Доходите на управляващите в Русия – съмнителни!

Кой колко е декларирал и имат ли произход парите им?
15 апр 2019 12:25, Павел Гълъбов
41
Доходите на управляващите в Русия – съмнителни!
Снимка: Reuters

Декларациите за доходите на руските държавни ръководители, министри, висши служители и депутати през 2018 г. са "поредната имитация на отчетност" и не подпомагат превантивната дейност срещу корупцията, пише "Ведомости".

Още по темата

Ползата от публикуването на данъчните им декларации е съмнителна. Според експерти това, напротив, дори вреди, посочва вестникът в редакционен коментар.

Публичността не съдейства за укрепване на антикорупционните правила, а улеснява заобикалянето им и всъщност корумпира администрацията още повече. "Данните в декларациите са оскъдни, от тях се разбира най-вече каква сума е решил да покаже държавният служител", смята изданието.

"Декларациите са замислени с цел да повишат доверието на избирателите. Основният въпрос по повод публикуваните данни е дали говорят за незаконно обогатяване на служителите. На тези въпроси обаче декларациите не отговарят. За целта трябват данни за разходите, каквито служителите не публикуват, трябва независим орган, който да прави такива проверки", се казва в материала.

Това са само цифри, няма как да разберем доколко са реални, коментира Иля Шуманов, зам.-генерален директор на "Трансперънси интернешънъл". Доходът на вицепремиера Юрий Трутнев - над половин милиард рубли, е красиво число, дори магично за обикновения гражданин, но няма общодостъпни данни как е формирана тази сума. Същото важи и за останалите, не толкова богати фигури от властта. Любопитно е дали държавата знае какви са източниците на приходите му, пита се експертът.

Юрий Трутнев декларира за 2018 г. доход от 538,4 милиона рубли и оглави класацията сред 32-мата членове на кабинета в Москва, напомнят изданията. Най-малък доход е съобщен от министъра по въпросите на Северен Кавказ Сергей Чеботарьов - 6,1 милиона рубли. Премиерът Дмитрий Медведев е получил миналата година доход в размер на 9,917 милиона срещу 8,565 милиона рубли през 2017 г. - това означава ръст с 15,8 на сто, изчислява агенция Интерфакс.

"Системата за деклариране отдавна не се използва като основание да бъдат проверявани държавни служители и уволнявани като изгубили доверие. Това са условни ограничения, спокойно заобикаляни от служителите, заявените преди време принципи се оказаха имитация - и докато отначало просто не съдействаха за антикорупционна профилактика, сега засилват корупцията", заключава Шуманов пред "Ведомости".

Руското правителство може да обмисли възможността да освободи от данък общ доход хората с ниски заплати в страната. Това пише "Известия", като се позовава на тристранната комисия за регулиране на социално-трудовите отношения. Става дума за гражданите, чийто доход след плащане на този данък излиза по-нисък от жизнения минимум.

Минималната заплата в Русия е равна на жизнения минимум - средно за страната възлиза на 11 300 рубли, но след облагане с данъка човек с такава заплата взема 9 800 рубли. Сиреч мярката трябва да обхване работещите със заплати до 13 000 рубли.

Ако хората с нисък доход бъдат освободени от данък, има риск работодателите да минат на минимално заплащане и да им дават останалите пари на ръка. А напоследък делът на "сивите" заплати в Русия и без това е доста висок, предупреждава Наталия Ионова, шеф на консултантска фирма.

Друга мярка - увеличение на минималните заплати, предлага Александър Сафонов, зам.-ректор на руската Академия на труда и социалните отношения. Тогава ще трябва законодателно да се затвърди, че минималното заплащане трябва да надхвърля жизнения минимум с 13 на сто.

Предлаганите от администрацията мерки не могат фактически да намалят бедността в Русия, защото за оцеляване са необходими повече от 11 300 рубли месечно, убеден е Максим Березин, професор от Финансовия университет към правителството в Москва. Експерти от руското Висше училище за икономика разкритикуваха мерките за вдигане на доходите и свиване на бедността в Русия, включени в националните проекти на правителството въз основа на указ, издаден от президента Владимир Путин, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Според експертите с тези мерки ще се постигне само половината от желания ефект, а за стопроцентова ефективност са необходими други механизми за социална подкрепа и създаване на нови работни места.

Путин е възложил на кабинета до 2024 г. да намали двойно бедността в Русия - до 6,6 на сто, и да осигури траен растеж на доходите. Авторите посочват, че движението към тази национална цел започва на фона на петгодишен спад в доходите на хората в Русия като цяло. Има и други фактори за обедняване на руското население - на първо място раждането на дете в семейството. 72 на сто от бедните семейства имат поне едно дете, затова сред всички възрастови групи в страната най-голям е рискът от бедност за децата - средно 1,5 пъти по-висок от средното равнище за Русия. Съответните рискове за пенсионерите са двойно по-ниски.

