Защо Алиев назначи жена си за вицепрезидент на Азербайджан

В страната има група сплотени хора във властта - и те решават всичко
24 фев 2017 13:30, Елка Василева
30
 Защо Алиев назначи жена си за вицепрезидент на Азербайджан
Мехрибан и Илхам Алиеви. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев назначи съпругата си Мехрибан Алиева за първи вицепрезидент. Руската редакция на Би Би Си потърси мнения на експерти за това кадрово решение. То не ги изненада.

Алиев подписа назначението във вторник. Самият пост първи вицепрезидент се появи в Азербайджан след референдум, състоял се миналия септември. До момента длъжността бе вакантна.

Президентът представи жена си като свой заместник на заседание на Съвета за сигурност на Азербайджан. И заяви, че тя вече дълги години играе "важна роля в обществено-политическата, културната, международната дейност". Алиев нарече жена си професионалист и хуманист, съобщи Интерфакс.

По-рано президентската съпруга бе заместник-председател на партията "Нов Азербайджан", с чиято листа бе избрана в парламента.

Самата Мехрибан обясни пред Съвета за сигурност, че дължи успехите си на подкрепата от Илхам Алиев.

"Разбирам напълно колко сериозна отговорност лежи върху мен и вярвам, че ще оправдая вашето доверие, господин президент, и доверието на всички, които вярват в мен", каза тя.

Ето какво заявиха експерти, помолени да коментират избора на азербайджанския лидер.

Аркадий Дубнов, експерт по страните от ОНД

Според мен Илхам Алиев се придържа към онзи стил в държавното управление, който създаде в Азербайджан баща му - семеен по характер, целящ да балансира влиянието на клановете. Измежду влиятелните ще посоча два - клана Алиеви и клана Пашаеви, представен от Мехрибан Алиева, първата дама.

Основите на този стил са положени от бащата на нацията Гейдар Алиев - първия и единствен [лидер на страна от ОНД, бел. на Би Би Си], успял да осъществи в постсъветското пространство фамилно прехвърляне на властта.

Назначението на Мехрибан Алиева идва от нуждата лидерът да консолидира властта, да я укрепи, да създаде баланс между клановете, да постигне известни компромиси и да предотврати всеки опит на свои опоненти да посегнат на властта, упражнявана от Илхам Алиев и екипа му.

В известен смисъл Азербайджан вече е пример за непотизъм, т.е. семейно управление. В бъдеще положението на първия вицепрезидент може би ще осигури възможност за някакъв преход на властта по модела на тандема, формиран в Русия през 2011 г. от Путин и Медведев. Същият сценарий може да бъде реализиран и в Азербайджан след няколко години, щом мандатът на Илхам Алиев приключи.

Мехрибан Алиева има опит в системното управление, не е просто жена-домакиня. В Баку се твърди, че двамата с Гейдар Алиев били навремето в чудесни отношения.

В Азербайджан пълномощията на властта са безусловни; с оглед контекста тя е достатъчно подготвен управленски кадър. В страната се твърди, че хората много я обичат.

Зардущ Ализаде, азербайджански политолог

Мисля, че новата длъжност на Мехрибан Алиева изобщо няма да е от значение. В Азербайджан всичко се е избистрило, всичко е стабилно, всичко се знае, всичко е ясно, нищо не се променя.

Ясно е, че Гейдар Алиев е оставил властта на своя син, а синът му смята придобитото за свое имущество, за бащиния. Населението няма нищо общо с това - нито с изборите, нито с някаква дейност; те просто гледат, наблюдават. Нация от наблюдатели.

Нищо не се мени - нито механизмът за вземане на решения, нито механизмът за изпълнение на решенията. Затова приех въпросното назначение с абсолютно спокойствие, мнозина очакваха това да стане.

В Азербайджан политика няма. Политиката е когато групи от хора, партии, се състезават в рамките на закона или на някакви правила. В Азербайджан законите не работят, партии на практика няма. Затова няма и политика. Има група сплотени хора във властта - и те решават всичко.

Тофик Абасов, съветник на Бакинския международен център за мултикултурализъм

Мехрибан Алиева има висок рейтинг в страната. Потвърждава го това, че като депутат в Националното събрание работи много активно, плодотворно и резултатно на тази позиция, осезаемо участва в приемането на нови закони.

Тя е инициатор на няколко важни проекта от хуманитарната и културната сфера. Успоредно с това оглавява фондацията "Гейдар Алиев". Ресурсната база на тази фондация бе използвана за изграждане на множество просветни центрове, училища, центрове за подпомагане.

