Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата

Леле, кво стана, кажи кво стана...защо се носят такива заблуди за чалгата? Вярно ли, че я слушат всички българи?
11 юли 2007 17:53,
306
Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата
Порно или музика? Порномузика...WTF? Снимка: Булфото

Ле-ле к'во стана, кажи к'во стана...Взимам си го назаем този въпрос от онези тримата ъпсуртни пичове. И се чудя к'во стана верно.

Нещо много чалга тегаво стана в тази страна. Кой си е мислел, че като извадиха онази простотия през 90-те за неква Радка-пиратка, дето си друсала косата руса, животецът ни ще стане толкова поп фолк /вижте тук един нагледен пример/.

Тежки времена, направо вълчи времена, би възкликнал Бернар Клавел. Чалгата си е чист продукт на посттоталитарния шок. Отвързаността на характера намери един топличък, влажен и цицорест приют в бесните трели, бесните врътки, бесните мутри, които не знаят дали ще доживеят до утре, в бягство от бясната обърканост и безпаричие.

Чалгата стана най-достъпното забавление. Защото е евтина (все пак и досега поп фолк субектите ни продължават да крадат от съседите и словосъчетанието авторски права не винаги съществува) и защото залага на евтиния секс.

Защото в бедни времена разюздаността е най-добрата избава от реалността. А България продължава да бъде бедна страна, където да откраднеш е по-достойно от това да знаеш кой е Бернар Клавел.

И като митовете около отстреляните босове, тези мецанати на чалгата, около тази жалка субкултура почнаха да никнат митични заблуди, които се превърнаха в обществена нагласа.

Заблуда първа

Чалгата, разбирай поп фолкът, е най-слушаната музика от българина. Това е балканска музика, тя ни е в кръвта и нон стоп ни тече из вените. Лягаме и ставаме с нея.

Това е идеалната музика за маса. Да седнеш в кръчмата и да бичи чалгата. Това е изконно, типично и ни е в душите. Всички слушат чалга, ама не си признавали.

Аре стига, бе. Според културната ни антропология, или иначе казано според фолклора, на нас не ни е присъщо да седим на маса, да се наливаме и да слушаме как полуголи "дами" забавляват аудиторията с някаква смесица от безумни звуци и кълчене на ханшовете.

Истината е, че всички знаят кои са най-редовните посетители в чалга клубовете. Костюмираните бизнесмени с тъмно минало, манекенките, дето искат да им седнат в скутовете (на бизнеслюдете) и да си оправят всичките проблеми. 

Другата част са бачкаторите от всякакъв род и сфери, дето от сутрин до вечер се скъсват от работа в подлудялата и нервна България. Избиването на емоциите тип: дано оцелея и утре, сега ще го хвана тоя и ще ми купи телефон и да се напия, че днеска се скъсах от юркане и работа, е разбираемо.

Това не са всички българи. Много моля.

Днес попаднах на един много точно илюстриращ цялата ситуация цитат в книгата, която чета в момента - “Приятели, любовници, шоколад” на шотландския автор Алегзандър Маккол Смит, гласящ следното: “Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен”.

Опазил ме бог да правя внушение, че чалгата е музиката на бедните. И на богатите, които са престъпници. Факт е обаче, че тя се продава най-добре сред слоевете хора, които смятат Индира Ганди за поп фолк певица.

Икономическият ръст, който е постоянна тенденция у нас, прави много от българите по-състоятелни. Парите означават образование и преценка на различни морални ценности.

До колкото повече култури и субктултури имаш възможност да се докоснеш, толкова по-голям става изборът и преценката да оставиш порно актрисите в порното, а откачената им музика - в кофата за боклук.

Личи си и по самата чалга. Тя става все повече поп. Еволюира един вид.

Заблуда втора

Поп фолк певиците са страшно секси. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Истината е, че тези мацки, дето се пънат на микрофона, са като претапицирани стари табуретки, закърпени по лъскаво-кичозен начин отвън и изтърбушени отвътре.

Опитах се да правя разлика – всички са като по калъп. Руса коса (ако не е руса, то тя е като грива с ужасяващи удължения), огромни джуки, ама супер неестествени, все едно имат автомобилна гума в устничките, премрежен поглед, надути цици и разни кичозни бижута.

Такива кукли не са секси. Те са смешни. Приличат на истерични създания, пред които Франкещайн изглежда невинен като първокласник.

Наскоро чух изказване на доцент Вера Ганчева (рядко ерудиран български литературовед, превел за първи път Пипи Дългото чорапче у нас, и своебразен културен посланик на скандинавската литература в България), в което отбелязваше тоталната и необяснима (чалга) вакханалия, обхванала българското общество.

