Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?

Три хаштага са добили огромна популярност през последните дни
Обновена: 17 юли 2014 17:41 | 17 юли 2014 14:45,
280
Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?
Снимка: Getty Images

През последните две седмици са се появили няколко хаштага в социалните мрежи, свързани с Хитлер. Но кой стои зад това?

Хаштагове #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав"), #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), и най-често срещаният #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив"), се разпространяват във Facebook и Тwitter през последните няколко дни, пише Би Би Си.

Разбира се, препратките към Хитлер в социалните мрежи не са нищо ново - само през последната година името на Хитлер е употребено повече от 10 милиона пъти в Тwitter. Но сега определено се наблюдава ръст в използването на хаштаговете заради победата на Германия в Световното първенство по футбол, както и заради израелско-палестинския конфликт.

Взети заедно, тези три хаштага са използвани 15 хил. пъти през последната седмица. Заглавията им предполагат антисемитски настроения. Но в дискусиите, които пораждат, преобладават критичните коментари и голяма част от хората осъждат тези, които използват хаштаговете.

Възходът на употребата на хаштаговете започна с победите на германския отбор в ключови футболни срещи.

"Последният път, когато германците са унищожили някого по този начин, е било през Втората световна война". Това е написал потребител в социалната мрежа. Малайзийски депутат също е предизвикал възмущение, като е написал подобен коментар по повод на позорната загуба на Бразилия от Германия с 7:1.

Употребата на тези хаштагове по повод Световното по футбол могат да бъдат сметнати като шеги, но те не са подходящи. Малко след това обаче тези послания в социалната мрежа придобиха антисемитски привкус.

Когато израелско-палестинския конфликт се обостри, много пропалестински настроени хора започнаха да използват хаштаговете. Но в същото време много палестинци призоваха да спрат да се употребяват обидните послания. Според студентка от палестински произход хаштаговете нямат място в палестинскaта активност и ги описва като изпълнени с омраза и фанатизъм.

Трудно е да се проследи произходът на #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав") и #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), защото тези хаштагове не са използвани периодично. Но #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив") е тръгнал от потребители в Пакистан.

"Това е дело на необразовани хора", коментира пакистански студент, който сега живее в Испания. Той осъжда употребата на този хаштаг и се включва в инициативата да бъде спряна употребата му с поста си в Тwitter: "Това е група от хора, които разпространяват хаштагове само за да ги популяризират. Това са глупави хора, които не познават фактите."

Равинът Кенет Коен също осъжда тази акция в социалните мрежи, като напомня, че целта на тези хаштагове е да разпалят конфликт и да бъдат много обидни.

"Във време, в което трябва да потушаваме напрежението, някои хора искат да разпалят огъня", допълва Кенет Коен. Според него относителната анонимност в социалните мрежи позволява на потребителите да изказват неща, които са социално неприемливи и никога не биха ги споделили при контакт лице в лице.

Специалист коментира, че употребата на името на Хитлер в интерент не е изненада. Майк Гудуин е изследвал нацистките настроения в интернет и според него всяка дискусия онлайн стига до намесването на Хитлер или нацистите. "Това е моделът на злото в западния свят", коментира той и допълва, че по този начин винаги може да се провокира дебат.

По думите на Майк Гудуин възможностите за споделяне и разпространяване в социалните мрежи правят тези антисемитски изказвания много по-популярни и достъпни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
5
 
! Отговори
opae преди 9 години
Nakraq da ne se okaje che malkqt slab i nisuk chovek sus mustachkite e bil prav che trqbva da se prechistvat narodite i da se iztrebqt evreite :)
125
0
 
19
 
! Отговори
ROM-PETROL преди 9 години
ROM romi im vikat samo vuv BG navsqkade po sveta sa C I G A N I
124
12
 
2
 
! Отговори
ROM преди 9 години
ROM NIKOGA NE E BIL NICHA RASA . VIE VARVARITE STE NICHA RASA
123
6
 
1
 
! Отговори
DO 183 преди 9 години
TO4NO TAKA DROGARIO HI TLER E BIL KOMMMONIST NO SE E OTVRATIL ZASHTOTO SAMO PISALI 2KA PO RISOVANE I SAM O VZELI VODNITE BOI !?!?11111 ZATOVA NAPADNA KLETA MAJKA ROSSIQ ZA DA Q PRO4ESTI OT GEIOVE I SERIIICI ZAEDNO S EVROPATA@!!!11!!111151515NE E SLO4AINOST!!!!!!111!!111111111111!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111111111111111
122
0
 
