Подмолно, но целенасочено и активно: Как Русия взривява Балканите

Използва нестабилните общества в региона, за да печели терен
23 апр 2021 18:30, Елка Василева
402
Подмолно, но целенасочено и активно: Как Русия взривява Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

На Балканите Русия действа подмолно, но целенасочено и активно. Кремъл се възползва от грешките на ЕС и подкрепя местните корумпирани елити, които подкопават демократичния процес. Целта е: откъсване от Запада, пише журналистката Марион Краске  в материал в Дойче веле.

Събирането в босненския Вишеград приличаше на провокация: една дузина мъже се събраха през втората седмица на март 2021 г. в родния град на известния писател Иво Андрич, за да почетат паметта на руските "доброволци", сражавали се на страната на сръбските чети по времето на войната в Босна от 1992 до 1995 година. Полагането на венци беше организирано от една руско-сръбска организация.

С оглед на многобройните престъпления, извършени от сърбите в Босна, оцелелите от войната местни хора възприеха този акт като нова гавра с паметта на босненските жертви – цели 26 година след края на войната. Вместо да се почитат руските доброволци, да се разследва тяхното участие във военни престъпления, настояха от една женска организация, обединяваща жертви на войната.

Още по темата
Но този епизод не е единственият опит за вмешателство на Балканите с руски почерк: Москва целенасочено се опитва да разширява влиянието си там. Тя залага на хибридни методи, като използва нестабилните общества в региона на Западните Балкани, за да печели терен и да поддържа местни играчи, които целенасочено подкопават демократичните процеси.

Една стара мечта

В най-нестабилната страна от региона, Босна и Херцеговина, Русия активно поддържа сърбите и хърватите, които с всички сили се опитват да взривят мирния ред. Сръбският представител в колективното босненско председателство Милорад Додик редовно заплашва с отцепване на босненските сърби. Преди няколко дни Додик направи ново предложение: за „мирно разпускане“ на Босна, в което наблюдателите разчетоха почерка на словенския премиер Янез Янша, обявил се преди това за прекрояване на Балканите на етнически принцип. А е известно, че Янша също поддържа добри отношения с Русия.  Оттогава не спират критиките срещу тази идея, която може да подпали нови конфликти в региона.

Без никакво съмнение дискусията за прокарване на нови граници на Балканите налива вода в мелницата на онези сили, които с подкрепата на Белград и Москва искат да осъществят една стара своя мечта: обединяването на всички сърби в обща  държава.  Именно тези идеологии за етнически чисти територии доведоха до кървавите войни в бивша Югославия от 1991 до 1995 година.

Москва има пръст в това, че старите идеологии сега изживяват такъв ренесанс, защото именно тя подкрепя екстремисти като Додик. Докато ЕС от години вече се проваля да даде ясна перспектива за членство на страните от региона, Москва изобщо не крие, че целта й е деструктивна.

Грешките на ЕС

При това Русия се възползва от стратегическите грешки на ЕС, който от години залага на политика на абсурдната политика на предпазливост и въздържане спрямо корумпираните елити в страните от Западните Балкани. По този начин Брюксел насърчи създаването на „стабилокрации“, ръководени от авторитарни политици, а устойчивите демократични реформи си останаха само пожелание.

С малки изключения, страните от Западните Балкани днес са по-скоро Елдорадо за радикални елементи, отколкото за трайни връзки със Запада. Резултатът от това е, че много демократично настроени играчи вече не виждат в Брюксел свой стратегически партньор. Общественици и правозащитници твърдят, че се чувстват изоставени от ЕС в битката срещу криминалните кланове, което още повече уврежда имиджа на Брюксел, а пандемията само допълнително задълбочава това усещане.

"Спутник V" като спасител в пандемията

Не на последно място и лошата ваксинационна политика на ЕС дава на Русия възможност да блесне като силен играч. Авторитарният сръбски президент Александър Вучич използва добрите си контакти с Русия, не само за да ваксинира собственото население, но и да предлага тази услуга на тъй наречените ваксинационни туристи от съседни на Сърбия страни. А това придава на руската ваксина „Спутник V" геостратегическо значение. Но също и Китай Вучич представя демонстративно като верен партньор в нужда, пускайки стрелички към Брюксел.

И докато Москва изпраща войски по границата с Украйна, на Западните Балкани тя използва подмолни тактики. Така например черногорското правителство неотдавна предложи промяна в закона за гражданството, така че постоянно пребиваващите в страната чужденци да могат по-бързо да получават черногорски паспорт. Сред тях има много сърби и руснаци. Това ще доведе до масивни промени в структурата на населението и на политическата ориентация на страната, предупреждава по този повод анализаторът Златко Вуйович.

Така с един замах ще бъде елиминирано прозападно настроеното черногорско мнозинство, а антизападните и проруските сили в страната съвсем „легално“ ще бъдат заздравени, допълва той. След масови протести срещу това изборно инженерство правителството в Подгорица беше принудени временно да замрази плановете си.

Руските провали

Още през 2016 година Москва се опита да постави всички пред свършени факти: с помощта на специален отряд от командоси дългогодишният президент на страната и горещ застъпник за членството ѝ в НАТО Мило Джуканович трябваше да бъде отстранен от властта. Заговорът с участието на сръбските и руските тайни служби обаче беше разкрит, а Черна гора беше приета за  пълноправен член на НАТО – въпреки активната намеса на Москва.

