Пожарът в Нотр Дам е предупреждение. Но ще се вслуша ли Европа?

Бездействието, липсата на поддръжка или на превенция също имат цена
22 апр 2019 19:23, Елка Василева
102
Пожарът в Нотр Дам е предупреждение. Но ще се вслуша ли Европа?
Снимка: Reuters

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така.

След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата Нотр Дам, се повдигат въпроси за състоянието на хиляди други катедрали, дворци и селски кули, които са превърнали Франция - както и Италия, Великобритания и и Испания - в открити музеи на западната цивилизация.

Щом дори емблематична сграда като "Нотр Дам" може да не е защитена от разрухата, след като един важен символ на Франция трябва да се бори за средства за поддръжка, това показва една култура на апатия, която може да навреди на общата история, както и на мултимилиардната туристическа индустрия, от която зависи голяма част от Европа, пише Асошиейтед прес.

"В Европа толкова сме свикнали с нашето изключително културно наследство, че сме склонни да забравяме, че то се нуждае от постоянни грижи и внимание", заяви пред Асошиейтед прес Тибор Наврачич, еврокомисар по културата.

Някои казват, че случилото се в Париж отправя предупреждение не само към Европа, но и към целия свят.

"Все едно катедралата Нотр Дам реши да се подпали, за да бие тревога. Като че ли искаше да се пожертва за каузата", каза Снешка Куадвлиг-Михайлович, генерален секретар на фондацията за опазване на културното наследство Европа Ностра.

Опустошителни пожари са отнемали от човечеството познания, изкуство и съкровища, откакто известната Александрийска библиотека в Северен Египет изгоряла до основи в древността. Преди Нотр Дам последното глобално предупреждение беше отправено, когато бразилският Национален музей в Рио де Жанейро, една от най-значимите културни институции в Южна Америка, изгоря през септември.

"За нещастие, пожарът в Нотр Дам е само един от многото примери", каза Наврачич.

Експертите гледат почти безкрайния списък на пожари на исторически обекти в Европа и се чудят защо чиновниците често не си вземат поука, преди да е станало прекалено късно. Данните за подобни пожари са ограничени, защото паметниците са толкова различни. Някои може да са инциденти, а други - палежи.

"Няма точна статистика", каза Дидие Рикнер от френското онлайн издание "Трибюн дьо л'ар", но добави, че Франция става свидетелка "на няколко пожара в исторически сгради всяка година, което вече е прекалено много".

Проучване от 2015 г. на германския промишлен гигант Сименс показва, че годишно само в Шотландия стават около 10 пожара, които нанасят щети, а Англия губи поне 12 сгради, паметници на културата. От 2000 г. в Германия са били унищожени 70 такива сгради.

"Всяка година има светкавица или нещо друго, което разрушава покрив или кула", каза пред АП Хуан Антонио Ераес, отговарящ за превантивното опазване в Испанския институт за културно наследство.

През 1985 г. кулата на главната люксембургска катедрала се подпали и изгоря.

През 2004 г. пожар в библиотеката "Херцогиня Ана Амалия" в германския град Ваймар предизвика щети, оценявани на 80 милиона евро. През 1996 г. в Италия историческата сграда на операта Фениче във Венеция беше унищожена от пожар, а година по-късно същото се случи с торинския храм "Света плащаница".

Доста често пожарите стават по време на реставрационни работи.

Миналата година сградата на училището по изкуствата "Макинтош" в Глазгоу беше опустошена от пламъци за втори път за четири години, докато приближаваше краят на проект за реставрация на стойност много милиони
лири.

През 1994 г. в Испания театърът "Лисеу" - Барселонската опера - беше унищожен почти изцяло при пожар, причинен от искра, попаднала върху завеса по време на рутинен ремонт.

Експерти казват, че онова, което не достига, е постоянно внимание и редовна поддръжка, които може да помогнат да се избегне необходимостта от големи реставрационни работи. Това обаче струва пари. Проблемът беше влошен от бюджетите на икономии, които много европейски страни приеха след финансовата криза през 2008 г. и по време на продължилата с години след това дългова криза в Европа.

След съкращенията с цел икономии, каза Рикнер, "имате нужда от драстични реставрационни работи, които или не правите, или ги правите зле или евтино. И това може да доведе до пожари".

Ераес иска властите да пренасочат вниманието си към превенцията вместо само да реагират на катастрофите.

"Ремонтът или реставрацията трябва да бъдат смятани за провал на опазването", каза той. "Ще харчим пари за поддръжка, но ще ограничим до минимум потенциалните бъдещи щети.

