Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл

Тя не е отделена от държавата, подчерта той
23 сеп 2023 11:23, Нели Христова
81
Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл
Снимка: БГНЕС

Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много често изпълнява поръчки на Кремъл. Дори сега с войната в Украйна тя зае позиция в подкрепа на военните действия, което е немислимо за една църква и едни духовни хора.  Това заяви пред NOVA експертът по сигурността и бивш зам.- министър на отбраната Йордан Божилов, коментирайки експулсирането на трима служители на руската църква в столицата ни.

Той подчерта, че е възможно в доклада на ДАНС е възможно да има доста подробности за дейността на тези свещеници. „Но искам да подчертая, че рисковете, свързани с националната сигурност, в много случаи са хибридни. Те са свързани с разпространяване на дезинформация, разпространяване на пропаганда, всякакви хибридни атаки, кибератаки. Аз не изключвам използването на всякаква възможност да се влияе върху обществото, върху хората, върху правителствата. Това е смисълът на хибридните войни", подчерта той.

По думите му ДАНС е службата, която анализира дейността на чужди граждани на българския територия и всеки един риск за страната естествено трябва да бъде елиминиран.

На въпрос очаква ли някаква ответна реакция от страна на Русия, Божилов беше категоричен: "Аз, честно казано, не виждам каква. Ние не извършваме някакви дейности на територията на Русия с нашите свещенослужители, които са там. Тоест аз не виждам някаква възможност да се реагира срещу нас по този конкретен повод".

Той коментира и шпионския скандал в Лондон, в който са замесени петима българи.

"Много малко се знае за това какво точно са правили. Една шпионска дейност може да има най-различни измерения. Това може да бъде събиране на информация, предоставяне на информация, облекчаване на дейността на други служби. Това, което знаем е, че те са арестувани именно за подпомагане на руските специални служби. Много интересен е фактът, че преди няколко месеца тези българи, част от тези задържани лица, бяха свързани с предоставяне на фалшиви паспорти. Тук ми се струва, че е възможна връзката фалшиви паспорти да са подготвени от тези лица. Възможно е да са подготвени и от българска територия и да се предоставят на руски служители, на служители на руските служби, за да облекчат тяхната дейност. Това наистина е много сериозен проблем. Знаем, че в България имаше скандални случаи за издаване на фалшиви паспорти, включително и политици бяха замесени", припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И поповете и наще в Лондон не са правили нещо повече отколкото Весела Чернева за Северна Македония. Но тя не е зад решетките, а на свобода защото обслужва интересите на Брюксел.
72
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички български попове са агенти на Москва и Путин. Фашистите от "Подмяната на демокрацията с фашизъм" имат още много работа. Има шпиони в БПЦ.
71
7
 
3
 
! Отговори
Атос преди 7 месеца
Лошото е ,че и БПЦ изпълнява поръчки на Кремъл.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гласуване на следващи избори само за партия, която има списъци на национални предатели на държавна служба и планира да бъдат вкарани в затвора за слугинаж на чужда държава и нанесени вреди върху икономиката, инфраструктурата и обществото.
69
6
 
2
 
! Отговори
Румен Червенски преди 7 месеца
Чекистът в Расо ,Змеев е верен поданик на другият змей его чекиское Височества ,Товариш Путин,а Руский Патриарх Кирило Богухулсва като нарече государят Вова ,Архангел Михаил ,едно от старозаветните имена на Божият син,смятайте русофлици с какви диваци си имате работа
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цял свят вече се отдръпва от Украйна, само ние не разбрахме накъде вървят нещата.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл, а аз в момента изпълнявам поръчка на фашингтон, и съм на заплата от българските данъкоплатци.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Запечатан е от ДАНС и го охранява полиция, вчера се опитах да отида близо до входа и полицаите, вашите полицаи от ПП и ДБ назначени ме избутаха с думите, че имало полицейска акция.Толкова за това, че не була запечатана църквата!
65
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А такива като този на снимката изпълняват поръчки от Вашингтон!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сваляне от власт повторно, но не пускане на свобода, а в затвора за кражбите и щетите.
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дай доказателства и какви са последиците от това. Мръс...ни фа...шисти!
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руската църква изпълнявала поръчки на Кремъл, а вие изпълнявате поръчки на САЩ и мафията
61
2
 
0
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
Данчо, жалко че изгониха свещениците тъкмо цях да си поръчам порция мешана скара и две бири, ама не....
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само църквата не сме хармонизирали с евроатлантическите ни партньори. И азбуката трябва да хармонизираме. Руската азбука да се забрани. Докато не хармонизираме азбуката и религията, няма да бъдем никога европейци и уважавани от Запада.
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следващите изгонени ще бъдат нашите попове, които са в една организация с Москва, наречена Православна църква и предават информация на Путин. Така започва фашизмът. Гони журналисти, медии, протестиращи, попове. И когато дойде за теб, няма кой да те защити.
58
5
 
14
 
! Отговори
Нафърфорий преди 7 месеца
В Бг отдавна няма разузнаване, бе, дребен меринджей, такива "юди"като тебе го унищожиха преди 34 години, като предадоха списъците на действащото на Запад и в Щатите българско разузнаване! Това, което днес наричате "разузнаване", е обслужващ персонал на политическата ни клика и пералня за "мръсно бельо"!!!!!!
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Акде да почнете да се занимавате с това защо инфлацията е двуцифрена и защо народът обеднява с часове и да спрете да ни занимавате колко попа сте изгонили и защо. Не вярвам архимандрит Срьожа да е виновен за тежкото икономическо и финансово състояние на бедната ни парламентарна република.
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Завършил е философския факултет на Московския държавен университет...Всички тези са все бивши съветски възпитаници.Не е ли странно?Иначе е ясно,че на Демонична България й пречат свещенниците и най-вече православието.Те са католици.Предали са вярата на собствените си родители.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А АНГЛИКАНСКАТА ЦЪРКВА ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКИ НА БЪКИНГАМ И КАКВО?
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Веднага влиза в списъка на националните предатели. днес бг става само за това -- осветяване на национални предатели.