Подмолно, но целенасочено и активно: Как Русия взривява Балканите

Използва нестабилните общества в региона, за да печели терен
23 апр 2021 18:30, Елка Василева
402
Подмолно, но целенасочено и активно: Как Русия взривява Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

На Балканите Русия действа подмолно, но целенасочено и активно. Кремъл се възползва от грешките на ЕС и подкрепя местните корумпирани елити, които подкопават демократичния процес. Целта е: откъсване от Запада, пише журналистката Марион Краске  в материал в Дойче веле.

Събирането в босненския Вишеград приличаше на провокация: една дузина мъже се събраха през втората седмица на март 2021 г. в родния град на известния писател Иво Андрич, за да почетат паметта на руските "доброволци", сражавали се на страната на сръбските чети по времето на войната в Босна от 1992 до 1995 година. Полагането на венци беше организирано от една руско-сръбска организация.

С оглед на многобройните престъпления, извършени от сърбите в Босна, оцелелите от войната местни хора възприеха този акт като нова гавра с паметта на босненските жертви – цели 26 година след края на войната. Вместо да се почитат руските доброволци, да се разследва тяхното участие във военни престъпления, настояха от една женска организация, обединяваща жертви на войната.

Още по темата
Но този епизод не е единственият опит за вмешателство на Балканите с руски почерк: Москва целенасочено се опитва да разширява влиянието си там. Тя залага на хибридни методи, като използва нестабилните общества в региона на Западните Балкани, за да печели терен и да поддържа местни играчи, които целенасочено подкопават демократичните процеси.

Една стара мечта

В най-нестабилната страна от региона, Босна и Херцеговина, Русия активно поддържа сърбите и хърватите, които с всички сили се опитват да взривят мирния ред. Сръбският представител в колективното босненско председателство Милорад Додик редовно заплашва с отцепване на босненските сърби. Преди няколко дни Додик направи ново предложение: за „мирно разпускане“ на Босна, в което наблюдателите разчетоха почерка на словенския премиер Янез Янша, обявил се преди това за прекрояване на Балканите на етнически принцип. А е известно, че Янша също поддържа добри отношения с Русия.  Оттогава не спират критиките срещу тази идея, която може да подпали нови конфликти в региона.

Без никакво съмнение дискусията за прокарване на нови граници на Балканите налива вода в мелницата на онези сили, които с подкрепата на Белград и Москва искат да осъществят една стара своя мечта: обединяването на всички сърби в обща  държава.  Именно тези идеологии за етнически чисти територии доведоха до кървавите войни в бивша Югославия от 1991 до 1995 година.

Москва има пръст в това, че старите идеологии сега изживяват такъв ренесанс, защото именно тя подкрепя екстремисти като Додик. Докато ЕС от години вече се проваля да даде ясна перспектива за членство на страните от региона, Москва изобщо не крие, че целта й е деструктивна.

Грешките на ЕС

При това Русия се възползва от стратегическите грешки на ЕС, който от години залага на политика на абсурдната политика на предпазливост и въздържане спрямо корумпираните елити в страните от Западните Балкани. По този начин Брюксел насърчи създаването на „стабилокрации“, ръководени от авторитарни политици, а устойчивите демократични реформи си останаха само пожелание.

С малки изключения, страните от Западните Балкани днес са по-скоро Елдорадо за радикални елементи, отколкото за трайни връзки със Запада. Резултатът от това е, че много демократично настроени играчи вече не виждат в Брюксел свой стратегически партньор. Общественици и правозащитници твърдят, че се чувстват изоставени от ЕС в битката срещу криминалните кланове, което още повече уврежда имиджа на Брюксел, а пандемията само допълнително задълбочава това усещане.

"Спутник V" като спасител в пандемията

Не на последно място и лошата ваксинационна политика на ЕС дава на Русия възможност да блесне като силен играч. Авторитарният сръбски президент Александър Вучич използва добрите си контакти с Русия, не само за да ваксинира собственото население, но и да предлага тази услуга на тъй наречените ваксинационни туристи от съседни на Сърбия страни. А това придава на руската ваксина „Спутник V" геостратегическо значение. Но също и Китай Вучич представя демонстративно като верен партньор в нужда, пускайки стрелички към Брюксел.

