Добра реклама на лоша стока или обратно?

Лозунгът като инструмент на политическата пропаганда
Обновена: 19 апр 2013 08:26 | 18 апр 2013 19:16, Веселина Йорданова
77
Добра реклама на лоша стока или обратно?
Из протестните послания. Снимка: архив, БулФото

Какво ни казват партиите и коалициите в лозунгите за настоящата кампания за предсрочните парламентарни избори на 12 май и казват ли ни изобщо нещо? Доколко в битката за гласове слоганите имат своята роля, Dnes.bg попита специалисти за част от фразите, с които политиците ни „атакуват“ предизборно.

Има формула за успешни партийни послания, категоричен е проф. Христо Кафтанджиев, преподавател по реклама и маркетингови комуникации в Софийския университет. С уговорката - ако съответната партия всъщност не е прикрито мафиотско формирование. В противен случай и Господ да им е направил рекламата, тя няма да помогне кой знае колко. Структуроопределящ закон в рекламата е този на Полиц. Законът гласи – „Колкото е по-лоша стоката и колкото по-добре я рекламираме, толкова по-бързо разбираме колко е лоша стоката.“ Тази аксиома се отнася в пълна сила и за политическите маркетингови общувания, каза той.

Според проф. Кафтанджиев слоганът на ГЕРБ "Имаме воля" е много общ. Веднага зевзеците и другите партийни централи могат да допълнят слогана по тези начини – „Имаме воля да назначаваме калинки“, „Имаме воля да подслушваме“, „Имаме воля да източим Научния фонд“ и т.н. Разбира се, от ГЕРБ биха могли да доразвият слогана си в рекламната си кампания и с положителното, което направиха през мандата си, посочи той.

В социалните мрежи вече прочетоха отзад напред лозунга на партията на Бойко Борисов като „Ялов е, мами!“. Известно неразбиране или свръхразбиране отчете и „Коалиция за България“, след като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че основно мото на политиката на социалистите трябва да е "Мисли първо за малкия". След шеги и закачки, слоганът в крайна сметка е "Да върнем България на хората".

Според проф. Кафтанджиев това е най-добрият слоган. Действително всичките български граждани, които не сме партийци, очакваме да ни върнат България след поредицата мафиотско-пладнешки грабежи преди и след 10 ноември. Разбира се, този слоган няма да помогне кой знае колко на коалицията. Адекватно мислещият електорат едва ли е забравил кой организира кредитните милионери в началото на прехода, както и ужасяващите заменки по време на тройната коалиция, заяви той.

Добре подбран е и слоганът на „Атака“ - "Да си върнем България".  Да не забравяме обаче, че “Атака” три години почти напълно подкрепяше ГЕРБ в парламента, напомни той. По думите му в първата си част лозунгът на ДПС - "С ДПС за свободна и сигурна България",  е насочен към електората на партията, а във втората – към всички български избиратели. Както и при БСП и тук паметта на лидерите на ДПС е доста къса. Няколко пъти ДПС управляваха България, така че повече свобода от това, здраве му кажи, коментира проф. Кафтанджиев.

Слоганът "Винаги срещу корупцията" на партията на Яне Янев „Ред, законност, справедливост“ по думите му също е добър, като се има предвид, че на всички ни се повръща от корупцията. Веднага трябва да си спомним обаче, че Яне Янев се бореше срещу нея доста селективно – в зависимост от това с коя партия се коалираше, добави той.

Сред най-некачествените слогани според него е този на "Движение България на гражданите" - "Да на нормалността". Думата „нормалност“ е леко купешка, претенциозна, абстрактна и почти не я използваме в разговорната реч. Тя произлиза от думата „норма“, която означава „установен ред, узаконено положение“, „установена средна стойност за нещо“. В България обаче установеният политически ред е винаги полумафиотски и затова няма българин, който да желае тази „нормалност“. Освен ако не е мазохист, коментира проф. Кафтанджиев.

По думите му от партията на Кунева вероятно трябва да си редактират слогана на „Да на европейската нормалност“. Проблемът, че нормалният (средностатически) българин трудно ще свърже лидерите на тази партия с европейското начало, посочи той. След лозунга на Коалиция "ДСБ-БДФ“ - "Три стъпки за по-добра България” следващата част от кампанията ще ни разкрива трите спасителни стъпки. А дотогава ще си спомняме Костов освен с положителното, което направи като министър-председател и с дивата корупция, и с наглата приватизация по негово време, каза още Христо Кафтанджиев.

