Дестинация Русе-Иваново-Борово - спомен за бъдещето

Първите стъпки в Русе ще ви отведат назад във вековете
Спонсорирано съдържание | Обновена: 1 фев 2016 09:27 | 1 фев 2016 09:26, Екип на Dnes.bg
Дестинация Русе-Иваново-Борово - спомен за бъдещето

Новаторство, културни традиции, свободен дух – три етикета, които формират визитната картичка на Русе. Още  първите ви стъпки в града ще ви отведат назад във вековете и ще ви потопят в неговата древна история, датираща отпреди 5 хил. години.

Тези, които искат да усетят автентичната атмосфера на средновековен Русе, не бива да пропускат останките на Римската крепост в града. Тя е била част от Римския лимес и е дала името на града по него време - Сексагинта Приста (Пристанище на шейсетте кораба). 

Благодарение на разработеното мобилно приложение за смартфони LIMES Mobile, можете да се доверите на своя виртуален пътеводител по лимеса, предоставящ информация за значими римски обекти от Германия, през Австрия, до България.

За да се насладите в по-голяма степен на „портрета на времето“, може да погледнете през камерата на смартфона и да видите пресъздадена реалност – кохорта римски войници се появява сред археологически разкопки от римско време, а "пристанището на шейсетте кораба" Сексагинта Приста изниква отново на русенския бряг на Дунав през камерата на смартфона.

Русе е бил и център на българското революционно движение. Тук са живели и са оставили костите си едни от най-изтъкнатите му идеолози и участници в него. Признание за саможертвата им е Пантеонът на възрожденците. Перла в монументалната корона на Русе е Паметникът на свободата, превърнал се в символ на града.

Центърът на Русе завладява и с огърлица от сгради в стил барок, които носят духа на големите средновековни замъци  в Западна Европа. Сред тях изпъква Доходното здание. Приковаващата погледа, построена преди повече от век сграда, впечатлява с великолепната си фасада и седемте изящни фигури на покрива, които олицетворяват изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа.

Наред с природните си и архитектурни забележителности, Русе е и българското пристанище на иновациите. Тук е построена първата железопътна гара в България, открита е първата модерна печатница, отпечатан е първият  вестник, градът е домакин и на първата кинопрожекция в страната, бил е седалище и на редица консулства.

Ако сте сред любителите на дивата природа, Природен парк "Русенски Лом" е едно от местата, които не бива да пропускате да посетите. В него от капризите на времето са съхранени няколко значими исторически и културни паметници. Сред тях са останките на Средновековния град Червен - един от най-големите военни, стопански и културни центрове на Второто българско царство. Тук се намират и Ивановските скални църкви - обект, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Няма да сгрешите, ако посетите и Историческия музей в Русе, където се съхранява сребърното тракийско съкровище от времето на одриския цар Котис I. Изящните форми на съдовете свидетелстват за майсторството на тракийците в обработката на злато и сребро.
 
Наред с богатото си историческо наследство, Русе, Иваново и Борово са домакини и на много интригуващи културни събития – Русенския карнавал, фестивала "Мартенски музикални дни", Есенните дни на изкуството и културата, Фолклорния фестивал "От Дунав до Балкана", празника "Децата на Поломието" и др.

Всяка година в Русе се организира туристическо изложение "Уикенд туризъм". Част от неговата програма е атрактивният Фестивал на туристическите забавления и анимации.


Още по темата: Русе
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации