На какво разчита Ердоган, наемайки се да бъде посредник между Украйна и Русия?

Турският президент е един от най-близките чуждестранни приятели на Путин
6 апр 2022 07:03, Екип на Investor.bg
96
На какво разчита Ердоган, наемайки се да бъде посредник между Украйна и Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин имат странна история на взаимоотношенията - ту са близки стратегически партньори, ту ожесточени противници по регионални проблеми, пише в анализ европейското издание Politico. Отношенията между Турция и Русия са не по-малко сложни и натоварени с история - като се започне от Кримската война, енергийната независимост и сблъсъците в Нагорни Карабах, Сирия и Либия.

Само преди няколко години Турция свали руски военен самолет в Сирия, а при руски обстрел в страната загинаха 33 турски военни. Но проблемите са изгладени и сега турският президент се е заел с тежката задача да бъде медиатор между Украйна и Русия в намирането на решение на военния конфликт между двете страни.

Още по темата
Но поемайки тази роля, Ердоган стъпва върху тънък лед, пише още Politico. Турция е член на НАТО и въобще не се притесни да нарече "специалната операция" на Москва в Украйна война, да продаде високоефетивните дронове "Байрактар" на Украйна и да блокира руски кораби в Черно море. От друга страна обаче Анкара отказа да се съобрази със санкциите срещу Русия, коментирайки, че светът не може да си позволи да гори мостове с Русия.

На този етап Украйна, която настоява много по-активно за среща между президентите, и Русия сякаш имат съгласие да преговарят в Турция на всякакво ниво. Но на какво може да разчита светът, ако Ердоган продължи своята роля на посредник в мирния процес?

На първо място личен контакт, пише в анализа на Politico, цитиран от Investor.bg. Ердоган и Путин бяха в много обтегнати отношения след сблъсъците в Сирия, но всичко се промени след опита за преврат в Турция през 2016 година. След това двамата имат толкова близки отношения, че дори убийството на руския посланик в Анкара не успя да скара двете държави.

Кримските татари - етническа група на полуостров Крим, които днес са около 300 хил. През 1944 година много от тях са насилствено депортирани в Централна Азия и им е позволено да се завърнат в Крим чак през 1989 година. Заради татарите анексирането на Крим през 2014 година беше трудно за преглъщане от Турция, но Ердоган коментира, че е получил лични уверения, че правата им ще бъдат защитени.

За турския президент съдбата на кримските татари е важна, защото се следи стриктно от турците. От гледна точка на предстоящите избори през 2023 година на Ердоган ще му е важен всеки глас на фона на икономическата криза, в която навлиза Турция, посочват анализатори.

Сътрудничеството на Турция и Русия в Черно море. Страната е длъжна да пропуска всички цивилни кораби през Босфора и Дарданелите, но по време на военни действия има право да ограничи преминаването на военни кораби (както и направи). През 2016 година Ердоган коментира, че Черно море се е превърнало в "руско езеро" и поиска по-видимо присъствие на НАТО там. Но след това отношенията с Москва се подобриха и дори двете страни извършиха няколко съвместни учения в региона на пристанището в Новоросийск.

Но въпреки добрите отношения в много области Турция и Русия са в пряк конфликт за Нагорни Карабах. Анкара подкрепя позицията на Азербайджан и дори доставя на Баку дроновете "Байрактар", които помагат на украинската армия в битката с Русия. В конфликта в Южен Кавказ Москва обаче подкрепя Армения и споделя с нея системи за противовъздушна отбрана.

През 2020 година, когато Армения и Азербайджан влязоха в директен сблъсък, Русия и Турция запазиха самообладание и не преустановиха своите отношения. Москва се намеси като посредник за спирането на огъня и позволи на Азербайджан да запази териториалните придобивки.

Още един фронт, на който двете страни имат сблъсъци - Сирия и кюрдският въпрос. Войната в Сирия бързо се придвижи към границите на Турция. Москва и Анкара са противоположни позиции по отношение на президента на Сирия Башар Асад и именно на този конфликт се дължеше охлаждането на отношенията между Ердоган и Путин преди години. Турският президент обаче съумя да поиска извинение за сваления руски самолет над Сирия и двамата станаха по-близки от всякога.

Турция и Русия се стремят да имат ключова роля за решаването на конфликта в Либия и това отново обещава възможност за сблъсъци. Лидерите все пак постигнаха някакво разбирателство и съвместно призоваха за прекратяване на огъня през 2020 г. Путин и Ердоган потвърдиха своя ангажимент за суверенитета, независимостта, териториалната цялост и националното единство на Либия, макар и споразумението да не издържа дълго, посочва Politico.

Но при всички геополитически търкания и партньорства енергийните връзки между Турция и Русия са едни от най-важните в отношенията им. Турция е един от най-големите пазари за руския природен газ и получава доставките си директно - чрез "Син поток" и "Турски поток". През годините обаче зависимостта на Турция от руския природен газ започна да намалява - с реализацията на TANAP и терминалите за втечнен газ. Все пак руският газ е 45% от общия внос на газ в страната.

Допълнително и Турция строи ядрена централа с руски реактори.

Анкара обаче има много амбициозни планове да увеличи още енергийната си независимост, а и да се превърне в енергиен хъб в региона. Страната не спира проучванията си за местен добив в Черно море и развитието на газопроводи. Турция може да бъде и трасе за алтернативни доставки на газ за Украйна след края на войната.