3
 
! Отговори
патрон преди 9 години
прилича на работа на 4chan,особено на /b/ (който незнае да търси в google). Трябва да си много *** за да си мислиш че това е няква конспирация...... Страните които са виновни за съществуването на конспирации нямат интерес от това да връщат хитлер.
121
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен Хитлер е бил положителна личност, дори само заради това, че е изтребвал ***, които след това се размножиха и сега владеят света - и политически и икономически, и са в основота на всички конфликти.
120
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че украинските фашисти-бандеровци съживиха Хитлер. Те са негови фенове. Нали именно те заклаха бременните жени в Одеса.
119
1
 
20
 
! Отговори
GOMOR преди 9 години
Леле кви *** има тук. СССР първи били признали Израел? Гогато се е гласувало в ООН се е правило по азбучен ред, а сега си провери по клавиетурата на чилифонот дали U е първата буква в англиската азбука. Хитлер предлага на ингилизите и франсетата да се направи отделна държава за ***. Едното предложение е било Мадагаскар другото на територията на ЮАР. Ама *** са си траели.Солженицин много ясно представя евреите в " Евреите в Русия". Четете хора и се образовайте.
118
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аааааааааааааааааааааааааа
117
3
 
7
 
! Отговори
IZVERGAT преди 9 години
Du lebt weiter in unsern herzen
116
7
 
25
 
! Отговори
голямата мечта преди 9 години
Обамата иска да реализира голямата мечта на Адолф Хитлер - да завоюва Русия. И понеже го е шубе от пряк конфликт с Руската Федерация, той използва наемници, като "Правый сектор" и Поросенко във фашистка Украйна!
115
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОСНОВЕН ЗАКОН:kva sol be ,ti jivial li si tam kato *** sa ,bez nikakva cennostna sistema ,gospod sa parite za tiax ot vsiaka jena moje da si izkash ako i dadesh pari niakoi daje gi predlagat za 50 100 dolara ,tragnal si da kazvash za evreite rim rim gi postavi na mesto tia evrei.
114
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** nee napravil nishto losho ,negovite podchineni sa napravili ,primer oresharski premie no toi kvo moje da napravi praviat partiiite kradat grabiat moshenichestvat ,a kajete hiler kvo napravil nishto losho na nikoi.
113
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Керенски е юдео-масон, и Ленин е юдеомасон от 33-та степен. При посвещението в 33-тя степен те правят гей.Ленин е гей и това е известно.
112
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреите са били солта на земята, но както казва Господ, "Ако солта загуби силата си, то започват да я мачкат с крака"И затова сега евреите навсякъде са мачкани в последните 2000 г.Защото отричайки се от Живият Бог и разпъвайки Сина му, те вече не са солта на Земята.А новата сол са християните.
111
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР никога не е бил антисемитска държава, по простата причина, че е управляван от евреи.Първата страна признала Израел е СССР.
110
13
 
22
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Хитлер не е съживен само в социалните мрежи. Мегдана в Киев си беше чисто нацистко сборище. Резултатът - гражданска война.
109
44
 
4
 
! Отговори
ОСНОВЕН ЗАКОН: преди 9 години
ВСИЧКИ МЪРЗЕЛИВЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ ---СИЛНО МРАЗЯТ УМНИТЕ И КАДЪРНИТЕ ХОРА!!!ЗАТОВА И ЕВРЕИТЕ СА МРАЗЕНИ-----ЗАЩОТО СА УМНИ, КАДЪРНИ И НАЙ-СТАРАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА ЗЕМЯТА!!ЕВРЕИТЕ СА --СОЛТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!
108
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер в концлагерите избива предимно политически врагове, докато Сталин в концлагерите избива елита на Руската нация.
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер тръгва да освобождава Европа от юдео-масонското робство, или както сам той казва от юдео-масонските правителства.Но всъщност самият Хитлер, както и болшевиките е част от юдео-масонският заговор срещу всички хора (вкл. и срещу евреите).Единствената алтернатива и единственият отпор срещу масоните е била силната монархия, но след Първата световна силните монархии падат, и властта им е завзета от юдео-масони (като в Русия са първо юдео-масони (Керенски) и после юдео-комунисти (Ленин).