Лавров: България е решила да надмине Чехия

Руският външен министър отговори на обвиненията от България
28 апр 2021 15:49, Елка Василева
262
Лавров: България е решила да надмине Чехия
Снимка: архив, БГНЕС

Брюксел би трябвало да внесе яснота по въпроса за отношението за частните предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България – това заяви руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки обвиненията от страна на България към Русия, цитиран от ТАСС.

По-рано днес българската прокуратура заяви, че е възможно шестима руснаци да са имали отношение към четири инцидента с взривове в складове или производствени помещения за оръжия и боеприпаси на територията на България. На трима от тях са повдигнати обвинения за покушението срещу бизнесмена Емилиян Гебрев.

Още по темата

„Мога да допусна, че ЕС все пак трябва да бъде загрижен заради ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуацията, която е свързана с това, че отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на боеприпаси имат някакви частни предприемачи. ЕС е длъжен все пак да отговори на въпроса, който ние зададохме и който се заключава в това доколко ЕС контролира изпълнението от страна на неговите членове на задълженията по различни документи в сферата на търговията с оръжие“, каза Лавров.

Руският министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 г. до 2020 г., в която България обвинява граждани на Русия в организирането на четири взрива в оръжейни заводи в страната, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да засенчи Прага.

„Самата времева рамка – за последните 10 години, получава се, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, след като в Чехия изведнъж се сетиха за събитията от 2014 г., е решила да надмине чехите и да погледне по-дълбоко в историческата ретроспекция. Или през цялото време те са знаели какво се случва, но по някакви причини не са давали гласност на това“, каза Лавров.

Коментирайки обвиненията на България в причастност към взривове в оръжейни складове, Сергей Лавров каза още, че така може да се стигне и до подозрения в убийството на ерцхерцога Франц Фердинард. „Добре, че все още не сме убили ерцхерцога Фердинанд, но съдейки по всичко, се върви към това“, каза Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и г-не Народите на Русия нямат врагове освен господарите които обслужвате...диктаторите и олигарсите са враговете на Народите на Русия,Свободният свят е приятел на Народите на Русия,диктаторите имат нуждата от"врагове"лъжейки Народа си с цел отклоняване внимание...вие с путин играете по гьобелс...черни списъци...врагове...а децата на русия...крепостни в 21 век...геноцид над един велик Народ...от глупави и алчни...от болни
188
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Емонатоварваш ме но ...само аргументи...докато шефа ти каратист търкаше ушетата на т.живков,докато се ценещ се шофьор на маджо и царя..."резидента" защитаваше въздушното пространство на България...пазеше домовете ви жертваики живота си,спечелил уважението на въздушни асове на САЩ...тролчета на гроб и пУтриоте,плющете минуси кгб ченгета на путин
187
2
 
5
 
! Отговори
Лавров - отврат преди 2 години
Не му ли писна? Не сменяеми! И винаги всичко отричащи! Как веднъж не признаха за едно нещо. Веднъж! Все конспирациите ....
186
2
 
4
 
! Отговори
Емо преди 2 години
КАТО Е НЕВИНЕН РЕЗИДЕНТА ЩО СЕ КРИЕ В РУСКОТО ПОСОЛСТВО ???
185
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
от дни чета Историята...Германската Република е била побеждавана във войни...но такова унизително...предадена от политическата си зависима класа...германската политическа класа отваря нова глава "предателство на Народа си" в човешката История...зависима от платени от путин политици предават Германия...от десетилетия е този позор!
184
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
а съм русофоб...та защо от 2011 не знаете какво става в дома ви бре...Гешев?Бойко ти къде беше?ЕС политическата класа е зависима от путин...плаща им просто,предадоха идеята на Бащите създали ЕС...предават Народите ни....султана убиец ортак на путин унизи 500 милиона европеци...време е за революции...да умрем като катедрали...позора е невиждав в Историята ни...Справедлив Свят или ...да го закрием!!!
183
1
 
