Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?

Оказва се, че ваксината защитава повече младите
11 юни 2021 20:17, Петя Славова
163
Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора, отколкото при възрастните. Това става ясно от ново проучване. Експерти обясняват на какво се дължи това, предава "Дойче Веле".

Учени от берлинската клиника "Шарите" са намерили обяснение на въпроса защо в някои старчески домове избухват нови огнища на зарази от коронавирус, въпреки че възрастните хора са ваксинирани с две дози. Резултатите от две студии по въпроса бяха публикувани в специализираното научно списание "Emerging Infectious Diseases" ("Нови инфекциозни заболявания"). От тях става ясно, че имунната система на по-възрастните хора не реагира така ефективно на ваксината, както имунната система на по-младите.

Затова е особено важно обслужващият персонал и посетителите в старчески домове и болници да са непременно имунизирани срещу коронавирус. Особено съществени остават също хигиенните мерки и тестването. Учените твърдят също, че при по-възрастните навярно ще е необходима трета, бустерна доза ваксина, с цел да се повиши техният имунитет срещу COVID-19.

Възрастните хора и ефектът на ваксината

Учените от "Шарите" са анализирали огнище на зараза в берлински старчески дом. През февруари там са се заразили 11 болногледачи, които не са били напълно имунизирани, както и 20 възрастни хора в дома. Установен е бил вариант Алфа на коронавирус (B 1.1.7), по-известен досега като британската мутация.

16 от заразените 20 възрастни обитатели на дома са били ваксинирани с две дози от препарата на BioNTech/Pfizer. Четиримата неваксинирани прекарали толкова тежка форма на Ковид-19, че се наложило да бъдат лекувани в болница.

Само една трета от имунизираните са имали симптоми на зараза като кашлица или задух. Двама от ваксинираните жители на дома са починали, но се предполага, че основната причина не е била Ковид-19.

"От една страна си проличава, че ваксината е успяла като цяло да защити добре жителите на дома, защото протичането на болестта при тях е било значително по-леко", казва Виктор Корман, заместник-ръководител на лабораторията за коронавирус в Института по вирусология. "В същото време взривът от нови зарази показва, че силният ефект от ваксината понякога не се проявява изцяло сред по-възрастните хора."

Във второто проучване са били сравнени имунните реакции, предизвикани от препарата на BioNTech/Pfizer сред пациенти на частен лекарски кабинет на възраст над 70-годишна възраст и сред служители на клиниката "Шарите" със средна възраст 34 години.

Ваксината пази младите по-добре

Анализът на кръвните проби показал, че само 3 седмици след първата доза близо 87% от по-младите са имали вече антитела срещу Sars-CoV-2. Само 31% от по-възрастните обаче са разполагали с антитела. Един месец след втората доза ваксина почти всички по-млади хора (99%) са имали наличие на специфични антитела в кръвта. Сред по-възрастните хора този процент е бил 91 на сто.

Установено било също, че у по-възрастните хора антителата съзряват по-бавно, което означава, че те по-слабо "улавят" вируса. Втората важна функция на имунната реакция - т.нар. Т-клетъчен отговор - също е бил по-слабо изразен сред възрастните хора.

"С други думи, нашето изследване показва, че имунният отговор при по-възрастни хора е значително по-бавен и не достига нивото на защита, което се регистрира при по-младите", обобщава Лайф Ерик Зандер, експерт по въпросите на ваксините от Клиниката по инфектология и пневмология.


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
babaqga преди 3 седмици
Фашизъм.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбрахте ли вече? Ваксината не ви предпазва от заразяване или разнасяне на заразата. Това което прави тя, е само да помогне да изкарате по-леко болестта след като се заразите. Стига сте ходили като безсмъртни след ваксиниране.
132
2
 
6
 
! Отговори
someone преди 3 седмици
всичко това показва ,че ваксините са неефективни , при другите ваксини ,които са ми били като дете защо не слагат 6 дози , а само 1 и тя действа ? Тук просто си играят с нас трета бустерна ,четвърта за затвърждаване на наученото пълен смях , като нямате ефективна и реална ваксина не ме занимавайте да се бода като някакъв наркоман.
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха ха ха! Тези ваксини не са за ковид 19, ама вие хич не стопляте!
130
5
 
