Пентагонът гради в Казахстан антируска линия за отбрана

Казахстанското ръководство хем е с Москва, хем не спъва САЩ
10 авг 2017 22:25, Елка Василева
121
Пентагонът гради в Казахстан антируска линия за отбрана
Снимка: архив, Reuters

На казахстанския учебен полигон Илийский в Алматинска област приключи международното миротворческо учение "Степен орел-2017". Страната редовно организира подобни маневри от 2003 г. Специфично за тях е например, че руски военни не присъстват, а казахстанските войници и офицери от миротворческия батальон "Казбат" се обучават и тренират само по стандартите на Северноатлантическия съюз.

И този път по време на учението, чийто основен етап продължи над три месеца, казахстански войници се упражняваха наред с военни от САЩ и Великобритания, решавайки комплексни миротворчески задачи.

Според министъра на отбраната на Казахстан Сакен Жасузаков "Степен орел" е вече "важен инструмент за укрепване на сътрудничеството и повишаване на оперативната съвместимост между частите от "Казбат" и структурите на НАТО". Положителна оценка за маневрите даде и генерал-майор Ян Тофт, оглавяващ управлението "Сътрудничество и регионална сигурност" в апарата на алианса, пише "Независимая газета".

Казахстанското отбранително ведомство цитира президента Нурсултан Назарбаев, отбелязал в обръщение към Съвета за сигурност на ООН, че "Казахстан се обявява за по-нататъшно усъвършенстване на миротворческата система на ООН и смята да увеличи броя на военните си наблюдатели и миротворци в мисиите на ООН по поддържане на мира". "В тази връзка ще продължаваме съвместната си миротворческа подготовка, включваща като основно звено ученията "Степен орел", допълни министър Жасузаков.

Разбираем е стремежът на Казахстан да участва по-дейно в миротворчески операции. Буквално преди месец обаче външният министър Кайрат Абдрахманов посочи твърдо, че страната няма да изпрати сини каски в Сирия, за да не ги превърне в "заложници на ситуацията". В най-близко време това няма да стане - така определи Абдрахманов позицията на Казахстан. Което явно хвърля сянка върху Русия и почти двегодишните й опити да смаже терористите в Сирия и да помири враждуващите страни.

Казахстанските военни, членуващи наред с колегите си от Русия и други страни от ОНД в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), участваха в операцията на НАТО в Афганистан. Категорично отказват обаче да се включат в подобна мисия в Сирия - за разлика от Русия, Турция и Иран. Казахстан безспорно е в правото си, но с оглед съюзническите отношения между Москва и Астана ясно се открояват противоречия в позициите на двете страни.

В експертните среди започнаха дискусии по темата, когато казахстанска делегация начело със зам.-министъра на отбраната ген.-лейтенант Талгат Мухтаров разговаря през юли с представители на Пентагона. Казахстан и САЩ подписаха тогава план за военно сътрудничество през периода 2018-2022 г. Съдържанието му не бе оповестено официално, което вече поражда въпроси.

Мнозина експерти и политици твърдят, че в Казахстан има американски военни обекти, потенциално опасни за Русия и другите страни от ОНД. В края на май например по време на парламентарния контрол в Съвета на федерацията министърът на отбраната Сергей Шойгу коментира данните, че с пари на Пентагона се създават биологични центрове в Грузия и Казахстан. Със сигурност се знае, че Вашингтон е отпуснал 130 милиона долара за такъв обект, който е изграден в Алмати и от септември 2016 г. вече работи.

Официално лабораторията е предназначена за диагностика на инфекциозни заболявания, изследвания, съхранение на особено опасни вирусни щамове, разработка на ваксини и т. н. Всичко това може да се определи с една дума: биологично оръжие.

Не е осигурен обаче подходящ контрол върху него от страна на Русия и другите членки на ОНД, както заяви още през септември руският външен министър Сергей Лавров. Отказът на САЩ "да формират механизъм за контрол дали се изпълняват изискванията на Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия подсказва, че тези изследвания не са съвсем мирни", изтъкна той.