И докато Москва изпраща войски по границата с Украйна, на Западните Балкани тя използва подмолни тактики. Така например черногорското правителство неотдавна предложи промяна в закона за гражданството, така че постоянно пребиваващите в страната чужденци да могат по-бързо да получават черногорски паспорт. Сред тях има много сърби и руснаци. Това ще доведе до масивни промени в структурата на населението и на политическата ориентация на страната, предупреждава по този повод анализаторът Златко Вуйович.

Така с един замах ще бъде елиминирано прозападно настроеното черногорско мнозинство, а антизападните и проруските сили в страната съвсем „легално“ ще бъдат заздравени, допълва той. След масови протести срещу това изборно инженерство правителството в Подгорица беше принудени временно да замрази плановете си.

Руските провали

Още през 2016 година Москва се опита да постави всички пред свършени факти: с помощта на специален отряд от командоси дългогодишният президент на страната и горещ застъпник за членството ѝ в НАТО Мило Джуканович трябваше да бъде отстранен от властта. Заговорът с участието на сръбските и руските тайни служби обаче беше разкрит, а Черна гора беше приета за  пълноправен член на НАТО – въпреки активната намеса на Москва.

Също и в съседна Северна Македония Русия се показа като деструктивна сила: не е тайна, че ВМРО-ДПМНЕ, партията на избягалия в Унгария бивш премиер на страната Никола Груевски, е близка с Кремъл. А това, че през март 2020 г. и Северна Македония беше приета в НАТО, е само още едно поражение за руските амбиции на Балканите.

Неслучайно проруските сили оттогава се опитват с всички средства да отслабват позициите на премиера-социалдемократ Зоран Заев. Инвестиции в медиите се използват целенасочено за разпространяване на проруска и национално шовинистична пропаганда. В пандемията от коронавирус се пускат в обръщение фалшиви новини, които целят да бъде подкопано доверието към правителството на Заев.

А общественици, които се застъпват за демократични реформи, стават обект на заплахи. „Тези среди имат интерес да подкопават интеграцията на страната в ЕС“, казва по този повод Абире Дерала от неправителствената организация Civil. Атаките срещу него напоследък са от ново измерение: неговата организация е подложена на масирани кибератаки, за които експертите са категорични, че идват директно от Русия.

*Политоложката и журналистка Марион Краске от 2015 до 2021 е ръководила представителството на германската фондация „Хайнрих Бьол“ в Сараево, отговарящо за страните Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания.
 


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 260Не са тези от запад, а са старите мутри от изток които 30 години взривяват надеждите на България за по-добър живот. Който изгони руския шпионаж навреме сега е далече пред България. Къде са Полша, Чехия и изостанала Румъния къде сме ние. Мислете с главите си а не с yшанките си.
251
2
 
5
 
! Отговори
V преди 2 месеца
Дойче Велеможе да са всякакви:нагли лъжци,прости манипулатори за още по-проста публика,достойни наследници на маргинализиращите и истерични медии в Нацистка Германия,търсещи врагове на научната доктрина под път и над път.Единствената разлика между тогава и днес е очевидна:Сега правилната наука не се занимава с вроденото расово превъзходство,а с ваксиналното фундаментално превъзходство.Но каквито и да са тези морални ***, не можем да ги обвиним в едно:антисемитизъм.Би било абсурдно,когато знаем колко обичат парите на аврамовото чедо Сорос.Съответно любят и приятеля му Гейтс,както и фарм
250
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Българите са като всички народи.Когато падна Т.Живков Надеждите да се живее свободно,ред и законност и икономически просперитет както на запад бяха големи.Но уви.Тези от запад се съюзиха с бившите тукашни изедници и техните фирми и деца сега.За Бг се предвиждало да сме само заден двор за евтини и вредни производства и евтина раб. ръка.Никой нищо не инвестира,Няма нито една независима медия прозападна.Подкрепят се правителства от бивши полицаи и комунисти продънени от корупция техни слуги.
249
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците никой не ги харесва или иска освен няколко платени вписвачи из форуми и разни потомствени комунисти. Никой нормален човек със сиво вещество не може да харесва Русия особено след това което е причинила на България и света. Русия е последната крепост на негодника. Затово злобата и омразата е присъща на русофилите.
248
0
 
4
 
! Отговори
Възмущение преди 2 месеца
Този скапан сайт започна да цензурира и числата опитайте се да напишете седемнадесет с цифри и ще получите *** вместо числото.
247
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знаех че в този сайт и числото 17 се цензурира. Става въпрос за седемнадесет жертви от руските терористични актове на българска територия.
246
8
 