Мнозина наши сънародници - било в кулоарни разговори, било в обществени дискусии, повдигаха въпроса, че е време да се разделим с немарливите началници на разни ведомства, и щом има такъв кадър, минал школата на Гейдар Алиев (Мехрибан Алиева е и член на политсъвета на управляващата партия), защо да не й се повери някой важен сектор и така да се използва нейната креативност, за да се оправят нещата в различни сфери.

Аз лично участвах с колеги в проучвания на общественото мнение. Видяхме, че това назначение се приема твърде позитивно.

Миналата година имаше общонароден референдум, обсъдени бяха допълнения към конституцията. Тогава президентът с цел да разграничи пълномощията на подобрена основа взе решение за създаване на вицепрезидентската институция.

Рейтингът на министерския кабинет не е много висок. Затова в обществото бе повдигнат въпросът не е ли време да променим структурно разделението на властите.

/БТА/


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
9
 
! Отговори
Eмил преди 4 години
Мехрибан Алиева дари на България пари за разкопките в Трапезица. Ако днес тя е отворена за туристи, то е благодарение на нея.
24
0
 
5
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 4 години
ДВА КЛАНА, ДВАМА ЛИДЕРИ НА КЛАНОВЕ, ДВАМА ПРЕЗИДЕНТИ,СЪПРУГ И СЪПРУГА,
ИМАТ ОБЩИ ДЕЦА, КАКВО ПО ХУБАВО ОТ ТОВА,
КАТО В ПРИКАЗКИТЕ :))))))))))))
, В БЪЛГАРИЯ Е ЦИРК БАЛКАНСКИ,
ЖИВОТИНКИТЕ ОТИВАТ ПОКЕАЙ ПАРЛАМЕНТА ДА СЕ НАЯДАТ И ДА ПРАВЯТ РАЗНИ ЦИРКОВИ НОМЕРА , А НАРОДА СИ ПЛАЩА БИЛЕТИТЕ
23
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Кого да назначи,българска Калинка?
22
0
 
2
 
! Отговори
РОССИЯ преди 4 години
ЗАКЪСНЯЛА ИНФОРМАЙИЯ
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
м какво лакомо семейство, толкова са сладки...
20
4
 
7
 
! Отговори
Осман преди 4 години
ДОСТ 15 %
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20 *** Китай сравнявам аз с Сащ!
18
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това е Първа Дама,браво!Не е като наш'та кобила Деси!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19
*** ти сравни ли САЩ с русия бе? Хахаххахаха путин слага два пъти заместника си и пак се връща на власт. Алоооо ти на кой свят живееш: )
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 1 Това което пишеш се отнася за целия "демократичен" свят, а не само за Русия. До Тръмп в управлението на САЩ се въртяха 2-3 клана, които малко или много са свързани по между си.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е извън ЕС...средновековие.
Там развиват дръги ценности. Корупция, Само наши хора на работа, бий ввички дето са против нас, един държавен канал да ибеснява колко е зле по света и такива работи....все познати от нашето близко минало.
14
0
 
24
 
! Отговори
али преди 4 години
какво да прави, иска да прекарва повече време с жена си. Хубава жена като нея не бива да се оставя сама :)
13
4
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Богат грозен нема ... иначе този си е 110% мазник ... та как няма да има толкова красива жена -..... държавата е много ама много богата ... а този си е като Путин пожизнен ...
Народа си е *** *** ... замазват им очите ... и всичко е ОК ...
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12

Радев е назначил жена си за Президент . Никой от третия свят не може да го настигне .
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азербайджан,верна дружка наТурция,заедно с Туркменистан не участват в никакви митнически,военни и други съюзи с Русия.Въпреки това са далеч от демокрацията,опозиция на практика няма изборите се печелят с над 90%.В Азербайджан власта е наследствена Илхан е син на предишния президент Гайдар Алиев.Азербайджан и Туркменистан не са санкционирани от Запада за липса на демокрация,нито някой ги обява за диктаторски режими по подобие на бившият им съюзник Беларус.Ясно е защо?
10
4
 
16
 
! Отговори
az преди 4 години
като му видя физиономията на "глупав анимационен герой" и после жената и не ми се чете статията :)
9
0
 
13
 
! Отговори
Полковника преди 4 години
Бих я назначил за подполковник
8
8
 
9
 
! Отговори
МЕЛАНИЯ ВИЦЕ преди 4 години
Айде сеа да видим ДИМократите какво ще рекат
7
8
 
24
 
! Отговори
ТИЯ ДВАМЦАТА преди 4 години
не бяха ли приятели на ЗАПАДА. ЗАЩО не чувам нищо за ДЕСПОТИЗЪМ, ТОТАЛИТАРИЗЪМ, СРЕДНОВЕКОВНИ ОБИЧАИ и направо ФЕОДАЛИЗЪМ
6
5
 
16
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Е то Тръмп почти назначи дъщеря си на същия пост.