Сергей Шойгу обеща пред сената да проучи как стоят нещата. Засега обаче министерството му не дава официална информация по въпроса. Военното ведомство на Казахстан пък направи доста странно изявление, че "на казахстанска територия няма военни обекти, създадени с подкрепа от САЩ". Но същевременно спомена, че "в момента американската страна подпомага министерството на отбраната в ремонта на учебния център "Партньорство за мир" (в Алмати) и строежа на обекти от казармено-жилищния фонд на учебния център за миротворчески операции (в Алматинска област), използвани за подготовка на личния състав с оглед участие в миротворчески операции".

И нито дума за биологичния център. Разяснения даде директорът на Научния център за карантинни и зоонозни инфекции Бахит Атшабар. Според него няма нищо чудно, че центърът е финансиран от министерството на отбраната на САЩ: "Съкращаването на оръжията за масово унищожаване е в неговия ресор". Експертите наричат този център стратегически "информационно-аналитичен ресурс" и "голяма изследователска база". Но липсват каквито и да било гаранции, че тази база няма да работи срещу Русия и другите страни от ОНД.

"Русия и Казахстан поддържат съюзнически отношения. Включително във военната сфера. Заедно овладяваме космоса, организираме съвместни международни военни игри, военни учения. Казахстан получава руски оръжия на преференциални цени . . . За жалост обаче покрай тези отношения има и неприятни факти - отбелязва военният експерт ген.-лейтенант Юрий Неткачев. - Налага се усещането, че казахстанското ръководство седи на два стола. Хем е с Москва, хем обаче не спъва явно антируските действия на САЩ и другите страни в НАТО."

Аналитикът е убеден, че "участвайки във военни маневри като "Степен орел", САЩ активно овладяват централноазиатския театър на военни действия. Присъствието на военнослужещи от Пентагона в Казахстан дава възможност да се разузнават конкретни руски военни обекти".

"САЩ обучават безплатно казахстански военни, внушават им своите ценности и идеология. Убеден съм, че в замисления преход към латиница в Казахстан имат пръст и американските съветници. Това е явна провокация и създава предпоставки за социални конфликти. Защото над половината население смята руския за роден език. За тях, особено за славяните, това ще е чуждо явление", допълва експертът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: НАТОКазахстанСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
msc преди 6 години
До Анонимен ''Всички други народи да събереш -няма толкова избити''....Значи руснаците са избили няколко милиарда души!!??.Бързо започвайте някакво като за начало медикаментозно лечение.
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АНТИРУСКА ЛИНИЯ ЗА ОТБРАНА ОТ КОГО??? КАЗАХСТАН Е ВЪВ СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪЮЗ СЪС РУСИЯ. ВСЕ ЕДНО ПЕНТАГОНА ДА ГРАДИ АНТИБРИТАНСКА ЛИНИЯ ЗА ОТБРАНА В ШОТЛАНДИЯ.
100
0
 
7
 
! Отговори
sv преди 6 години
Дръж приятелите близо,а враговете по-близо!
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ поне ощастливиха Украйна, та сега искат да съсипат и Казахстан. На изток, обаче хората са по-мъдри, а и липсата на евреи от фалшивата и продажна порода Ешкенази ще им осуети плановете.
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ във Вашинктон ще бъде скоро руската армия, както вървят нещата, а в Лондон и Париж ще се пише на кирилица. Не лошо да взимат частни уроци от сега, за да не им се стори рязка промяната с навлизането на руския език.
97
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА знаеш ли, че по времето на Наполеон съюзник на *** е била Великобритания?И Наполеон си е тръгнал от Москва, за да се оправя с англичаните.***.
96
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЕМ, ЧЕ ГЕРМАНЦИ И ФРАНЦУЗИ СА ВЛЕЗЛИ В РУСИЯ. ЗНАЕМ И КАК СА ИЗЛЕЗЛИ. ЗНАЕМ, ЧЕ РУСКАТА АРМИЯ Е БИЛА И В ПАРИЖ, И В БЕРЛИН.
95
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ - ДЪРЖАВА НА УБИЙЦИ.ВСИЧКИ АМЕРИКСАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ, ОТ ПЪРВИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ СА УБИЙЦИ.
94
3
 