Наврачич изрази подобно мнение. "Не бива никога да забравяме, че бездействието, липсата на поддръжка или липсата на превенция също имат цена", каза той.

Още по темата

Проблемът е, че превенцията е практически невидима, но големите реставрации могат да бъдат предимство за политиците, които прережат лентата.

Пожарът в Нотр Дам едва беше угасен, когато двама от най-богатите мъже във Франция, съперничещи си магнати милиардери, обявиха бляскави, конкуриращи се дарения от стотици милиони евро за възстановяване на парижката катедрала. Даренията за Нотр Дам в момента надхвърлят 1 милиард евро (1,12 милиарда долара) - приблизително колкото френския национален бюджет за реставрации за три години.

Този масиран прилив на дарения прави лошо впечатление на тези, които от години молят за няколко хиляди, за да възстановят локален, но ценен паметник.

"Сега видяхте, че проблемът не е в парите", каза Куадвлиг-Михайлович. "В това има поука. Не бихме ли могли да инвестираме по-малки суми, и не само за най-големите и еблематични паметници?"

ЕС е отделил 4,7 милиарда евро (5,28 милиарда долара) за реставрации в бюджета за 2014-2020 г., в допълнение към усилията на отделните страни.

Докато държавното финансиране се изчерпва, националните правителства все по-често търсят частни донори за реновиране на важни паметници. През последните години в Италия компанията за производство на луксозни обувки "Тодс" спонсорира обновяването на Колизеума, модна къща "Фенди" помогна на фонтана "Ди Треви", а "Дизел" финансира подобрения на венецианския мост "Риалто".

"Трябва да инвестираме повече, но това е обща отговорност на правителствата, бизнеса и гражданите в Европа", каза Наврачич.

Страните ще жънат ползите от подобни разходи с години. Само във Великобритания и Франция туризмът достига 7 на сто от брутния им вътрешен продукт, съответно около 150 и 170 милиарда евро (около 170 милиарда долара и 190 милиарда долара) годишно.

Някои казват, че световноизвестни паметници като Нотр Дам са движещата сила зад подобен туризъм и заслужават повече уважение.

"Културното наследство е златна мина. Не можете да я експлоатирате и след това просто да изоставите мината и да се насочите към друга. То е нещо, което наистина трябва да цените", заяви Куадвлиг-Михайлович.
 

/БТА/
 


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Велика Франция преди 11 месеца
Франция ще възстанови Катедралата, няма съмнение в това. Разрушението не е фатално (става въпрос само за покрива). По-скоро повредена, но нали все се търси медийна истерия и сензация... Станало късо съединение, ами това е положението. Обаче за няколко дни събраха толкова пари колкото ще им стигнат да построят още три катедрали като Нотр Дам. Не само ще я реставрират, а могат и да я позлатят. Тръгнал Бай Ганьо да рИве за Франция, абе я си гледайте кoчината, а краварите - тяхната.
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те обявиха този пожар за инцидент без никакво разследване. Защото е ясно, че мюсюлманите са го причинили. По същия начин, по който замазаха атенатите в църквите в Шри Ланка. Даже в западните медии вече не пишат, че загиналите са хрисияни. Загиналите били "Easter worshipers"! А убийците, те били някакви радикализирани. Радикализирани какви? Може би радикализирани будисти? Спомнете си колко вой и омраза към белите се вдигна след стрелбата в джамията. Хвала на двойните стандарти!
90
1
 
1
 
! Отговори
Lunar преди 11 месеца
Пожара в Нотр Дам е дело на масоните u е умишлено извършен от тях. Именно те проправят път на Антихриста.
Тези говеда cа служители на дявола...
89
0
 
4
 
! Отговори
Ядосан преди 11 месеца
Най-лесно е да представим собствената си лудост като Божи гняв.
88
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Леле колко сте прости.
1. Апокалипсис означава откровение.
2. Палежа е за отвличане на вниманието.
3. Има масони и т.н. И въобще не са добронамерени.
4. Нищо в тоя живот не съвършено и слава Богу.
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Малко хора ще те разберат,незнайни приятелю!!!
Причината е,че малко хора знаят що е масон,илюминат и най вече техния план за света!!!"

Радвам се, че ти знаеш за плановете на илюминатите. Хаха! Предполагам, че са тайни планове, загадъчни, а ти ги знаеш, защото са тайни планове.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Аз пък съм чела, че православната църква се е отделила от католическата през 9 век."