Мерките, набелязвани от правителството на Русия - вдигането на минималните заплати, индексирането на заплатите в бюджетния сектор и на пенсиите, насърчаването на заетостта сред майките с деца, ще може според експертите да повишат с близо 3,7 процентни пункта т. нар. натрупан растеж на реалните разполагаеми доходи. И с оглед влиянието на икономическия растеж общият ефект ще достигне 7,4 процентни пункта - към половината от необходимите 13,1 процентни пункта, заявени от правителството като цел до 2024 г., когато приключва президентският мандат на Владимир Путин.

А според прогнозното влияние на икономическия растеж върху дела на бедното население до 2024 г. бедността в Русия ще се свие до 9,9 на сто. Ефектът на останалите фактори обаче ще е слаб, допълва "Комерсант".

/БТА/


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
God bless America преди 1 година
Всичко е съмнително и корумпирано в провалената държава Русия. А този под мен лъже, Русия има по-малки доходи от най-бедната страна в ЕС - България. А защо е най-бедна в ЕС? Защото там където е стъпил вaтник, трева не никне.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бвп Русия 10668 долара, при положение че взеха беден Крим с БВП 1100 долара

БВП България - 8064 долара.
Срещу Русия има санкции.

Срещу нас 100 процента частен сектор веригите изнасят печалбите си на запад и източват държавната икономика, злато подарък и така, не е ясно ние не сме ли в по-лоша ситуация от санкциите, май да.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доходите на Цецоу не се харчат те само се спестяват и ...Иванчева и Йончева са виновни..
34
1
 
2
 
! Отговори
Ако преди 1 година
руснаците имаха сирене,щяха да си направят попара,ама нямат хляб,а и с водата са нещо кът!Така,че на империята на злото не може и Дяволът да и помогне!!Нито отчети,нито лъжи,нито измами.Цялата им същност като племе крещи от фалш,мантри и измама!!
33
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
А доходите на нашите управници , какви са ?! Пишете за нашите политици - милионери , чуждите не ме интересуват !
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, руските тропове!

Видяхте ли колко е средна заплата в Русия- 300 лв!!!!!

Какво заблуждавате по форумите, че алкохолика вземал средно 1500€!
Взима...ама за година!
31
1
 
3
 
! Отговори
;-) преди 1 година
"Доходите на управляващите в Русия – съмнителни!"
Доходите на управляващите в БЪЛГАРИЯ – вън от всякакво съмнение!
НЕЧИСТИ!
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото което признавам на русия е работещата пенсионна система. Руснакът се пенсионира на 65 години, умира на 66 години, средна пенсия 120 долара. Пенсионният фонд никога не е на дефицит.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде... пак лъжат. В Русия всички са честни и мислят за народа.... (в страна с население от близо 130 милиона и с 80 милиона крайно бедни по изказване на Путин)
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми харесват такъв тип статии - не ги чета, а веднага питам : а у нас как е, всичко е наред та оплюваме чуждото (и то определено чуждо, а не произволно) ?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според официалните украински данни, доходите на Потрошенко през миналата година са се увеличили 25 (двадесет и пет) пъти спрямо 2017 г.
Нещо да кажете по въпроса?
26
2
 
9
 
! Отговори
да бе преди 1 година
А защо нашите т.нар. журналисти не направят разследвания и не разнищят достоверността на информацията в имотните декларации на нашите политици?
Трябваше чужди такива да им свършат работата и да се заговори за имотите на властимащите.
Страх ли ви е да поразровите малко или не затова ви се плаща?
Какво ме интересува Русия и политиците и?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дълги години се бориха за публикуване на данъчните декларации на властимащите.
Постигнаха го и сега всяка година властниците в Русия попълват и публикуват данъчните си декларации.
Очакваше се, че либерастите ще се успокоят, но не би.
Сега четем, че според експерти публикуване на данъчните декларации на властимащите дори вреди.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що - на нашите да не би да не са такива?!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз все се надявам тайно,че поне в Россия доходите на политиците им ще са честни.....
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЕН КАКВО СТАВА В РУСИЯ НЕ МЕ ГРЕЕ . ПИШЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И БГ ПОЛИТИЦИТЕ .
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Доходите на управляващите в Русия – съмнителни!"
---
На управляващите в Русия ли!? ... Е, не! :)
Егати, жалкия опит (и с други "новини", де!) да замажат гербаджийската афера с апартаментите и оставките. Особено с "оставката" на Цвъко, който пак е в парламента!
Пишете за Русия, пишете за Габрово, за БХК-то, за "расисткото отношение" към си.ган.гите ... Насочвайте ненавистта на хората към властимащите в друга посока!...
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали руските туристи беха много богати, то и ние имаме такива с къщи на ривиерата, и да се пръскат с шампанско за десетки хиляди евра под звуците на шушана, ама ние богати ли сме?
19
8
 
11
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 година
В сравнение с нашите ,руснаците са светци.Колко нагли кражби и грабежи извършиха шайкаджиите на Боко?И нищо.Нито един осъден гербераст за последните 10 години.Нито един.А няма гербераст който да не краде.Няма такъв.Всички до един членуват в Герб само заради облагите и възможностите за грабене.Първи сме по корупция , факт е.Руснаците няма как да ни догонят.
Не си гледаме гредата в собственото око , ами косъма в чуждото.
18
5
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
А нашичките убавци са чисти като сълза на кошута...