За тибетската медицина, лошите мисли и болестите

Д-р Джампал Салдон пред Dnes.bg за това как да намерим баланс
Обновена: 13 фев 2015 16:31 | 13 фев 2015 16:30, Александър Попов
16
За тибетската медицина, лошите мисли и болестите
Д-р Джампал Салдон. Снимка: Иван Василева/Санома Блясък

Д-р Джампал Салдон е родена в селцето Таши Янгци в източен Бутан през 1980 г. 12-годишна става монахиня, а на 19 заминава на обучение в Индия. Четири години по-късно се установява в Дарджелинг, където 6 години учи тибетска медицина, още 2 практикува под ръководството на опитен тибетски доктор. Тя гостува за първи път у нас и ще консултира пациенти до 7 март в център GreenHealth в София.

Разкажете ни повече за тибетската медицина, методите на лечение и философията й?

През 8 век бащата на тибетската медицина Юток Йонтен Гонпо създава четирите тантри, по които студентите учат шест години. Хората трябва да разберат, че това е много сериозно учение и в никакъв случай не е шаманизъм или шарлатанство. Първите две тантри учим наизуст. В първата – коренната, се дава цялата основа на медицината – причините за болестите, какво ги провокира. Втората тантра е свързана с начина на хранене. В тибетската медицина, както и в аюрведа, има конституции или жизнени начала, т.е. хората се разделят на типове според това как се държат, как изглеждат, каква храна предпочитат.

Трите основни типа са вятър, слуз и жлъчка. Хората „вятър“ са със слаба структура, лесно се замайват и на тях е необходима по-калорична храна. „Жлъчката“ е горещият тип човек, който трябва да балансира и да не консумира мазна храна. Обикновено имат по-силна телесна миризма, те трябва да правят всичко онова, което ги охлажда. Хората от тип "Слуз" са склонни към трупане на килограми, обикновено имат проблеми с храносмилането.
Най-важното е да поддържат тялото си в баланс. Другите тантри се отнасят за болестите и техните описания – те са 404 и се разделят на 4 групи по 101. Едната група са причинени от лоша карма...

Как може да се разболеем от лоша карма?

Ако вярваме в кармата наистина, ще знаем, че тази лоша карма се трупа поколения и накрая може да застигне нас, дори във вид на болест. Не е задължително ние да сме направили нещо лошо. Много болести може да са в резултат на лоша карма, като рака или генетичните заболявания. Например ракът може да се предизвика и от лошо поведение, от агресия. Когато лекуваме пациент и заболяването му не се повлиява, това е лоша карма, която не може да бъде променена.

Какви са другите групи болести?

101 болести са причинени от зли духове, други 101 са леки, които се лекуват без лекарства, и последната група са тези, които са провокирани от това, че дълго време не сме спазвали подходяща диета и поведение. Те са хронични и ако не се лекуват, водят до фатален край.

Каква е разликата между тибетската и конвенционалната медицина?

Основната разлика е в метода на изследването. Когато поставят диагноза, тибетските лекари се опитват на базата на всички тези изследвания да определят дали в човека е натрупан много студ, или пък напротив - много горещина. Студът води до хронични болести, а когато се наблюдава горещина, има активен процес и става въпрос за някакво възпаление или дори тумор. Ако и ние се затрудним да поставим диагноза, настояваме да бъдат направени допълнителни изследвания със съвременна апаратура. В тибетската медицина е важно да се знае в какво състояние е храносмилателната система. Ако тя боледува, страдат и другите органи.

Може ли да кажем, че стомахът е вторият "мозък" на човека?

В класическите текстове представят стомаха като едно поле, в което  трябва да отглеждаш всичко – плодове, зърнени култури, те да избуят и да вземеш най-доброто. В западната култура и медицина се твърди, че е полезно да се консумират сурови плодове и зеленчуци. Но когато храносмилателната система не работи добре, полезните съставки трудно се усвояват. Затова препоръчвам, когато хората не се чувстват добре, да ги консумират под формата на сокове, задушени или печени.

Има ли рецепта за това стомахът ни винаги да е във форма?

Стомахът условно може да го разделите на четири шепи. Две са за храната, една за водата и една - за въздуха. Много често хората преяждат и не оставят място за въздуха, който е много важен за смилането на храната. Препоръчвам да се пие топла вода. Но не само сутрин, а през целия ден.

Отрича ли месото тибетската медицина?

Напротив, то се смята за едно от най-добрите лекарства. Но при него е много важно качеството. Няма храни, които да се отричат. Всичко е въпрос на баланс. Ако се яде една и съща храна всеки ден, независимо колко е полезна, накрая тя ще ни навреди.

Какво е най-важното правило човек да се чувства здрав?

Универсална рецепта няма. Трябва да правим всичко по силите си да бъдем щастливи и усмихнати, лошите мисли разболяват. Колкото и трудно да е, не е невъзможно да контролираме стреса. Трябва всеки за себе си да открие баланса между мисли, емоциите, добрата храна, движението също е много важно. Всичко в тибетската медицина е насочено към успокояване на този дисбаланс. Едва ли някоя медицина може да обещае сто процентово излекуване.