Според него добър и лесно запомнящ се слоган е този на сините - „Когато времената са трудни, СДС, ясно дясно“. Римата е първият приятел на паметта. Само дето всички знаем, че това СДС има (много) малко общо с легендарната формация от началото на прехода.

Един от най-слабите слогани е и този на Коалиция „Център – свобода и достойнство“ (НДСВ-НПСД) - „Бъди в центъра“. Не е ясно какви са преимуществата на електората, ако е в центъра. Може би искат да му напомнят, че от там най-лесно може да се приватизират телекомите и електро-преносните компании за жълти стотинки и със загробващи договори.

Абсолютно точен е слоганът на  ВМРО-БНД „Време е за възмездие!“, подходящ е и на Гражданската листа "Модерна България" - "Излез от матрицата. Да сменим системата!" Тези, които са гледали филма „Матрицата“, си спомнят как страховитата машина беше направила хората на батерии, от които черпеше енергията. Олигарсите, мафиотите, някои чужди компании и слугуващите им партии са ни превърнали на подобни батерии. Добре са измислили слогана си от ЕНП - „Време е за смелост и За силна икономика срещу бедността“. Наистина трябва да сме смели – иначе следващите управляващи съвсем ще ни доощавят, коментира проф. Кафтанджиев.

Добър слоган = x гласове?

Един успешен лозунг сам по себе си не може да привлече гласове, но може да обърне внимание към партията, лицето или някакъв вид политика, който партията предлага, заяви експертът в областта на медийните комуникации Арман Бабикян. Той добави, че по-голяма част от хората не са чели партийните програми и най-вероятно няма да направят това до края на кампанията. Основните четци на програмите на партиите са анализаторите, политолозите, и, разбира се, опонентните политически щабове. Програмите имат значение, доколкото успяват да бъдат артикулирани определени отрязъци от политики, които предлага дадената партия в рамките на дебати или медийни участия, каза той.

Според него, ако не са шегите в интернет и социалните мрежи на тема да се обърне внимание на малкия около БСП и наличието на воля в ГЕРБ, няма особени „находки“, които да са накарали хората да изпаднат във възторг.

По-скоро служат за вицове и за шаржове. Общо взето са спретнати набързо, очевидно смятайки, че наличието на воля е някаква дясна характеристика, а погледът към малкия човек намек за социалност. Лозунгите за връщане на България се превръщат в клише по простата причина, че връщането на България дава ясното усещане за откраднатост на държавността, но за нещастие, тези, които артикулират в огромното си мнозинство това послание, са именно тези, които изнесоха България, коментира Арман Бабикян.

Как обаче ще гласуват хората на 12 май? Според него има вероятност „хората да гласуват според стомаха си, което в някаква степен е път в правилна посока“. Теренът е твърде хлъзгав и буквално за няколко дни съотношенията могат да се променят. Буквално всеки скандал може да разклати крехката разлика между двете сили ГЕРБ и БСП. Все повече се вижда, че основният въпрос не е каква ще е разликата между тях, а кои ще са така наречените малки политически сили, които ще имат шанса да прескочат бариерата, смята Арман Бабикян.

Според него скандалът с незаконните подслушвания няма как да не повлияе, особено предвид упорството на ГЕРБ да се освободи от Цветан Цветанов.

Има две възможности – или да загубят Цветанов по пътя и това в някаква степен да им се отрази, или да го задържат до себе си и това непрекъснато и тежко да се отразява като цяло на партията. След бедността и мизерията, това е другото, което напомня края на комунистическото управление в България - онова усещане за страх и подозрителност. Незаконните подслушвания са знак за онези години и практики, каза Арман Бабикян.

