Къде нацистите скриха хиляди чували с пари, злато и скъпоценности?

Все още се търси най-големият липсващ резен от „златната торта“
18 яну 2021 21:13, Елка Василева
128
Къде нацистите скриха хиляди чували с пари, злато и скъпоценности?
Снимка: архив, БГНЕС

В края на Втората световна война нацистите укриват несметни съкровища. Къде и как е било скрито нацисткото злато, какво е намерено дотук, какво още се търси? Двамата най-авторитетни експерти в тази област дават отговори.

За златото на нацистите, изчезнало в края на Втората световна война, се разказват какви ли не митове и легенди. Но британските историци Иън Сайър и Дъглас Ботинг не се занимават с митове. В книгата си „Нацисткото злато“ двамата най-авторитетни експерти в тази област подробно разказват как е било укрито това злато, какво е намерено дотук и какво още се търси, пише Дойче веле.

Хиляди чували с пари, злато и скъпоценности

На 3 февруари 1945 година Берлин претърпява най-страшната бомбардировка в историята си. Американски и британски самолети изсипват над града хиляди тонове бомби. Жертвите са хиляди, разрушенията - огромни.

Разрушена е и сградата на „Райхсбанк“, но златото, банкнотите, валутните резерви и другите ценности, скрити в подземията ѝ, остават незасегнати. Независимо от това нацисткото ръководство взима решение да евакуира това съкровище. В началото в големи чували са изнесени банкнотите - стотици милиони райхсмарки и 4 милиона долара. Златният резерв на държавата трябвало да бъде укрит в Тюрингия, в солните мини „Кайзерода“ на 300 километра от Берлин.

Още по темата

В условия на пълна секретност около 100 тона злато на стойност 200 милиона долара, както и други ценности са натоварени в специален ешелон, а в Тюрингия прехвърлят товара на камиони за откарване в шахтата. Това скривалище е замислено като временно, но бързото напредване на американците проваля плановете на националсоциалистите.

Около 7% от златно-валутните ценности на държавата остават в Берлин. Взето е решение те да поемат на юг, към Бавария и Австрия. Тази задача е възложена на 39-годишния оберщурмбанфюрер Фридрих Йозеф Раух. Тъкмо тези съкровища (с малки изключения) все още не са открити. И най-вече за тях се разказва в книгата на двамата британски историци.

Но да се върнем към съкровището, скрито в „Кайзерода“. То е открито по случайност от американците в шахта на 640 метра дълбочина: хиляди чували с райхсмарки и чуждестранна валута, златни и сребърни монети, златни коронки и пломби, изкъртени от устата на концлагеристи, куфари и сандъци със скъпоценни камъни и всякакви други ценности.

Най-важната находка обаче са 8500 златни кюлчета - почти 90% от златния резерв на нацистка Германия. В книгата педантично са изброени и описани намерените ценности, но част от тях изобщо не подлежат на финансова оценка - американците откриват и многобройни произведения на изкуството, живописни платна и графики от германски и чуждестранни музеи. Сред тях са картини от Рембранд, Тициан, Рафаел, Дюрер, Реноар, а като венец на всичко и прочутата статуя на египетската царица Нефертити.

Всички тези произведения на изкуството се връщат в германските и в европейските музеи, а парите и валутните ценности са откарани във Франкфурт и депозирани в един от оцелелите филиали на държавната банка.

На Потсдамската конференция е решено четирите съюзнически държави, победили националсоциалистите, да поделят помежду си златно-валутните ценности на нацистка Германия. Но Сталин се отказва от дела на СССР и иска в замяна активите на страните от Източна Европа. Западните съюзници все пак предават нещо и на СССР: 800 чувала със съветски рубли.

В книгата „Нацисткото злато“ става дума главно за издирванията на ценности, които може би са укрити в частни сейфове в швейцарски или британски банки, както и в различни държави от Западна Европа и Латинска Америка. Авторите пишат обаче и за онази част от златно-валутния резерв на нацистите, която те не успяват да спасят от подземията на „Райхсбанк“. А към нейното „изчезване“ отношение има и СССР.

На 14 май 1945 г. по заповед на майор от съветските тайни служби на име Фьодор Новиков оправомощените служители на банката отключват трезора ѝ, където са намерени 90 големи златни слитъка и над 4,5 милиона златни монети - долари, франкове, гулдени. Към тях се добавят и доларови облигации на обща стойност 400 милиона долара. След няколко дни обаче съдържанието на трезора изчезва. А месец по-късно майор Новиков е награден с ордена „Червено знаме“. Авторите пишат, че днес цената на един от онези златни слитъци възлиза на 18 милиона долара.

Все още се търси обаче най-големият липсващ резен от „златната торта“ - онези 7% от златно-валутните резерви, които под ръководството на оберщурмбанфюрера Раух се отправят на юг към Бавария. През 1945 американците успяват да арестуват Раух и той дава някакви показания. Окупационните сили откриват малка част от съкровището, но всичко останало си остава изчезнало.

Раух обяснява, че през април 1945 ценната пратка била разтоварена в казармите на баварските „планински егери“, но не знаел какво се е случило след това. По необясними причини американците скоро освобождават този важен свидетел. Раух заминава за Аржентина, където става съсобственик на металургичен комбинат. На преклонна възраст се връща в Европа и доживява дните си в Австрия.

На дъното на езеро в Австрия?