Как диагностицирате пациентите и какво трябва да знаят, преди да дойдат за преглед при вас?

Диагностиката се извършва чрез проследяване на пулса, изследване на урината (тук признаците са много - от цвят, плътност и мирис до това колко големи са балончетата в нея - б.р.), наблюдава се косата, кожата, лицето, езика. Важно е и интервюто, което дава представа как пациентът живее и се храни.  Преди да дойдат на преглед, е хубаво да се спазват определени правила, които ще направят поставянето на точна диагноза. Трябва да се избягва прием на силен чай и алкохол, на млечни продукти, които влияят на урината. Както и храни, които могат да я оцветят, като червеното цвекло например. Препоръчително е и избягването на сексуални контакти. Особено преди прегледа е важно да не се извършва усилена физическа дейност заради пулса. Пациентът трябва и да се е наспал добре.

Когато установите заболяване, как го лекувате?

След като бъде поставена диагнозата, се препоръчва фитотерапия. В тибетската медицина се спазват много стриктно текстовете в четирите тантри и всички билкови комбинации се определят от лекарите за всеки конкретен случай.

Подходящи ли са тези билки за българите, при положение че те растат на друго място?

Билките растат в Тибет и Индия, но са подходящи за пациенти от всички географски ширини. Дори европейците са още по-чувствителни към тях и им действат още по-ефективно, защото никога не са ги консумирали. 
 


16
Още по темата: тибетска медицина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
доктор Хаус преди 6 години
Част 2И това не е предсказание. Всичко е част от един голям план,който е стартиран много преди появата на будизмът и ще продължи много след него. Ние видяхме,че резултатите от будизма са отрицателни. Един от признаците е ниския приръст на брой - жени. От милиони години изучаваме генома на народите. В Азия има огромен проблем,но днешните учени все още не са установили това.ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ,ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ.
9
4
 
3
 
! Отговори
доктор Хаус преди 6 години
До: д-р. ДжампалКолежке,ако бях Джон Бон Джови и ако бяхме затворени в стая,трудно е да се каже.Ти ли щеше да ме скъсаш от КЕКС или аз теб?Отговорът няма значение,защото-100% щях да го направя,аз!Дано се намери някой,да ти преведе това съобщение.След 4 години Китай ще избие почти всички духовни учители в Тибет.В края на 2020 ще започне период на упадък в цял Тибет.Десет години по-късно атомни бомби ще унищожат по-голямата част от населението в Азия.През 2100г. няма да има нито един будист.
8
3
 
15
 
! Отговори
Необразован скот преди 6 години
Моите почитания към госта от Тибет. Дано повече такива хора да посещават БългарияНа тези дето коментират с насмешка/злоба им пожелавам дано не стигат до това да ги лекува "съвременната" медицина... И преди да коментирате - попрочетете, образовайте се какво е това тибетска медицина, какво е това духовно развитие и какво е това фармацефтичен бизнес, бизнес със Вашето здраве, бизнес в болнициите, бизнес в общественото здравеопазване, хранителен бизнес и т.н. Повярвайте ми, ще е полезно за Вас!
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой бог го забранява свинското...Алах.Да ама аз съм християнин и си го ям.И знаете ли защо изобщо мусюлманите не ядат свинско?Не е само до религия.Забележете от къде тръгва исляма като цяло.Това се географски райони където е доста горещо и свинското е много тежка храна.За това религията го забранява.При нас кога са постите-преди голямото плюскане по Коледа и последващите празници-разните там именни дни.След това по Великден-почивка за организма след зимата и многото празници.Тези неща не са случ
6
2
 
18
 
! Отговори
до andros преди 6 години
Не съм сигурен как точно да ти отговоря, но при условие че индийците и китайците съставляват половината от населението на света, и медицината им основно е като тибетската сам си прави изводите. Мисля че "маговете", "врачките" или както там се наричат по българската телевизия и вестници нямат нищо общо с горе написаното за Тибет!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог знае всичко
4
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог е забранил да се яде свинско,кръв и ***,както и да се пие алкохол и да се играят хазартни игри
3
4
 
9
 
! Отговори
доброта преди 6 години
До androsТака е, като имаш лоша карма и лоши мисли, не можеш да намериш нищо.Включително и себе си.
2
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е много сатанинско,чак ме побиват тръпки....не трябва да се яде свинско,да се пие алкохол,и да се играе в хазартни игри.....ето това е принципа на дълголетието
1
41
 
17
 
! Отговори
andros преди 6 години
България се превръща в копие на Русия, където хората също са доведени до състоянието на скотове - необразовани и живеещи като в каменната ера. Където науката отсъства се настаняват всякакви подобни малоумици и шамани. Преди малко се опитах да намеря на български книгите на едни от най-големите умуве в областта на физиката и биологията - Ричард Доукинс, Браян Кокс. Но уви - няма. Но за сметка на това колкото искаш за екстрасенси и глупости. Българския народ е обречен