Поделиха ли си Балканите Москва и Вашингтон? Какво следва?

САЩ укрепват военното си сътрудничество с Украйна, Молдова и Грузия, а Русия – със Сърбия
15 авг 2017 19:50, Елка Василева
277
Поделиха ли си Балканите Москва и Вашингтон? Какво следва?
Снимка: архив, Reuters

Москва и Вашингтон навлизат в нова фаза на геополитическо съперничество. Пентагонът започва да строи в Украйна морски център за управление, укрепва присъствието си в други украински региони, а също така в Молдова и Грузия. На свой ред Русия засилва позициите си не само в постсъветското пространство, а и на Балканите, пише "Независимая газета".

Експерти и медии оживено обсъждаха миналата седмица предприетото от американците строителство на военни обекти в Украйна и Молдова; междувременно Русия показа с участието си в Международните армейски игри "АрМИ-2017", че може да консолидира общите военни интереси на най-различни партньори и съюзници.

Що се отнася до военната дейност на САЩ в Европа и постсъветското пространство, трябва да напомним, че над 2500 военнослужещи от Украйна и 14 страни-партньори ще участват в организираното в Лвовска област в началото на септември международно учение "Рапид трайдънт-2017", чийто гръбнак ще бъдат войници на Пентагона.

Пак там буквално тези дни се очаква да бъде открит имитационен център с площ 3500 кв. м, оборудван със съдействието на САЩ; според украинския министър на отбраната Степан Полторак той ще се нареди сред най-добрите в Европа. Там ще тренират бойци от създаваните в страната сили за специални операции.

Под предлог за модернизация САЩ изграждат аналогичен център в Молдова. В Грузия пък представители на Пентагона се канят в близките дни да подпишат с Тбилиси Програма за готовност на грузинската отбрана, предвиждаща "отпор срещу Руската федерация" и обучение на грузински военнослужещи от американски военни инструктори. Което също ще протича в център, изграден с американски пари.

Както виждаме, Украйна и Грузия ще канят и занапред военни специалисти от страните в НАТО с цел да укрепват отбранителната си способност, насочена срещу Русия. В Молдова обаче това изглежда няма да е лесно - президентът Игор Додон, смятан за приятел на Москва, разчита още догодина да формира правителство според собствените си принципи. Но фактът си е факт: три страни от постсъветското пространство все още се движат във фарватера на САЩ и НАТО и предприемат действия, враждебни към Русия.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев в отговор на това Русия "не само укрепва границите си по югозападното стратегическо направление, а също така в рамките на хибридни цели осъществява акции, осигурили напоследък съществен рейтингов ефект". "В "АрМИ-2017" например бяха включени Иран и Венецуела, смятани от мнозина в САЩ за страни-парии. В тази верига от партньори на Русия се откроява и Сърбия", отбелязва Неткачев. И подчертава: "Азербайджан преди бе част от блока ГУАМ; днес обаче е приятел и партньор на Русия. Именно в Баку протече един от етапите на "АрМИ-2017".

Експертът обръща внимание, че на заключителния етап от игрите присъстваха главите на военните ведомства на редица страни, включително сръбският министър на отбраната Александър Вулин, поел поста преди малко повече от месец. Миналата събота Вулин заяви, че Сърбия "няма да влезе в НАТО, докато той е министър на отбраната, а Александър Вучич - президент на страната".

Същевременно обърна внимание на перспективите за по-нататъшно военно и военнотехническо сътрудничество между Русия и Сърбия: "Ще продължим съвместните учения. И ще продължим политиката на военен неутралитет". По думите на Вулин Сърбия "ще получи от Русия като подарък шест самолета МиГ-29, 30 танка и бойни машини на пехотата".

Според министъра с тези танкове (сиреч Т-72Б3) сръбският отбор от военнослужещи може да участва догодина в танковия биатлон. Ще посочим, че в една от фазите на сегашните игри сръбските танкисти излязоха начело в стрелбите именно с танк Т-72Б3. И заеха шесто място в крайното класиране. Добър резултат, като знаем, че сръбската армия едва-що започна да получава Т-72Б3 и се наложи сърбите да шлайфат бойното си майсторство в напрегната учебна обстановка с помощта на руски колеги. А също и добра реклама за новите модификации на танка Т-72, произвеждани в Съветския съюз и Русия вече над 40 години.

