Фермерите са пред фалити, а се вдига осигурителният доход

Земеделец: Земята е национално богатство, да не се пипа
29 ное 2023 15:56, Анисия Иванова
33
Фермерите са пред фалити, а се вдига осигурителният доход
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изминаващата година бе тежка за земеделския сектор, като в края на годината редица стопанства са изправени пред фалит, а в говедовъдния сектор и малките ферми се наблюдават фалити. Комбинацията, от вече настъпващите банкрути и вдигането на минималния осигурителен доход ще доведе до влошаване на ситуацията на малките фермери, като ги очаква фалит и невъзможност на хората да изплащат собствените си осигурителни вноски, това коментира Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Проектобюджетът за следващата година предвижда 3,209 милиарда лева разходи и плащания за селскостопанска политика, а по схемите за директни плащания на земеделските стопани се предвиждат 1,620 милиарда лева и за развитие селските райони ще бъдат изплатени 1,406 милиарда лева.

Изминаващата година бе тежка за земеделския сектор, като в края на годината редица стопанства са изправени пред фалит, а в говедовъдния сектор и малките ферми се наблюдават фалити, каза Живков. Складовете все още са пълни, като войната в Украйна, отворените граници, нелоялната конкуренция, сивите пазари и нерегламентираният внос са причините за това, обясни гостът. Държавата, от своя страна, може да подсигури допълнителни и стабилни договори с пазари като азиатския и африканския, но това не се случва към този момент. Най-големите рискове за следващата година пред производителите са предизвикателствата да оцелеят пред идната 2024 г.

Създалата се ситуация около слънчогледа все още не е решена, тъй като складовете все още са пълни, а решението е затваряне на границите за внос на слънчоглед, разбирателство между производители и преработватели за цена, която е добра и за двете страни, като без държавна намеса, гостът не вижда друг път.

Гостът каза, че в бюджета липсват 420 милиона лева като компенсации, свързани с ефектите за българското земеделие от войната в Украйна, а от 2024 г. минималният осигурителен доход в земеделския сектор достига нивото на минималната работна заплата – 933 лв. от сегашното ниво от 780 лв., като с цел да се запази съществуването на част от земеделците трябва да се направи стриктен анализ и да се предприемат дългосрочни и устойчиви решения.

По отношение на обсъждането на идеята на Министерството на финансите да даде на търг 700 хиляди декара земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бондове, гостът заяви, че от асоциацията са против.

"Земеделската земя в държавата не е просто капитал или актив, тя е национално богатство; Голяма част от земеделските земи по света са изключително държавна собственост, с която се попълва бюджет, отдавайки земята под аренда, управлявайки държавната собственост. Много малка част от земеделската земята в държавата (България), остана в държавен поземлен фонд; За това ние сме категорично против тази идея дори да се коментира “.

Живков каза, че приоритетите му като главен изпълнителен директор на асоциацията биха били да надгради свършеното досега, протягайки ръка към всички браншови организации, като асоциацията ще се грижи за комуникацията между сектора и всички замесени институции – държавни и европейски, привличането и връщането на младите у нас, за да се занимават със земеделие и засилване на работата по науката в сектора.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еййй, манджата е най-важното нещо, ай ти, майти е бошлаф работа!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошо, без фермери лошо.
23
0
 
0
 
! Отговори
А В РУСИЯ... преди 4 месеца
СВИЕВЪДСТВОТО Е В НЕВИЖДАН РАЗЦВЕТ..... СВИНАРИТЕ СПОКОЙНО МОГАТ ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ ТАМ...
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фермерите като са пред "фалит" , да си продадат Майбасите и Ламборджинитата ...
21
1
 
9
 
! Отговори
поглед преди 4 месеца
На тия колкото да им дават и колкото по-малко да им вземат все ще ревЪт като гладни мечки. Това им е манталитет.
20
1
 
8
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
КВИ ФЕРМЕРИ , БЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.....ВСИЧКО Е ОТ ВНОС ..ХА,ХА,ХАААААААА..ЧИСТИ ПРЕКУПВАЧИ И ДАЛАВЕРАДЖИИ!
19
1
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 4 месеца
"България се затривала"...ха,ха,хааа...ЩОМ ЩЕ Я КАРА КАТО ПРИ СОЦА...да се затрива ТОТАЛНО!...МЕНЕ ХИЧ , ДАЖЕ НЕ МИ Е ЖАЛ...!!!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така наречените фермери, като имат животни да,се ги гледат ,кви пачки търсят ,едно време дедо имаше на село овце крави ,да не би бай Тошо пари да им е давал ,всеки си гледа това което има
17
0
 
4
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 месеца
....а , никой нищо не казва ---МЪЛЧАТ , КАТО ПАРТИЗАНСКИ ДИРНИЦИ...ха,ха,хааааааа
16
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Дано Тагарев организира с дадения му на 2 Април мандат мобилизация на европеидните про'с'таци, та барем си изкарат мечтаната "европейска МРЗ"!
15
0
 
2
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 месеца
..А КОЛКО СА У ШВЕЙЦАРИЯ , НАПРИМЕР...ха,ха,хааааааа...
14
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 5 "Затриват майка България пред очите ни !" - КОЙ я затрива? Тези които ВИЕ, про'с'таците избрахте на 2 Април ли? И Тиквата, и Киро ви казаха, че ще ви евроинтегрират и НЕ ВИ излъгаха. Това че СТЕ мързеливи и некадърни, неграмотни про'с'таци и не знаете какво е евроингеграция си е ВАШ проблем.
13
1
 
8
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 4 месеца
КОЛКО СА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ У БЪЛГАРИЯ , БЕ.....???!!!!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз не помня година, в която фермерите и кръчмарите да не са пред фалит !!! Кога ще обърнете внимание на малкото хора, които се занимават с истински бизнес с добавена стойност !!! Аман от фермери и чалгаджии
11
0
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
2-кг. домати , станаха колкото 1-кг.месо....КОЙ ИСКА ДА ФАЛИРА...?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
3-КРАВИ ИЗДЪРЖАТ ЦЯЛО СЕМЕЙСТВО.....ха,ха,хаааа...ама се иска работа...!
9
0
 
10
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 месеца
НА 100-дка , ТИКВИ, КАРТОФИ ИЛИ ДИНИ ДА ЗАСЕЕШ .....ПАК ЩЕ СИ 5-ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ ПРОДАВАЧКА В БИЛЛА!!!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЕ МОЖЕДА ИМАШ 100дка ОРНА ЗЕМЯ И ДА СИ БЕДЕН И ДА ФАЛИРАШ...ХА,ХА,ХААА...
7
0
 
4
 
! Отговори
ПРИЗНАЙТЕ СИ...... преди 4 месеца
ПРИ БОЙКО БЯХТЕ ДОСТАТЪЧНО ПО-ДОБРЕ...... И КРАВАРИ, И СВИНАРИ....
6
0
 
8
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ... преди 4 месеца
..НЯМА ГЛАДНИ ИЛИ ФАЛИРАЛИ ФЕРМЕРИ....ха,ха,хааааааа...ИМА САМО МЪРЗЕЛИ И БАЛЪЦИ!