Тонът й обаче бе толкова ясен и категоричен: че става дума за субкултура, която ще се маргинализира. Защото в един момент никой няма да иска да гледа и да мечтае как си ляга до проститутка с изкривена представа за сексапил и красота.

Заблуда трета

Поп фолкът е музиката, с която ще пробием в Европа, защото тя носи нашите национални черти.

Единственото място, където чалгата е пробила в чужбина, е сред българските гастарбайтери.

В чужбина порнобизнес си имат. Екстри като псевдо пеещи порно актриси не им трябват.

Заблуда четвърта

Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее задника в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари.

А целта на тукашните поп фолк мацки е да се продадат колкото се може по-добре.

Между другото, ако американските поп и R&B изпълнители видят колко техни идеи са откраднати в родни поп фолк клипове, направо ще се гръмнат.

Със сигурност има още доста заблуди относно тази музика. И не бива да казваме, че това е най-слушаната и прилягаща на българина музика, само защото някои намират утехата в евтиното изразяване на чувства.

Музика, която се свири в кръчми с явно компрометирана в по-голямата си част публика, музика, която се развива, като залага на най-низките човешки страсти – това не е изкуство.

И ако огромната машина на чалгата е добре смазана, може само да се надяваме, че ще се прекатегоризира в по-ценностни проекти.

Които няма да бъдат по-малко печеливши със сигурност.

Във всеки случаи порно моделите на музикалното изкуство у нас още дълго време ще са хит. Поне докато сме бедни.

Тоест, докато никой не се замисля от какво ще се лиши, за да си купи няколко диска или платена музика от мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До А.ПавловА защо не и Сигнал,Щурците,Жоро Минчев,Ахат...нека не забравяме,че и ние имаме стойностни групи и изпълнители в повечето жанрове на популярната и народната музика-извън чалгата.Нямам нищо против Дунавско хоро,ръченица,родопски народни песни и всичко онова което е олицетворение на истинския български фолклор!!!В космоса "звучи"българска народна песен...не хип-хоп,не чалга или каквато и да е друга музика.Нека не забравяме всичко това и да не изпадаме в нихилизъм!
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 286Като гледам правописа Ви/да не коментираме латиницата-във форумите по известна като "шльокавица"/е видно че сте "почитател/ка" на Рахманинов и Гершуин. :) Оправданието,че сте извън България и нямате кирилица на клавиатурата е смехотворно/аз самия пиша от Италия/.
306
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До kilgore... check my brain... Брат..."Не спори с ***, защото ще те свали до неговото ниво, а после ще те бие с опита си",за съжаление това е родната действителност. Rock On, а на чалга поклонниците им прости/аз лично не мога/...те не знаят какво вършат...Ще си позволя да перифразирам автора:...Когато застанеш зад тезгяха със сланинката и чесъна...Алеко,Вазов и Ботев,Пунчев,Ирибаджаков и Денков...остават далеч,заглушени от.."Ща биЪ цинцарке от не даваш паламаркЪ"...
305
1
 
1
 
! Отговори
nqma преди 15 години
eee desi i gale samo taka prodaljavaite v su6tiq duh mnogo ste qki i dvete bravo na vas.obi4kam vi mnogo
304
1
 
1
 
! Отговори
d преди 15 години
1 чалгата не струва, както и 90% от продукцията на холивуд ама ония правели изкуство, нали *** смотани, що не напишете колко са им скръбни "идеите"2 *** да говори за сексапил на жена е смехотворно3 като говориш за нещо явно се дразниш от него, като си над нещата не обръщаш внимание на дразнителите, та изводът е ясен
303
0
 
2
 
! Отговори
Algona преди 16 години
Една от най- хубавите и верни статии в този сайт. Поздравления за стила и истините!
302
0
 
2
 
! Отговори
Gio преди 16 години
Едва ли някой ми иска мнението, но бих искал да изкажа благодарност на автора, че е "облякъл" с думи усещанията на много голяма част от хората, за които девалвацията в икономически план, не означава девалвация на ценностната система. Колкото до имитациите, за които се говори, бих искал да напомня за първите излъчвания на Шоуто на Слави, в които нямаше имитациа, а пълно копиране на шоуто на Дейвид Летърман от една щатска телевизия... За добро или зло, имитациите в техния BG вариант, се продават добре, колкото и пошло да бъде това... Благодря Ви за времето!Gio
301
0
 
2
 
! Отговори
pipilota преди 16 години
Saglasna sam s avtora.Naskoro po TV,nqkoi kaza 4e vsi4ki folk-pevici sa KLONINGI.Vsi4koto im e ednakvo-rusi kosi,ednakvi o4i,ustni,4e i cicite im sa ednakvi.Trqbva raznoobrazie.
300
0
 