Запомнихте ли някой лозунг или това изобщо не си струва?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 10 години
ИМА по-голяма власт - тази на пастите!
24
0
 
1
 
! Отговори
HCC преди 10 години
Като видя български журналист да казва или да пише 'слоган', ми се повръща!Ама така ще е, ще пише той 'слоган', но няма да знае името на прадядо си, типична българска неукост в 2013г!
23
1
 
0
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Няма по-голяма власт от хляба ли? Белият хляб и рафинираните брашна са токсични за вашето тяло, тъй като са предварително лишени от почти всички витамини, минерали, фибри и други важни хранителни вещества. Поради тази причина, тялото не знае как правилно да смели и усвои тези така наречени храни, което може да доведе до здравословни проблеми. Освен това, рафинираното бяло брашно се избелва с хлор и се смесва с бромид, два отровни химикала, които се свързват с нарушения на щитовидната
22
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Ami to svesten hlqb ima li?Syschto kato upravnicite ni,izkustvenno nadut,bez sadyrjanie!!!
21
5
 
0
 
! Отговори
RazPutin преди 10 години
На ГЕРБ най ще им отива мотото на бившия президент на Франция-"СПОКОЙНАТА СИЛА"
20
1
 
7
 
! Отговори
emili98 преди 10 години
По думите му от партията на Кунева вероятно трябва да си редактират слогана на Да на европейската нормалност- каквото и да редактира в лозунга си Меглена Кунева- Пръмова няма шанс след изборите да влезе в парламента, защото гражданите, хората, европейците са запознати с лъжите, интригите и задкулисните игри, с които Пръмова си служи , за да постигне целта си.
19
0
 
1
 
! Отговори
Към протестиращите преди 10 години
Пише се по-голяма, с ТИРЕ!!!
18
2
 
0
 
! Отговори
работещ преди 10 години
Христо Кафтанджиев НЕ Е НИКАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ ПО РЕКЛАМА, както и АрмЕн Бабикян НЕ Е НИКАКЪВ СПЕЦИАЛИСТ ПО МЕДИЙНИ КОМУНИКАЦИИ.Оттам нататък, скудоумните им баналности не заслужават коментар.
17
3
 
7
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Да ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ !!
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видя ли комунист да страда, мед ми капе на сърцето :р
15
2
 
24
 
! Отговори
Liberty преди 10 години
На който му е мил живота да изчезва от тоя бардак. Тая държава е изтъкане отдолу догоре от Комунизъм - медии, форуми, леви и десни ком партии. Народът е врял и кипял 5 века в ориенталщина, интелектът му е бил изтребен от комунистите много, много отдавна и просто няма ухо, което да чуе аргумент, а само обещания на демагози. Липсва елементарен морал и логика. Сърповете, чуковете и звездите паднаха, но песента продължи да си звучи. Като мухи без глави искат някой да ги во
14
2
 
3
 
! Отговори
politik преди 10 години
bezplaten grob za vseki ot gerb
13
3
 
10
 
! Отговори
С батака преди 10 години
Към анархия и гражданска война!
12
7
 
2
 
! Отговори
Дежурен ибрикчия преди 10 години
Само сидеров е поголям а с няго войната е сигурна.
11
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Герб спечели ще стане гражданска война аз съм готов за война
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Две крави си пасли.В пристъп на екзистенциализъм едната споделила: Понякога си мисля , че хората ни обгрижват само заради млякото и месото !? Айде стига с твоите конспиративни теории вече!
9
2
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
ти май си от вторите?:)
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
29, за нито едно от двете. Аз поне ще гласувам за съвсем други.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ НА НЯКОИ РАЗВИТИ "МОЗЪЦИ" И СЕ ПИТАМ. НАРОД ЛИ ЖИВЕЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ИЛИ НЯКАКВИ ЛУНАТИЦИ? ЩОМ КАТО ЗА 23 ГОДИНИ ТЕЗИ "МОЗЪЦИ" НЕМОЖАХА ДА РАЗБЕРАТ НАКАДЕ ГИ ВОДЯТ МУТРО-КОМУНИСТИТЕ НАДАЛИ ЩЕ РАЗБЕРАТ И В СЛЕДВАЩИГЕ 50 ГОДИНИ. ТЕЗИ ТЕТО СКАЧАХА И ВИКАХА ПО ПЛОЩАДИТЕ СИГУРНО СА СИ МИСЛЕЛИ ЧЕ ОТ ЧЕШМИТЕ ЩЕ ПОТЕЧЕ МЕД МАСЛО БИРА И УИСКИ. ДА МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ ПОТЕЧЕ АМА НЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО СЕ НАДЯВАХА А ЗА ТЕЗИ КОИТО ГИ ИЗЛЪГАХА. ЛОШОТО Е ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ЛЪЖАТ И ТЕ ВЯРВАТ.
6
2
 
3
 
! Отговори
Гей преди 10 години
А с компромати ставам ли история? Трактора много ме подвежда.