месеца
511 да редяхме се за хляб,ама не от отровно жито,а хубаво българско.
508
2
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
Това правителство да си ходи.Вредно е за дьржавата
507
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи все пак ще преговаря с терористи! Фурнаджийски лопати!
506
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 505 515 ЕС не е отворен пазар за държави извън съюза. Нещо си се объркал. Не може да се налагат изисквания за производителите от ЕС и после в дадена държава да се внася нещо за което не важат същите изисквания. Това е нелоялна конкуренция защото едните имат едни разходи а другите имат други разходи и не са поставени с еднаква позиция. Да субсидии има и те са точно за да помагат на производителите от ЕС а не да им подбиват цените с евтин внос, за качеството да не говорим.