9
 
! Отговори
България нехае преди 2 месеца
Вече се знае кой взривяваше българските военни заводи в периода февруари 2014 април 2015, пет взрива със 17 жертви. това са руските шпиони:Владимир Моисеев (псевдоним Владимир Попов), Денис Сергеев (Сергей Федотов), Сергей Лютенков (Сергей Павлов), Егор Гордиенко (Георгий Горшков), Николай Ежов (Николай Кононихин), Иван Терентиев (Иван Лебедев), Алексей Калинин (Алексей Никитин)Българската прокуратура укри руските шпшони и агенти. Видяхте реакцията на Чехия за 2 взива и двама загинали.
245
4
 
7
 
! Отговори
американеца преди 2 месеца
Ами като се пълнят новините по тая тема , нещо за бомбандировките на НАТО с обеднен уран над цивилно население и събаряне на мостове и цивилни сгради в СЪрбия
244
9
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Най-странното в тази бедна и жалка държава на джуджето убиец е, че не се опитва да подобри живота на населението си, да развие страната си, която е огромна, а гледа все към чуждите държави.
243
8
 
8
 
! Отговори
Гигов преди 2 месеца
Браво,сега ли се усетихте.Досега не забелязахте ли,че Руската дипломация е най многобройна най многобройна в България с над 20 отдела и тъмни дела на фона на Европейското ни членство.Тука е *** отвсякъде Няма бъдеще за нашата родина,всичко е на ръба на ейзберга.
242
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
цената на парното и топлата вода скача а вие си пейте краварски песнички за путин заприличали сте на хор от умсвреноизостанали дето диригента от краваршингтон им дава тон за каквото си поискаи храните 4 американски бази дето са на българска територия - така е - постигнато ие на закрито заседание на парламента а старците ги пребиват римляните за по 15 лева- доволнисте нали айде пак - почвайте да си пишете опорните точки те ония от краваршингтони за индианци ви нямат
241
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ХИБРИДНИТЕ АТАКИ СРЕЩУ ГЕРБ СА ЧАСТ ОТ ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗДЕЛЯНЕ И НАСЪСКВАНЕ НА НАРОДИТЕ НА БАЛКАНИТЕ....ТЕХЕН ПРОВОДНИК Е АГЕНТ РЕЗИЛОВ
240
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наскоро гледах американския игрален филм "Приятели", в него става дума за приятелите Бил Клинтън и Тони Блеър. Акцентът е върху войната в Босна. Добре направен филм с известни артисти. Хубавото на американците е, че при тях скрито-покрито няма. Казват си всичко рано или късно.
239
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 1925г. д-р Гьобелс пише в Ню Йорк Таймс "Ленин е най-великия човек след Хитлер". Днес Путин се мъчи да ги догони и двамата.
238
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'' Използва нестабилните общества в региона, за да печели терен ''........................Правят това не само на балканите, а навсякъде по света ...Логиката на путинизма е логиката на уличния хулиган - знаe, че никога няма да го приемат за равен и единственото, което му остава е да прави мръсотии Колко тъжно е до къде падна великата руска империя - империята на руските царе като Петър Велики ... но всичко това е пряк резултат от комунизма, както и в България междувпрочем
237
8
 
14
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
Русия пречи на идеологията на джедъризма и безразборната "маймунска" имиграция и по този начин "взривява" Балканите срещу пропонентите им от Запада.
236
14
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Сега България щеше да е райска градина ако не я бяха окупирали красноармейците и ако партизаните не бяха избили 70 000 българи между които княз Кирил, дворянство, аристокрация, генерали, офицери, учени, учители, инженери, лекари, индустриалци, земевладелци и прочие.----- Слакай маската и се потапяй, вижда се, и хабер си нямаш какво означава дворянство. Такова чудо в България никога не е имало.
235
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още от заглавието всичко е много правилно. В България обществото е нестабилно щото има прекалено много българи, които гордо ще развеят руското знаме докато през сълзи изричат името на Путин.
234
8
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Западът имаше предимство пред Просията, когато предлагаше и даваше СВОБОДА. Сега Западът предлага само локдауни, издевателства над здравия разум и отнемане на основни човешки права. Ами мерси ви и от Бетховен, и от Фондер Лайнен, ако ще съм животно, по-добре да съм си в славянската ***.
233
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До До 233 Чичко брадати ! Името на лейтенант Уйлям Кели ,осъден от военен съд на САЩ ,точно за тези зверства в Май Лай ,говороли ти нещо ?