За местонахождението на огромното съкровище и до днес се разказват какви ли не легенди. Според най-достоверната версия то се намира някъде на дъното на езерото Топлицзее в Австрия, на стотина километра от Залцбург. Факт е, че на 29 април 1945 година нацистите действително потопяват някакви сандъци на дъното на езерото. Търсенето на тези сандъци започва почти веднага след края на войната. През 1959 година търсачите били възнаградени, но вместо злато откриват само фалшиви британски банкноти, които навремето нацистите хвърляли от самолети над Великобритания с надеждата да предизвикат колапс на финансовата ѝ система. Въпреки че се използва най-съвременна водолазна техника, в езерото, достигащо дълбочина до 100 метра, и досега не е открито нищо друго.

А златотърсачите-самодейци нямат право да продължат търсенето: австрийските власти забраняват всякакви проучвания без специално разрешение. Така че въпросът къде е последната част от съкровищата на националсоциалистите и до днес остава без отговор.

 


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ъъъ
Трите вагона + златна колесница са някъде в Мадарските скали. Има много тунели и малко са тези които са се осмелили да ги търсят.
Дядо ми е казвал, че само двама човека са ги виждали. Влезли са заедно да ги търсят и ги намират. Но единия мистериозно почива за 24 часа, другия след 89-та година е изгонен в Турция. Може и той да не е сред живите вече и най-вероятно е така.
Така че все още това не е извадено а се говори че може да покрие държавния ни дълг.
113
0
 
0
 
! Отговори
Грешка преди 3 месеца
До 1 тон злато = 2 милиона!?
112
0
 
0
 
! Отговори
100 тона злато на ст преди 3 месеца
100 тона злато на стойност 200 милиона долара - т.е. 1 тон = 1 милион. Нещо много евтино го дават! Не се връзва!
111
0
 
3
 
! Отговори
Хм? преди 3 месеца
Златото на Хитлер е там, където е и златото на Саддам. Дето се вика, злато при злато отива.
110
4
 
7
 
! Отговори
в чекмеджето на боко преди 3 месеца
в чекмеджето на боко има едни кюлчета злато придобити по престъпен начин.

може и нацистко злато да има там.
109
0
 
5
 
! Отговори
Да не спорим преди 3 месеца
Ако някой все пак знае нещо по въпроса - със сигурност няма да плямпа наляво_надясно по сайтовете.........Поне аз не бих!!!!!! :-( :-(
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еврейска медия с поредните пропагандни лъжи. Обикновено такива кампании се започват от тях, когато пак организират рекет срещу банки и държави. Казват "тук има една пари, те са били наши, а ние сме жертви и ако не ни дадете парите ние като типични жертви ще ви избием". Показателни са акциите срещу швейцарските банки. А за откраднатите пари от евреите (какво стана с Гад Зееви, между другото) нито дума. А, забравих - гоите само дават, а господарите евреи само взимат. Защото са "жертви".
107
6
 
4
 
! Отговори
Бой-COVID-59 преди 3 месеца
В чекмеджето ми са, баба Меркел ги даде, за да съсипя България...
106
0
 
9
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 месеца
В Германия са - под формата на "план Маршал". И това е само златото на държавата. А златото на партията ? И златото на СС ?
Ами - най-вероятно в онези страни, които процъфтяха след войната ...
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тато не е Тито. Тато дава като репарация на СССР ГЪМЗА, КРИЧИМ, КРЕМИКОВЦИ залежите от уран, стотици акционерни фирми им се изнасят техниката за СССР, кораби,
104
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До Анонимен
Ами кото погледнем "скомното" минало на другарят Сталин:обрал църквата,прибрал петролната компания на братя Нобел,прибрал денгите на Н.Крупская, след смъртта на Ленин, прибрал златото на Испания по време на гражданската войта и тн.
Значи е взел ,"по-малкият" дял.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как къде, където са 9-те магарета със златото на хайдут Велко-
102
1
 
8
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Че тя Германия била много бедна - златният им резерв нямал и 10000 кюлчета! А ние сме били имали цели 8 вагона!!!
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Българин
Както виждаме, Сталин е взел златото на Чехия, Унгаря, Румъния и нашето, а хамериканците - германското. Ти как мислиш - кой е взел повече?
100
2
 
4
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 3 месеца
*** У ГЛАВИТЕ ИНГИЛИЗИ И АМЕРИКАНЦИ ЗАТРУПАХА ГЕРМАНИЯ С ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ БОМБИ,ЗА ДА МОЖЕ *** И ПЪЛЧИЩАТА ОТ НЕИЗБРОИМИТЕ Ѝ КОЛОНИИ ДА НАГЛЕЯТ СЕГА...ПОНЕ ДА БЯХА ОСТАВИЛИ ДЖАПАНКИТЕ,САМИ ЩЯХА СА ГИ ПРЕТИЧАТ... НООО...КАКТО КАЗВАТ ИЗ НАУЧНИТЕ СРЕДИ В МОЕТО СЕЛО...ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОГОГА...ПАБЕДА БУДЕГЬ ДА НАМИ - МЕРЦЕДЕСИ ДА ВАМИ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
фактора е,Ваксата и нам.на индианите по света
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Електра

ОТКРАДНАХА ГО ДЕМОКРАТИТЕ,ПОДСКАЧАЩИ ПО ПЛОЩАДИТЕ НО ВМЕСТО БАНАНИ НАЛАПАХА ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ..***
97
1
 
6
 
! Отговори
das преди 3 месеца
Бойко Борисов е виновен според мен
96
1
 
17
 
! Отговори
Електра преди 3 месеца
Как къде, където го скриха и Комуняците, окрадоха го...
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ги интересува англичани и американци чуждото злато, не са фактор вече.