Нов Чернобил: Завод в Иркутск е напът да създаде еко катастрофа

В завода се съхраняват живак, околната среда - замърсена с тежки метали
26 юли 2019 21:53, Боряна Павлова
108
Нов Чернобил: Завод в Иркутск е напът да създаде еко катастрофа

Екологична катастрофа, сравнима по мащаба си с аварията в "Чернобил", е възможно да настъпи в руската област Иркутск.

Става въпрос за предприятието "Усолиехимпром" в Иркутск, обяви шефът на федералната служба за околнатата среда "Росприроднадзор" Светлана Радионова, съобщи руската "Газета".

В завода се съхраняват огромни количества отпадъчен живак, както и други химически елементи.

"Фактически на тази територия има екологична катастрофа. Нужно е да действаме сега, иначе ще се изправим пред "екологичен Чернобил", предупреди Радионова.

Тя добави, че има реален риск от сериозно замърсяване на река Ангара.

Завод "Усолиехимпром" спира своята дейност през 2017 г. след фалит.

Преди това там се е произвеждал хлор и други химикали, като в завода все още се съхраняват част от тях.

В завода и до днес има огромни количества отпадъци, някои от които са в контейнери под налягане, а не се знае какво точно е съдържанието им.

Иркутските власти признават, че ситуацията в "Усолиехимпром" е много сериозна, но също така те не са съгласни със сравненията с "Чернобил".

"Всичко, включително почвата и подпочвените води, са наситени с високо токсични хлорни вещества и тежки метали. Но дори и това не дава право на сериозни учени да правят некоректни сравнения с "Чернобил"", възразява министърът на ресурите и екологията на Иркутск Анрей Крючков, пише "Риа".


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
8
 
! Отговори
Юри Гагарин преди 11 месеца
Юри Гагарин не е пушил , не е пиел и е правил тежки тренировки с години.
И всичко за да прекара 108 минути далеч от русия.
87
3
 
8
 
! Отговори
Анастасiя преди 11 месеца
Между другото, знаете ли коя част от разпарчетосания ми труп е поискал да изяде националният ви герой Пут.кин?:) Очите.:))) В гледайте се по-добре в някои от многобройните му портрети, да видите как ги присвива.:))) Е сега, мислите ли, че пак ще ви се размине? :)
П. С. Трябваше да се съгласи те с условията на новия купувач на ВНЕШТОРГБАНК.:) Но ум царува, ум робува, ум пат.ки пасе. :)))
86
2
 
1
 
! Отговори
х.... преди 11 месеца
Върнете се в час по химия, моля
Иначе, всеки да отстоявя мечтите си
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И да пишете за тия и да не пишете. Знае ме , че това ги чака
84
5
 
6
 
! Отговори
Иван Иванич преди 11 месеца
Скапани руски неграмотници ,кои ще им плаща сега за това че са неграмотни , кои плати за чернобил и руската допотопна технология
83
1
 
3
 
! Отговори
online rechnik преди 11 месеца
Вие въведохте "напът"
Няма намерена дума "напът"
Вероятно сте искали да изпишете "на път".
пп
Вече 15 години...
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За пръв път чувам град да си има министър. Чувал бег, че континент си има президент (един с рижава рошава прическа), ама това вече е прекалено.
81
3
 
2
 
! Отговори
ДО 79 преди 11 месеца
ГАЗАРА С КРИВАТА ШИЯЯЯЯЯ МУХАХАХАХААААА КРИВЧОООО БЕГАЙ ПРИ ПЛАСТИЧНИЯ ДА ТЕ ПООПРАВИ ЧЕ НА ЧОВЕК НЕ ПРИЛИЧАШ , ГАЗАР МИ БИЛ ТОЙ, ТИ СИ САМО ПЛЮНКА ДЕТО СЕ МИСЛИ ЗА НЕЩО
80
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КОЙ ПЛАЩА РУСИЯ ДА Е ВЕЛИКА- ВЕЛИКИЯТ РУСКИ НАРОД- МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 280ЛВ- КАК ТАКА СТАНА ИЗВЕДНЪЖ ДА СЕ ПОЯВЯТ НАЙ МНОГО МИЛИАРДЕРИ- РАЗГЛЕЖДАХ НА НЯКОИ БИОГРАФИИТЕ- ПОЧИТИ ВСИЧКИ СИРАЦИ ОТ НЯКАКВИ ОБРАЗУВАНИЯ ДЕТО СА НЕЩО КАТО СЕЛА- КОГО НАСЛЕДИХА, ЗАЩО ЖИВЕЯТ ИЗВЪН РУСИЯ, ТАМ СЪЩО ФАЛИРАХА БАНКИТЕ И СЪЗДАДОХА МУТРИ-А МИН ЗАПЛАТА 280ЛВ.
79
5
 