23
 
! Отговори
до 101 преди 6 години
"...ЦИВИЛИЗОВАНА И БОГАТА СТРАНА В СВЕТА КОЯТО ДА Е С ТЯХ!!!" - а бе, пич! Цивилизованите ти и особено богати страни са такива, защото са колониалисти - т.е. грабители и безмилостни варвари - смукачи на чужди ресурси!!!
93
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ МИШОК,НЕ АМЕРИКАНЦИТЕ А РУСНАЦИТЕ СА ТЕЗИ С ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА!!!ЧЕТИ ТАЗИ ИСТОРИЯ!!!А ЗА ТОВА ПАК КОЛКО СА ИЗБИЛИ РУСНАЦИТЕ ВСИЧКИ ДРУГИ НАРОДИ ДА ГИ СЪБЕРЕШ НЯМА ДА ИМА ТОЛКОВА ИЗБИТИ!
92
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са мал руснаците съдете по факта че НЯМА НИТО ЕДНА ЦИВИЛИЗОВАНА И БОГАТА СТРАНА В СВЕТА КОЯТО ДА Е С ТЯХ!!!
91
1
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
До СатаНАТОДо колкото знам си го взеха летището и без тяхно разрешение и птичка не можеше да кацен там пък ако ще и да се казва еърфорс уан. След като не им дадохме решението за няма и час СФОР стана на КФОР и вече колиха и бесеха.... тактически ход който матира всички с пешката.Българофил съм но се уча от най-добрите без значение от страната им!
90
5
 
22
 
! Отговори
*/* преди 6 години
Наврян?Миша дупка?У бре де бре курорте."Знам 100 начина да изкарам мечката от бърлогата и нито един да я върна обратно"...Бисмарк.Дано има кой да чете историята.
89
26
 
10
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Руснаците са отритнати от всички свои съюзници.Сергей Лавров изблик на откровенност:.Целия свят е против Русия..Да си направят изводите.
88
10
 
29
 
! Отговори
Гуантанамо преди 6 години
Казахстанците могат да научат само хубави неща от американските си братя по оръжие. Например, как се правят концлагери, като в Гуантанамо, как се измъчват затворници, като в иракския затвор Абу Граиб, как се извършват масови убийства на цивилни, като в Хирошима и Нагазаки, или как се извършват военни престъпления, като във Виетнам.
87
20
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Руските "сини каски", които са се подписали и заклели да бъдат безпристрастни, изведнъж се сещат, че летището на Прищина е много удобно за дочакване на десанта от *** и се дигат и го окупират. Цял свят им гледа резила и позора, все едно вълк да пази стадо. Имаше едно време такава приказка. Седяха един ден там като бити Г-зове и нищо не дочакаха - оказа се, че трябвало първо да искат разрешение от Болгария.
86
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До верно СатаНАТОПо мpъcно, лукаво, жестоко и извратено племе от руснаците няма.
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антируска линия на отбрана мигат да измислят единствено *** като Рогозин или руски пропагандисти като този *** итик.
84
2
 
7
 
! Отговори
ДОН ТЕОДОРО ДИАДОРАС преди 6 години
КАЗАХИТЕ СА НАЙ-БЛИЗКИ НА МОСКАЛИТЕ..ТЕ СА МЕШАНИ МОНГОЛЦИ И АРАБИ + 5 МИЛИОНА РУСКИ СКЛАВЯНИ...ОБЩО СА 17 МИЛИОНА И 200 000...12 МИЛИОНА СА КАЗАХИ = ОЙРАТИ И ДЖУНГАРИ..5 МИЛИОНА СА РУСКИТЕ СКЛАВЯНИ.
83
10
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До ХА-ХА-ХАААА ... Картината която рисуваш е доста апокалиптична, но едва ли ще се случи. Това че Кимчо не си пие хапчетата и се прави на Велик Лидер, както и санкциите наложени на товарищ путин, едва ли ще повод за войни с Азия. В случая с Грухчо, по-застрашена е Япония, защото не се знае ракетите му изстреляни към САЩ, докъде ще стигнат и къде ще паднат. Китай като икономически колос е свързан повече със САЩ отколкото с раССия, а Индия е бивша английска колония, чиито специалисти работят в САЩ