Още подобни анализи четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
Димби Провадия преди 2 години
Знаете ли колко атомни електро централи Путин строи на Ердоган Турция ? Вероятно не - ПРОВЕРЕТЕ ! Знаете ли , че се казва ТУРСКИ ПОТОК и ще имат газ за парници , оранжерии , заводи , отопление и т.н. модернизиране . Военни заводи строят в момента , някои от които вече работят . Преди 2 седмици откриха НОВ мост свързващ АЗИЯ И ЕВРОПА . Китай строи ДИРЕКТНА ж.п. линия към Турция - а сега хубаво си помислете дали Турция след 2-3 дали и колко силна мощна ДЪРЖАВА ще е !? ;) Поздрави на всички
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос към буллгаропитекуссите - а бря амджъкаазлии скопени, не е ли уморително да сте такива малаойумнии *** по 28 часа всеки божий ден?! Диииба и племето ви скапано долно прокажено буллгарашко дииииба!
64
1
 
1
 
! Отговори
не забравяй султана! преди 2 години
До всите българи Той ни вкара в калта и той ще ни изкара от там - от Русия!
63
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Костя Султаня яде паламарката на краварите и свали руски изтребител,малко остана страната на султаня да заприлича на Сирия или на Украйна.Султаня се усети и отиде да целува ръката на путиня,а зеления слуша краварите и руснаците мачкат народа му,пардон аз забравих,че той е евреин.
62
8
 
2
 
! Отговори
Костя Копелейкин преди 2 години
Май Орбанчо ще заеме тази роля сега, Султаня пак се прецака от много хитреене.
61
3
 
7
 
! Отговори
Към Мордор преди 2 години
Абе давайте направо към Москва, няма връщане назад!! Сега е момента и да се увеличат заплатите на наемниците, да се викнат още и да се ходи към Мордор! Мордор ТРЯБВА да бъде унищожен и разоръжен до основи!
60
5
 
25
 
! Отговори
дедо ви преди 2 години
Тоя е ловък и хитър държавник,милее за родината си. А нашите са обикновенни лапачи на Американски членове!!
59
9
 
15
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
Нов ред в ЕВропа и Азия ,явно Бг ще трябва да избира ПОСЛЕ , или република на Русия , или Вилает на Турция , защото Бог високо , а НАТО далече !Турция не се съобразява с никой !
58
13
 
7
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
На какво разчита : Да грабне и той някоя ТЕРИТОРИЯ , кой би му попречил --НИКОЙ , отдавна иска , Сирия и България , .... ще има и за него голям пай от баницата от ПРЕНАРЕЖДАНЕТО на Европата , Анкара ще стане столица и на Бг !
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердо направи компромиси след като видя, че турците гласуваха против него на местните избори, обаче джуджа си живее в собствен свят, така наречения "руски свят".......хахахахаха :)))
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия двамата не може да ги скарате, ако те самите не решат.
55
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердо постояно му го слага на джуджа, той ако му беше "приятел", немаше да праща турски оръжия за украинската армия :)) Спомняте ли си, как турски Ф-16 свали руски МиГ, руснаците ореваха света за това, обаче нищо не направиха.......хахахаха :))
54
17
 
12
 
! Отговори
УкраинскоНастъпление преди 2 години
Ердоган е в НАТО - и след опита за преврат в турция още е в НАТО. Факта че Путин смени мястото на преговори от Беларус(не НАТО)) в Турция (НАТО) означава че вече руснаците развяват бялото знаме. Явно искат вече мир, но все още не искат да си признаят че са загубили. Да видим дали Украйна иска все още мир? Защото вече войната се обърна. и Украинската армия е в контра настъпление Предствете си ако армията на Украйна навлезе на руска територие? Ще ги хване страх в Кремъл, защото гранницата е близко
53
5
 
5
 
! Отговори
Ali преди 2 години
До Асан: Защо те е срам Асане, данеби да си от римляните :))).
52
4
 
21
 
! Отговори
умно преди 2 години
Умно от страна на Турция!
51
7
 
18
 
! Отговори
Боли ме шнура преди 2 години
Как любовно се гледат на снимката. Ердо е хитър, взима евтини суровини от кремълското жуже и си трайка. Май той е отгоре в любовта.
50
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показва, че си гледа интереса, че е достатъчно силен и че не е роб на американците.
49
6
 
9
 
! Отговори
Истинскиосмански ром преди 2 години
Както всеки потомствен копрофаг гледа да изпадне нещо от гюрюлтията и за него и евентуално за прокълнатото му племе!
48
5
 
3
 
! Отговори
ТАКА БИЛО преди 2 години
АМОРЕИТЕ са семити към които спадат КАРТАГЕН и Нова Картахена на Анибал в Испания,Португалия,Мароко и т.н. незнайно защо умишлено превърнати от древните римляни в близнаци на Израел и Юдея та Император Адриан много се ядосал на Бар Кохба с довода кво дая прави тази ЮДЕИСТКА ИСПАНИЯ създадена от Рим.........АМОРЕ МИО на италиански език.......АМОР наобратно РОМА........Семитите амореи Картагенци изтребени геноцидно сичките от семитите амореи Римляни......доказателството са РОМУЛ и РЕМ.....СЛУХОВЕ
47
4
 
3
 
! Отговори
ТРЕТИЯТ преди 2 години
Религиозни фанатици моментално пуснали слуха че Йехова е подпалил Рим и Римската империя е изчезнала.........Отдалече наблюдавали Нерон и почвали да се ядосват че го смятали за юдеист а той предател..........ХРИСТОС рекъл на еврейна СИМОН че му дава ВАЖНОТО ГРЪЦКО име ПЕТЪР........Накрая юдеофанатиците пуснали версията че РИМ несъществува след пожара но Йехова иска ЮДЕИТЕ да ВЪЗСТАНАТ с оръжие срещу РИМ...ВЕСПАСИАН сметнал че е срам за юдеизма сектантите Християни да са УМНИТЕ и КАДЪРНИТЕ