2
 
! Отговори
Irena Stoqnowa преди 16 години
Статията е писана от умен младеж. Браво брато само си изтъкнал някои от фактите за поп-фолка.Такава музика не ме кефи Тя не може да се конкурира никога с ка4ествената,АИДЕ ЕДИН ПРИМЕР ГОСПОДА 4АЛГАРИ,сравнете ЛУННАТА СОНАТА с НАПИПАИ ГО,или онази мумия наре4ена Глория върху която има 6ест слоя боя,помади и пудра и пак си ли4и колко е грозна.Аз самата съм музикант и свиря на барабани,но не бих свирила такава музика просто за6тото не ми харесва.
299
0
 
1
 
! Отговори
детето преди 16 години
самият факт, че едно изречение ти стига,за да се изразиш е показателен кой колко Е !!!
298
0
 
2
 
! Отговори
Lord Brainiac преди 16 години
Вярно е...трябва да се срамуваме от чалгата...Това не трябва да е музиката с която да се представяме в ЕС.
297
1
 
1
 
! Отговори
don4i4ito преди 16 години
А вие чували ли сте истинска чалга? И какво прави една музика чалга? Васка Илиева от Македония доста пъти е пяла в съпровод от оркестър чалгаджии. О Р К Е С Т Ъ Р чалгаджии!!! Разбрахте ли разликата?
296
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
kam детето ti si edno nishto
295
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
bravo na avtora na statiqta, napalno sam saglasen s nego
294
0
 
1
 
! Отговори
elle преди 16 години
nqmam dumi....Aleksandur Ivanov si e svur6il rabotata pove4e ot dobre.... na skoro se opitah da si obqsnq tova qlenie i ne uspqh....no sled tazi statiq otkrivam 4e e to4no taka kakto go e napisal avtora.....Tova e nay-to4noto obqsnenie za tova ,koeto se slu4va v Bulgariq....
293
0
 
1
 
! Отговори
MayaTheLeo преди 16 години
Napravo se 4uvstvam umorena ot taq 4alga! Imam 4uvstvoto,4e e navsqkude. Razprostrqla si e pipalata kato nqkakvo otrovno 4udovi6te-Gorgona Meduza i se opitva da zadu6i i pogrozni vsi4ko,koeto e krasivo,mlado i neopetneno. Vurvqt si decata i ot mobilnite im kvi4i nqkoq ot 4alga suslovieto ili puk minava pokrai teb nqkoq markova,toku 6to slqzla ot proizvodstvenata liniq kola i kakvo.... ot vutre se raznasq nqkakvo podobie na pesen s mnooooogo smislen tekst:))) E napravo ne se izdurjat ve4e tiq pevici ili tam ve4e neznam za kakvi se imat. Dano po-rano horata se osuznaqt i malko po-malko da ignorirat tozi muzikalen stil ako moje da se nare4e takuv,no tova e istinata. Tazi gadna muzika e fakt,ot nas zavisi dali 6te q slu6ame ili ne. E mersi az ne q slu6am i se radvam,4e dosta hora pravqt su6toto kato men.
292
0
 
1
 
! Отговори
Axion Estin преди 16 години
Jelezna statija!!!Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен
291
1
 
1
 
! Отговори
детето преди 16 години
здравейте всички. авторът на редовете горе, сигурно е много ограничен човек. пише, че не всички сме еднакви, но си позволява да слага под общ знаменател тези, които харесваме така наречената чалга. аз слушам чалга. даже много, знам коя е Индира Ганди както и много други неща. не съм манекенка, нито бизнесмен, а наи-обикновено работещо и учещо момиче, което се кефи да слуша тази музика. и което се обижда от статии като тази!!
290
0
 
2
 
! Отговори
az преди 16 години
Стига с тези глупости, че чалгата била хубава музика. Аман от тази ориенталщина. Ако се разходиш малко до Европата може да видиш до къде е била турската империя... Имали сме култура преди 5 века сега някои се опитват само да крадат, а не да творят. За справка "пайнер" и подобията около тях... А ти с това руско име давай, давай по масата (нейното предназначение е за хранене, а не да стъпваш с мръсните си обувки върху нея)
289
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее *** в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари."Avtorqt may pada ot Mars ili zhivee v ilyuzorniyat svyat na mechtite si. Istina che debelogqzata samo sryazane na salata i rakiya nyama da mine v show bisnesa. Shte tryabva i yako da si vqrti gqza kqdeto tryabva i kolkoto tryabva inache samo shte slusha rap imam predvid.I ne mi sravnyavayte rapa s chalgata v chalgata pone ima muzika. Ama tova e snobizma e genetichnata bolest v Bqlgariya.