Погрешно.
85
8
 
2
 
! Отговори
P., ???.,... преди 11 месеца
До Анонимен
Аз пък съм чела, че православната църква се е отделила от католическата през 9 век.
84
5
 
5
 
! Отговори
Азъ до Нане преди 11 месеца
Шер Нане, Азъ никогаш не е претендирала да е “умна” . Има много видове мъжове, както има много видове жени. “Разни хора-разни идеали”- Алеко КонстантиновЪ :) признавамЪ, че сте ми симпатичен в разсъжденията си ( да предположим, че ги има lol ), чак хвърлям по едно око на този сайт и писанията Ви, докато си отпивам от червеното винце. Взех си ново куче и всичко друго е на втори план, поздрави :) пс. Шер Нане, Вий сте проумели Светот, нали знаете, че от ВасЪ и менЪ нищо не зависи така или иначе...
83
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Християните са масови убиици, крадци, содомити и коварни твари!
82
3
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 11 месеца
Палеж е разбира се.Геронтофила Макрон,който е проект на .Ротшилд знае най-добре.Жълтите жилетки няма да се трогнат докато не му видят сметката или не им спрат финансите
81
2
 
8
 
! Отговори
избирател преди 11 месеца
До 77

Малко хора ще те разберат,незнайни приятелю!!!
Причината е,че малко хора знаят що е масон,илюминат и най вече техния план за света!!!
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Земята е плоска и аз вярвам в това! Вярвам, защото го пише в Библията на поне 10 места а тя е божието слово, това го е казал Бог. А не падаме, защото се намираме от горната страна. Ако бяхме отдолу, щяхме да падаме.

ВЕРНО И. Христов е ПРАВ- 80% ИДИOTИ!
ТОЛКОВА TЪП МАТРЯЛ!
79
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Плюйте ги американците, но те живеят в богата и уредена държава, а вие в землянки.
78
9
 
7
 
! Отговори
Нане преди 11 месеца
Гледайте Игра на Тронове...
Мислите ли, че един сдухан хамериканец, има въображението да си измисли тази история...
Това е извадено от архивите на Ватикана...
И се отнася, преди хората изобщо да се заселят на земята...
Познайте от, къде са дошли...
И какво се е случило и на Земята след това...
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До68
Обясни ми какво е това масон
--

ритуален изтрещялник, което е готов да унищожи и преформатира ВСИЧКО в природата, за да го направи "идеално" ... а тя самата природа НЕ е идеална ... и именно за това е жива!
"идеалното" е "завършено" (няма какво да поправиш), а "завършенноста" е "край", "финал" ... а "финала" е смърт!
природата затова е ЖИВА, ЗАЩОТО НЕ Е ИДЕАЛНА, а е напълно НЕ съвършена! няма две еднакви неща в природата, няма 2 еднакви листа в едан върво, няма 2 еднакви дървета... няма!
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Апокалипсис не ...
постоянна неопределена и неспираема промяна във всички сфери на живота. Collapse ... До възстановяване на равновесието човек околна среда
--

това е безсмислица!
ако има "постоянна промяна" - няма как да има "равновесия"! Равновесието е "покой", равенство, т.е. липса на промяна!
така, че драги ми ханко от село осеня - няма да има равновесие, при все по-големи промени, които ТОТАЛНО вече са окъснати от природата!
75
2
 
3
 
! Отговори
Апокалипсис не ... преди 11 месеца
Тотална промяна на това, което наричате свят, бързо и постепенно ... Нищо сигурно няма да остане е постоянна неопределена и неспираема промяна във всички сфери на живота. Collapse ... До възстановяване на равновесието човек околна среда. Коянискатси и Колапс обаче няма да се случи като в тия филми, а по скоро Атлас надига рамене на Айн Ранд ... Вече се случва :) Макрон колко е обичан питайте жълтите жилетки... Искат го малко поумрял ...
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 71
А какво идва? Апокалипсис?
---

елиминиране , изтръгване на самосъзнанието на хората и "закачането" им към съзнанието на т.н. "Цяло" - управляем изкуствен "интелект", възникнал в резултат на акумулиране на Знанието... в резултат човека просто ще изчезне физически с времето...преминавайки "в друго измерение"
лу.да работа, наричана "еволюция"!
73
1
 
1
 
! Отговори
Плоски са само ... преди 11 месеца
Мозъците ви психологически, иначе са триизмерни в триизмерното пространство. Хипотезата на Картие изрично доказва две твърдения, вселената е сферична, като нейната повърхнина външна макар и разширяваща се има двуизмерна площ, но за съжаление неизмерима, защото няма такова число освен няколко милиона гугука, но не се брои. Земята също е сферична и нейната повърхност има двуизмерна изчислила площ и това изобщо не пречи мн ахва факта, че всичко е в триизмерно пространство ....