Споразумението за Украйна - от лъч надежда до опасна двойственост

Ще има ли траен мир?
Обновена: 14 фев 2015 07:44 | 13 фев 2015 21:05, Стела Стоянова
250
Споразумението за Украйна - от лъч надежда до опасна двойственост
Снимка: БТА

Споразумението от 13 точки, което стана резултат от четиристранните преговори за уреждане на конфликта в Украйна вчера в Минск, е описвано различно - от "лъч на надежда" до "крайно проблематично", пише ДПА.

Още по темата
Документът от четири страници, който бе подписан от сепаратистките лидери и членовете на т. нар. Контактна група, по същество е ревизиран вариант на първите мирни споразумения, постигнати в беларуската столица през септември. Освен че повтаря голяма част от първите договорености, като размяната на пленници и общата амнистия, то предвижда и "крайно проблематични" решения за политическия статут на сепаратистките територии и за границата с Русия, смята Дмитрий Тренин от московския Фонд "Карнеги".

Гарантирането на сигурността на границата с Русия бе едно от основните искания на Киев, защото е публична тайна (отричана от Москва), че бойци и тежки оръжия свободно текат от Русия в Източна Урайна през стотиците километри от нея, контролирани сепаратистите.

Макар че Киев настояваше за незабавно връщане на контрола над границата, споразумението отложи това за края на годината и изисква първо Украйна да приеме нова конституция и да организира местни избори.

Въпреки че първоначалното руско искане за федерализация на Украйна липсва, според документа Киев трябва да приложи приетия през есента закон за специалния статут, който дава широки правомощия регионите, контролирани от сепаратистите, вкюлчително им се позволява да поддържат собствени полицейски сили и да назначават съдии и прокурори без съгласието на централното правителство.

Вчера наблюдатели посочиха, че военните точки от споразумението пряко противоречат на политическите. Текущата фронтова линия остава непроменена, що се отнася до бронираната техника на сепаратистите, докато изрично се заявява, че политическите клаузи трябва да се спазват само в териториите, очертани въз основа на линията на прекратяване на огъня от септември.

Това означава, че зоните, практически контролирани от сепаратистите, официално остават под контрола на Киев - една
опасна двойственост. Друга точка, широко смятана за отстъпка пред Русия и сепаратистите, е, че прекратяването на огъня влиза в сила чак утре в полунощ, което практически отпусна още над два дни за боеве за спечелване на нови територии.

Смята се, че сепаратистите в момента притежават по-голяма огнева мощ, след като победиха правителствените сили на летището на Донецк и, макар и неокончателно, на железопътния възел Дебалцево.

Друго поражение за Украйна вероятно е точката за изтегляне на тежките оръжия, която изрично позволява на сепаратистите да запазят завоюваните територии. В споразумението се говори за две линии на прекратяване на огъня - едната от септември за изтеглянето на правителствените войски, и сегашната за сепаратистите.

В добавка буферната зона се разширява от предишните 30 на сегашните минимум 50 километра.

Германският канцлер Ангела Меркел, на която се приписва заслугата за новото споразумение, го нарече "лъч на надежда", макар да отбеляза, че думите трябва да бъдат последвани от дела. Делата бяха най-видими вчера в Дебалцево, където сепаратистите затягаха обръча около правителствените сили, все още удържащи стратегическия пункт според министерството на отбраната в Киев.

Украинските медии изтъкнаха, че първоначалният двудневен срок на прекратяването на огъня е било пордължен до почти три дни под натиска на Русия.

"Допълнителното време им е необходимо заради Дебалцево", написа новинарският сайт "Украинская правда". "Най-доброто, на което можем да се надяваме след Минск, е пракратяването на огъня да издържи", написа Тренин от "Карнеги" в Туитър.

(БТА)


250
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 6 години
За кой ли път се питам, кога Главният Прокирор ще се самосезира и ще започне наказателно производство за оукровенаъа расистка и антисемитска прпаганда в някои електронни медии.
170
1
 
1
 
! Отговори
Наемници чифути преди 6 години
Скоро хиляди фашисти от Израел ще бъдат прекарани по улиците на Донбас. Тези страхливци са се изпокрили в миши дупки и са разочаровани, че няма да могат да дерибействат както това става в България. Цялата хунта на укрите са чифути, а водачите им са опитни пастори в НЛП секти.
169
3
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 6 години
Мир ще има когато Агресорите пратени от Путин се приберат вбРусия. Бившето КГБ направи кибер атка в България онзи двн. Блокира редица електронни системи. Тези които имат смартфпни са видели как батееиитеи м се дезактивират за минути.
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох каква надежда https://youtube/watch?v=oi19yfgBN0w ето ви нагледно какви *** и проф. килъри са начело на Урина (бодигард за малко не врътва вратлето на журналистка - с тих глас "тихо") . Това си мязаше на хорор филм от серията джак изкормвача.
167
5
 