4
 
! Отговори
Татул преди 2 години
До БГ ПатриотСам да те питам де ги видя тези патриоти. Щото аз освен чалгари и чорбари друго не виждам.
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПУНДА ПИНДАРОВАУ НАШЕ СЕЛО ЕДНИ РАЗВЯХА РУСКИ БАЙРЯК.ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ СЛУЧКАТАше ги ийбети ли бе? Браво!
181
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом са изкарали мумията да говори значи яко са се ocpaли ***!
180
6
 
11
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
До БГ патриот,По-тъпо нещо не можа ли да измислиш? Имам чувството, че искаш да кажеш, че България постоянно е в някакви пререкания с Русия, което далеч не е така! Разликата между отношенията между Бълария и Русия спрямо отношенията между България и САЩ и сателитите му пък е в това, че в първия случай имаме руснаците ни възприемат като равни по интелект и възможности на тях, а във втория "западняците" ни възприемат като втора ръка хора от Източна Европа!
179
4
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
До възмутен,За Удроу Уилсън съм съгласен, ама изобщо не съм съгласен, че трябва да има паметник на тези, които бомбандираха София 1944г. Само не ми е ясно кога Капитан петко Воевода е тръгнал да сваля Стамболов? Не може да се каже какъв политик е бил Капитана, понеже той изобщо не е стигнал до политиката! Това, че не е емигрирал в Русия пък доказва, че е патриот и че е загрижен за сътбата на България и българите!
178
8
 
12
 
! Отговори
БГ Патриот преди 2 години
Разликата между българските ПАТРИОТИ и русофилите е следната: Патриота застава зад Родината си безусловно, дори и да не сме прави. Русофила е винаги с Русия дори и България да е права.
177
0
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Исках да кажа Удроу Уилсън,извинявам се
176
6
 
5
 
! Отговори
До антизападопоклонн преди 2 години
Виж сега не ми остана място да напиша още ик-аз съм Възмутения-за Капитан Петко шапка свалям,огромен национален герой,но слаб политик после,той не е и бил длъжен да бъде,но можеше да си върти синджирчета с наполеоните от Русия,а не да тръгва да сваля Стамболов....А за това русия,какво ни стори след 1918,да,добре че я нямаше вече на картата,и се чудя оше как в София има паметник на съветската армия,а няма на Медоу Уилсън,благодарение на когото сега не говорим на сръбски или гръцки......
175
1
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
а оттова съдя , че си пълен безродник!
174
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
За мен е странно , че гебрев не е следствен по чешките обвинения--------За мене е странно, че комунистическите милиционери Тулупа и Каскета стоят начело на силовите структури на Българската държава, вместо да са два метра под земята в някоя крайпътна канавка.
173
1
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
До 210,Алоу, а защо Капитан Петко Воевода не е отишъл да живее в Русия в чифлика си с прислуга? Лошото при хора като Капитан Петко Воевода е, че са твърде добри! При условие, че не се е поколебал да очисти онзи изверг Спас Турчев, когато е имал възможност да стори това почти безнаказано, след това е нямало да бъде изтезаван в затвора! Пък да кажеш че Малко са го били в затвора Капитан Петко Воевода е все едно да кажеш, че турците е трябвало повече да мъчат Левски, преди да го обесят!
172
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Атлантически клубА през турското робство всъщност ме били под натовски протекторат - нали Турция е член на НАТО.:):)Абе американската световна история - и тя ли е минала под дъгата?
171
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Аз съм 100% сигурен, че руснаците са ги взривили. Само че Лавров е прав - ако сте имали някакви улики, защо чак сега ги вадите. И Тулупа и Каскета нямат отговор - те са пу.ттки без топки. А освен това правителство и силов апарат, на които им взривяват 5 склада в мирно време и не могат да отганизират нито охрана, нито разследване, са кръгли де били. Аз неслучайно 100 пъти съм казал : Комсомолец = Пизда
170
7
 
9
 
! Отговори
Атлантически клуб преди 2 години
Русия окупира България през Руско-Турската война.