Също и в съседна Северна Македония Русия се показа като деструктивна сила: не е тайна, че ВМРО-ДПМНЕ, партията на избягалия в Унгария бивш премиер на страната Никола Груевски, е близка с Кремъл. А това, че през март 2020 г. и Северна Македония беше приета в НАТО, е само още едно поражение за руските амбиции на Балканите.

Неслучайно проруските сили оттогава се опитват с всички средства да отслабват позициите на премиера-социалдемократ Зоран Заев. Инвестиции в медиите се използват целенасочено за разпространяване на проруска и национално шовинистична пропаганда. В пандемията от коронавирус се пускат в обръщение фалшиви новини, които целят да бъде подкопано доверието към правителството на Заев.

А общественици, които се застъпват за демократични реформи, стават обект на заплахи. „Тези среди имат интерес да подкопават интеграцията на страната в ЕС“, казва по този повод Абире Дерала от неправителствената организация Civil. Атаките срещу него напоследък са от ново измерение: неговата организация е подложена на масирани кибератаки, за които експертите са категорични, че идват директно от Русия.

*Политоложката и журналистка Марион Краске от 2015 до 2021 е ръководила представителството на германската фондация „Хайнрих Бьол“ в Сараево, отговарящо за страните Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжлива статия, която дава възможност на разни мюмюни да си отворят лъжливите усти. Сложете ги на мястото им. За да превземат балканите САЩ разиграха мюсюлманската карта, което е в дълбок ущърб на балканските православни народи и заплашва тяхното съществуване. И САЩ някой ден ще се каят за това, защото това е недалновидно. Плюс това на Балканите вече има и трети играч - това е Китай, който направи 10 млрд долара инвестиции в Сърбия и не признава Косово. Внимавайте с бурето с барут
200
2
 
9
 
! Отговори
До 230 преди 2 години
Ти беше там на 16 Май 1968г. и видя? Момко голобради, знаеш ли колко много "факти" са фейки в този свят на "Медиашизиофрения"
199
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 223 А Империята на Сатаната -САЩ е наш *** брат и имаме гей паради ,скоро и еднополови бракове .
198
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Дайте ми медиите и аз ще направя стадо *** от всякакъв народ,, Гьобелс .Четвъртия райх не е по различен от третия. Само е усъвършенствал технологията на смъртта.
197
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роден съм във времето на СССР-ше, израснах с Бийтълс,Стоунс ... Проколо ... даже Дион ....Живях 64 години.Благодарен съм на Господ за това.Доста пощипнах от жени, но и доста срещнах като хора, някои ги зова приятели! Та, мислите ли че измислената идея ИТН е нещо истинско???
196
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С помощта на великите сили, единствено сърбите постигнаха мечтаната и от други балкански народи "мегало/велика/ идея", сиреч Велика Сърбия, маскирана, като Югославия. Това доведе до най-кървавия конфликт в Европа и света, след ВТВ 1944. Сърбите не бяха наказани за зверствата, които извършиха, също както не бяха спряни през 1919, години, да извършат клане, етническо чистене и асимилация над българите в българската област Македония, днес РСМ. Сръбският национализъм е проклятието на Балканите.
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
138 Ариана.
194
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
138 Всички развити страни от НАТО, вдигнаха ръка и одобриха бомбардировките срещу Сърбия, за да спрат сръбската агресия. Изтребителите им изритаха към Сърбия, от военната авиобаза в Италия Адриана.
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
221 През 1999.
192
15
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 221 преди 2 години
Никога САЩ през 1997 година не са бомбардирали Сърбия. А стотиците хиляди убити мюсюлмани в Босна, Косово от сърбите? А милионите убити мюсюлмани от руснаците. За тях защо не кажете. Крайно време е да приключим с Русия и да я унищожим. РУСИЯ ВЕКОВЕН ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
191
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 218 ИСТИНАТА - Благодарение на ...Турция сме се освободили от руско робство ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА!!!!!!!!!!!:!!!!!!!!!!!!
190
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е виновна, че през 1997 г. САЩ бомбардираха Сърбия, включително с бомби с обеднен уран, от които впоследствие умряха хиляди хора, включително 400 натовски войничета!
189
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кристиан Костов е българин, бе , вундеркинд - туппан бие, гайда ручи, а прассето *** ли, ***!
188
2
 
1
 
! Отговори
Слави преди 2 години
И Балканите ще оправи
187
17
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Скъпи деца, Русия два пъти поробва България. Първо през 1878 година за 2 години, когато са убити над 300 хиляди българи. Благодарение на Европа, САЩ и Турция сме се освободили от руско робство тогава. От 1944 до 1989 година България беше под руско комунистическо робство. За това време бяха убити над 3 милиона българи. Бяха отнети жилищата от хората. Унищожена промишленост, средна заплата 120 лева към 1989 година и цени- ток 0,60 лева за киловат, хляб за 2,50 лева.
186
0
 
1
 
! Отговори
Не е виновен преди 2 години
Който яде баницата
185
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кристиян Костов е руснак , истински мъж с дълга коса и женски маниери , понеже там гейове няма как е възможно хахахахахахаха
184
15
 
6
 
! Отговори
Щутгарт преди 2 години
АКО СТАНЕ ВОЙНА МЕЖДУ САЩ И рАШКА , С ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ ЩЕ СЕ БИЕМ ПОД АМЕРИКАНСИЯ ФЛАГ И ЩЕ ГО ЗАБИЕМ НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД В мАСКВА
183
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България - масово оглупяване на населението. Масова необразованост.
182
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ви е толкова големо бевепето, защо измирате като за световно, а заплатите са ви по-ниски от Сърбия и Македония?