Но перспективите в руско-сръбското военно сътрудничество само набират обороти. Докато сръбски екипажи участваха в танковия биатлон край Москва, техни колеги от други части се включиха в общи маневри с руска военна бригада на полигон близо до Санкт Петербург. А още преди това видяхме сърби на традиционните вече тристранни маневри "Славянско братство-2017". По-рано военното ръководство на Сърбия увери, че ще изпрати сапьори да разминират територията на Сирия. И оповести, че може да организира на своя територия съвместно военно учение с Русия.

А Белград до момента не е опровергал медийните съобщения, че Русия смята да разположи в Сърбия военна база.

/БТА/


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин
Руските гниди никога не са били българи.
197
2
 
9
 
! Отговори
Друг дядка преди 3 години
Анонимен - Ама наистина ли не знаеш защо преди 70 и кусур години Сталин е ходил в Берлин??? Прочети, бе. Има от къде. Ако си неграмотен или кьорав - попитай. Ще ти бъде обяснено. Аз ти го казвам съвсем накратко - защото един друг чичко, с малки мустачки и сресан наляво, изпрати едни момчета с пушки и сиви шинели до Ленинград, Москва, р. Волга и Кавказ, на гости на Сталин... Та се наложило да им връща гостуването...
196
10
 
8
 
! Отговори
Така е преди 3 години
До анонимен 220 Референдум не е имало , но ака имаше щяхме болшинството да са за ЕС иНАТО , защото мислехме че ще цъфнем дарум.Указа се че не е така .И въпреки това при сегашната геополитическа обстановке е правилно че сме в НАТО.Дръж се със силния ,че като бият слабия ще бият и теб.Така ли е ? Така е ....
195
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са бита карта.Втората световна ги спасиха Американците като им доставяха всичко.
194
9
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 години
България винаги е била и ще бъде с братска Русия.
193
0
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 3 години
До юбералес - ти да не очакваш да ти изброявам имена?! Какво признаваш и какво не си е твое право, и ако това те задоволява - показва само липсата на самокритичност и креативизъм. Бъди щастлив.
192
7
 
13
 
! Отговори
anonymous преди 3 години
НАТО - терористична организация , тия убийци хвърляха бомби с уран над Белград.
191
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни смешници. Естествено, нито в НАТО ще влязат, нито в ЕС. А това за базата са пълни глупости. Ако ЕС им наложи едно ембарго ще фалират за 2-3 месеца.
190
19
 
7
 
! Отговори
сЪРБИТЕ...са преди 3 години
шумадийски мингяне, излъгали ни не един или два пъти.
189
9
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Русия е велика,Крим е руски, Москва не вярва на сълзи.
Фашистката хунта-бандеровци и десен сектор (убийците на руски деца и жени) в Украйна ще бъде наказана.
Терористите от ИДИЛ в Сирия ще бъдат унищожени.
188
10
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Скоро в България ще правим референдум за излизане от разпадащия се масонски проект ЕС и от терористичната организация НАТО.
187
9
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До юбералес
Курчатов, Сахаров ,Менделеев, Ломоносов, Ландау са големи учени, все руснаци.
Ама руснаците не се фукат като западняците колко са велики.
186
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освн Вонй Оръжия Завладяване Подчиняване Убийства Продажба на Оръжие Дрога Проституция Изнасилвания нещо друго говори ли се на тая земя!?!?!?
185
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ВОЛЕН КЕМАЛ ПАША 214
Не разбираш нищо от ядрена физика, ставаш смешен, вземи прочети някой дебел учебник, ако имаш акъл за това.
184
9
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 190
България стана член на НАТО незаконнно, без референдум, оня *** Соломон Паси, дето ревеше, ни вкара насила в НАТО.
183
16
 
12
 
! Отговори
anonymous преди 3 години
Волен Сидеров е голям българин за разлика от продажниците на хранилка при Сорос.
182
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 3 години
До пророка Олег: Шанс не се дава - шанс се взема.
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВОЛЕН КЕМАЛ ПАША

Разликата е точно обратната. При водорода за разлика от плутониевите бомби е синтез, а не делене.

П.С. за сега давам акъл безплатно.
180
1
 
5
 
! Отговори
ВОЛЕН КЕМАЛ ПАША преди 3 години
НЕЕЕ--ВОДОРОДА НЕ ПРАВИ МРЪСНО--ТОИ Е ЧИСТ И НЕ ПРАВИ РАДИАЦИЯ СЛЕД ТОВА.
179
0
 
3
 
! Отговори
до пророка Олег преди 3 години
Шанс не се дава - шанс се взема.