11
 
! Отговори
gazzara преди 11 месеца
Убава работа , ама руска баценце....
78
11
 
8
 
! Отговори
Иркутск е далече преди 11 месеца
А нещо за свинския Чернобил у нас? А за човешкия с изчезналите 2 милиона българи?
77
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Русия както и при нас всичко се разпада вече 30 години. Всичко е фалирало. Ама няма какво друго да се получи когато дадеш власт на крепостни селяни общо взето. Ама при комунизма е така.
76
35
 
8
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ преди 11 месеца
ПИСАХ ВЕЧЕ ПО ДОЛУ ЧЕ ТУК ИМА ДВАМА ПЛАТЕНИ УРОДА КОИТО ПЛЮЯТ ПО РУСИЯ, НО ЩЕ ВИ КАЖА ЧЕ СЪДБАТА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ, НА КРИВИ ШИИ НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ, СЪДБАТА НА РУСИЯ Е СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО И ТОВА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРОМЕНИ , ОТ ГЛАВА НА КАМЪК НЕ ОТИВААААА ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯ НАЙ ВЕЛИКА НА СВЕТАААА
75
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Там винаги е било така - огромни поразии от електроцентрали и заводи, и излизат традиционните мъдреци и казват - нищо страшно няма. На чебурашката му дай водка, кво му дреме за околна среда.
74
6
 
16
 
! Отговори
до Русияяя преди 11 месеца
Казвам ти го с добро, мисля за тебе, щото явно не можеш да мислиш за себе си. Четеш някакви свободни съчинения и им вярваш. Плюс това си се хванал за потъваща Русия и потъваш заедно с нея.
73
7
 
27
 
! Отговори
до Русия преди 11 месеца
Русия е като Нигерия, само че със сняг.
72
7
 
18
 
! Отговори
до Русияяя преди 11 месеца
Ти чети, промит мозък. Това което го четеш в руската тоалетна хартия наречена медии е пълна манипулация. Всяка седмица пишат как Трамп е в панике, а Вашингтон в истерике, а реалността е, че в момента тъпотиите на Русия са някъде на 10 място в списъка на САЩ. Чети стойностни материали, не някакви промивки.
71
26
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯЯЯЯЯ преди 11 месеца
НА МАРШАЛОВИТ ОСТРОВИ ФАЩ СА ИЗВЪРШИЛИ 67 ЯДРЕНИ ИЗПИТАНИЯ КОИТО СА ОСТАВИЛИ РАДИАЦИЯ НА 21 ОСТРОВА В ТИХИЯ ОКЕАН, ТЕ СА ОПРЕДЕЛЯНИ КАТО ПЪРВАТА В СВЕТА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА, ОПЕРАЦИЯ ЗАМЪК ПЪК Е ДОВЕЛА ДО ЕКСПЛОЗИЯ ХИЛЯДА ПЪТИ ПО МОЩНА ОТ БОМБИТЕ ХВЪРЛЕНИ НАД ХИРОШИМА, ЧЕТЕТЕ ВЕ ЛАЙНАРИИИ А НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ВСЕКИ ФЕЙК НЮЗ
70
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 77 ти достатъчно си облъчен , руска подлога
69
14
 
2
 
! Отговори
ДО 76 преди 11 месеца
ВЕРВАМ СИ ДАЖЕ МНОГОООО, ВИНАГИ МОГА ДА НАДУША ЛЪЖАТА А ТОВА СИ Е СТО ПРОЦЕНТОВ ФЕЙК НЮЗ ЦЕЛЯЩ ДА ПРОМИЯТ МОЗЪКА НА ТЕЯ ДЕТО СА НЕОСВЕДОМЕНИ