27
 
! Отговори
За това се колебая преди 1 месец
Ползват ни за опитни зайчета. Да, ваксината за сега е единственото спасение, но не за всички. Всеки организъм е отделна вселена. Моята имунна система е слаба, след проведена лъчетерапия. Ако се ваксинирам не е ясно дали после ще се съвзема. Ако се разболея- така е решила съдбата и се моля да оцелея
129
11
 
12
 
! Отговори
до 128 преди 1 месец
Поредният всезнайко. Едно време са били нужни 25 години. Днес науката е на друго ниво. Айде за домашно да видиш една много важна ваксина, спасила живота на милиони деца- Rotarix. За колко време е разработена и така нататък. Айде и още едно домашно- всяка година грипните ваксини се обновяват- провери си колко седмици се тестват при обновяване и върху колко хора. Сигурно и те са тествани 25 години? М?
128
7
 
11
 
! Отговори
За истинския лекар преди 1 месец
Ваксините действат, когато са истински. Истинските ваксини не се създават от днес за утре, а изискват наблюдения и лабораторни изпитания, които може да отнемат години. Например, ваксината срещу едрата шарка е създадена от д-р Едуард Дженър, в резултат на наблюдения, продължили 25 години. По негово време е имало техника, наречена вариолация, позволяваща придобиване на имунитет срещу едрата шарка при над 90% от хората, върху които тя е приложена. Дженър обаче е мислил за останалите под 10%.
127
6
 
12
 
! Отговори
Ох Боли преди 1 месец
Документално - ваксиниран. Реално - НЕ. Това обяснява всичко!
126
1
 
11
 
! Отговори
# преди 1 месец
PharmaFia
125
16
 
30
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Експеримента се провали! Скоро ще ни убеждава, че няма нужда от храна. Ей с това хапче получаваш всичко. Вече знаем, че в България има 10% early adopters на "наука".
124
1
 
9
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
До Аз-за да се заразят повече хора,затова!
123
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
117, ще ти обясня, но ти си го знаеш. Управляващите са просто проводник на фарма-политически интереси. В случая целта е пласмент на стока, наричана "ваксина". Комисионни са надницата.
122
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо чудно няма. И след боледуване, и след ваксина човек може да се разболее. Има си процент хора, които не развиват антитела. Зато поредната недомаслена заповед на МЗ за отпадане на маски за ваксинирани е гола политика без грам логика и разум. Как не попаднахме веднъж на разумен професионалист в това министерство!
121
21
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не може да ме убеди,че ваксините действат. Няма Нито едно доказателство. Най- голямата измама и геноцид в историята.
120
14
 
9
 
! Отговори
пишеш в Гугъл преди 1 месец
До с.т."Smallest microchip injectable"пишеш в гугъл е гледаш чипа с размер 0.1 мм на върха на игла.
119
16
 
86
 
! Отговори
с.т. преди 1 месец
Ами след като хем си ваксиниран, хем се разболяваш, тогава какъв е смисълът да се ваксинираме?
118
17
 
77
 
! Отговори
Ковидиот преди 1 месец
Ефекта от ваксините е само един...получаваш тромбоза
117
2
 
83
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Някой ще ми обясни ли защо дават на ваксинирани да свалят маските, щом и при тях ставали огнища на зараза?
116
3
 
50
 
! Отговори
65 преди 1 месец
Ваксината се предполага ,че помага за по-леко боледуване ,като някой се зарази.И когато този ваксиниран срещне друг ваксиниран, или не,пак го заразява.Но питам се ,кой само с хрема и леко неразположение ще си остане в къщи и няма да ходи на работа? Преди ковид, със седмици ходехме болни с грип. Кихащи ,сополиви на работа, да не сме в болнични ,че работодателите не са доволни. Градският транспорт беше ,и е ,инкубатор на зарази. Как ще се промени съзнанието ни-незнам.
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПрофесораИ не само за Ковид, за ВИЧКИ ваксини и задължителни и незадължителни! Никой не поставя въпрос за съставките.