1
 
! Отговори
uкраинец преди 6 години
До Я Русский-------------------Pродалжавай да драскаш кацапче-нека всички видят колко им е акъла на кацапите,ушанките,ватенките и на колорадските бръмбъри и на техните почитатели-БГ предателите ушанконосители.
166
1
 
5
 
! Отговори
Я Русский преди 6 години
Лидер на Радикалната партия на Украйна" Олег Ляшко, че сестра му Виктория, с която той е израснал, се бие на страната на доброволци ЛНР в Донбас. "В нашето семейство, с изключение на тазова възпалителна болест, има истински мъже! Това е моята сестра Виктория!"
165
1
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 6 години
Лидер на Радикалната партия на Украйна" Олег Кг каза, че сестра му Виктория, с която той е израснал, се бие на страната на доброволци ЛНР в Донбас. "В нашето семейство, с изключение на тазова възпалителна болест, има истински мъже! Това е моята сестра Виктория!"
164
1
 
3
 
! Отговори
Я Русский преди 6 години
"Ако киев власти не ще се придържат към условията на Минских договорености, не ще се вземе своята техника от нашите граници, не са предмет на административно нарушение на нашите пленници и ще продължи да бомбардира градовете, а след това, разбира се, ние няма просто да стоят и да чакат. На първо място, ние просто ще унищожим Дебальцевский котел с украински войници, където в този момент е от 6 до 8 хиляди души. След това ние отобьем противника си Мариупол." - заяви Захарченко.
163
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Ще има ли траен мир?"
За какъв мир може да се говори с тази киевска *** ? Вижте ги. Те в парламента се бият ,а ние очакваме да спрат да изтребват собственият си народ. От тази шайка можем да очакваме само война. Жалко за Украйна.
162
2
 
0
 
! Отговори
украинец преди 6 години
До АВ --------------В основата на войната в Украина стои факта че Украино-Кацапската граница е същевременно граница между Европа и Азия.
161
2
 
7
 
! Отговори
до 210 преди 6 години
мир ще има когато е мъртъв последният киевски фашист.
160
5
 
1
 
! Отговори
uкраинец преди 6 години
До Алекс---------Мир ще има когато и последната *** напусне Украина и се изгради бетонна стена на границата.
159
0
 
0
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 6 години
На 27 юли 2013 година ,"миротворецът"-путинизатор в самия Киев , като гост на конференцията “Православно-славянските ценности-основа на цивилизационния избор на Украйна” , обявява отдавна планираната и лелеяната от него война.▼
► ”… Как си представям според вашите тезиси и според опорните точки на ставащото, значението от цялостния цивилизационен избор на Украйна... За целия наш народ- говоря така с ясното съзнание и безусловно разбирайки реалностите на съвремието, че ние трябва да оценим наличието на украински народ и на белоруски и присъствието на още други народи. И ние се отна
158
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До трол от НПО.....Прав си-денят минава зян.
157
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Десен Сектор и Азов открито заявяват, че няма да спазват примирието,а Киев вместо да ги озапти ги поощрява. Не чакайте нищо добро. Запада ще продължи да ги подкрепя. Мисля, че това е предвидено, съдейки по струпването на техника и войска в Донбас. В България сме свикнали с "Наведена главица и сабя не я сече", а сме забравили "Като не щеш мира, нати секира". Руснаците обаче помнят
156
2
 
11
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
МИР няма да има--не е изгодно на САЩ.
155
0
 
8
 
! Отговори
трол от НПО преди 6 години
Айде напишете днес някоя нова статия за Русия и Путин---айде че трябва пари да искарваме бе....
154
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Gnusmus
Май си прав - и на мен ми направи същото впечатление, ама не ми стигна толкова въображение - както са го написали направо размениха местата на войските, вместо да ги отдалечат :)))))))) НЕГРАМОТНИЦИ!
153
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до №201

По точно "една държава на три букви"!!!
152
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По ярък пример от братоубийствената война за подлостта на запада в Украйна
няма . Заради банда продажни укрофашисти всеки божи ден загиват абсолютно
невинни мирни хора , деца в детски градини ,хора в автобуси и болници от снаряди
изстреляни от киевската хунта .Влезте в YOU TUBE и напишете Украйна 18+ , това
което ще видите е отвратително и недопустимо за 21 век.