Пред поражение ли е руската армия? Оръжията й - добри на парада, но не на бойното поле

Проблемите на руската армия в Украйна са концептуални, не толкова технически
16 май 2022 19:10, Анисия Иванова
443
Пред поражение ли е руската армия? Оръжията й - добри на парада, но не на бойното поле
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка година парадът за Деня на победата на 9 май в Москва демонстрира най-новите руски оръжейни системи – и тази година, разбира се, имаше специално значение. Оръжията изглеждаха добре на парада – но високотехнологичните оръжия на Русия се представят далеч по-зле на бойното поле, пише британският военен експерт Франк Ледуидж.

Както винаги в парада, танковете и бронираните машини заеха централно място. Най-известен сред тях е Т-14 "Армата". Западните анализатори се развълнуваха с известна доза на притеснение от тази система през 2015 г., когато танкът се появи за първи път. Това е значителен напредък спрямо всички предишни руски танкове, които бяха и са адаптации на стари съветски дизайни. Проблемът от гледна точка на руската армия е, че има много малко от тези танкове. Достоверните руски доклади показват, че програмата страда от проблеми с производството и сложността и „е заложник на многото нови технологии в нея“. Сякаш техническите проблеми не са достатъчни, компанията, която произвежда "Армата", е във финансова криза още преди войната.

Ако всичко върви по план – достатъчно рядко срещано във всяка програма за военни доставки – този танк ще започне пълномащабно производство тази година, твърде късно за тази фаза на войната в Украйна.

Други, по-малко страховити танкове, също бяха показани, по-специално различните модернизирани версии на Т-72, ​​които понесоха големи загуби в Украйна, особено от противотанковите ракети, доставени от САЩ, Обединеното кралство и други европейски страни. По-тревожна за руските генерали в дългосрочен план беше първата отчетена загуба в битка на Т-90М, най-сериозният танк на бойна служба в Русия днес, който също се появи на парада.
След танковете и разнообразните бронирани машини на парада се движеше автономната бойна машина "Уран-9". Тя е проектирана да работи без оператор по пътищата или при по-трудни терени, като дистанционно управляван танк.

Изглежда, че е била тествана и в Сирия, където е имало сериозни проблеми със системите за дистанционно управление, които очевидно не са били в състояние да намерят или поразят вражески цели в полезен обхват. "Уран-9" вероятно е на десетилетие или повече от това да бъде ефективна оръжейна система.

Празни небеса

Отдалечавайки се от земята, въздушната демонстрация на Деня на победата беше отменена заради лошото време според официално съобщение - въпреки че този ден в Москва беше светло и ясно. Така че не успяхме да видим руските „въздушно-космически сили“, както се наричат, в пълния им блясък. От друга страна, тяхната очаквана доминация не е видима и в небето над Украйна.

Що се отнася до най-новите модели руските аерокосмически сили изглежда са използвали "Сухой" Су-57, единственият стелт изтребител в Русия, в битка поне веднъж. Това е най-близкият еквивалент на Lockheed F-35, най-модерният самолет в САЩ. Важно е, че машината все пак е била използвана в бойна мисия, тъй като нейните малко по-стари, но ефективни братя "Сухой" Су-34 и Су-35 – еквиваленти на американските F-15 и европейските "Тайфун" – дадоха изненадващи нива на жертви в Украйна.

Най-големите загуби на пилотирани самолети са понесени от руския флот от сложни и модерни ударни хеликоптери Ка-52 "Алигатор", които са подобни на американските и британските "Апачи".

Без достатъчно прецизност

Руските прецизно управляеми ракети (PGM), като балистичната ракета "Искандер-М", която беше показана на парада в понеделник, изглежда не отговарят на очакванията. Значителен брой не успяват да достигнат целите си или да експлодират при контакт.

Също толкова тревожно за руските плановици е, че след като са изстреляли над 2000 PGM техните запаси са на изчерпване. Както каза представител на отбраната на САЩ тази седмица:

"Те имат проблеми с инвентара с прецизно насочвани боеприпаси и имат проблеми със замяната на PGM и ние вярваме, че санкциите и контролът върху износа, особено когато става въпрос за... електронни компоненти, са имали ефект върху руската отбранителна промишленост и способността им да попълват запасите от PGM.", пише в анализа, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Това е лоша новина за Русия в средносрочен и дългосрочен план. В резултат на това Русия използва остарели боеприпаси, които са по-малко надеждни, по-малко точни и по-лесни за прехващане. Един конкретен вид PGM привлече особено внимание. Хиперзвуковите ракети с въздушно изстрелване „Кинжал“ не бяха забелязани над Москва тази година, но бяха много очевидни на парада за Деня на победата през 2018 г. Десетина хиперзвукови ракети са били използвани срещу украински цели, първоначално през март - първият път, когато такива оръжия са били изстреляни в битка - и отново тази седмица при атака срещу Одеса.

Те звучат страховито и са страхотни оръжия, но в действителност те не променят играта, тъй като са ценни повече за своя сплашващ ефект, отколкото в тактическо отношение в конвенционална война.

Струва си да припомним, че много балистични ракети са хиперзвукови. Разликата тук е, че "Кинжал" имат известна способност за маневриране, което означава, че те не могат реалистично да бъдат свалени от украинската противовъздушна отбрана.

Проблеми с планирането

Това, че противовъздушната отбрана и военновъздушните сили на Украйна все още съществуват, разбира се, отчасти е доказателство за руския оперативен провал, както и за изключителното планиране и оперативна предвидливост на украинците.

Никое от високотехнологичните въоръжения на Русия, дори и да работят, както се рекламира, не би спасило армията й от не толкова благоприятната ситуация, в която се намира сега. Проблемът на Русия не е по-ниско ниво на ефективност на модерното въоръжение. Има, меко казано, много скорошни западни примери за неуспешни, прекомерно скъпи оръжейни проекти. Войната е най-жестоката изпитателна площадка – и всяка страна губи огромни количества оборудване в битка.

Проблемите на Русия са концептуални, а не технически, и се намират на всички нива на войната от лошото стратегическо ръководство до непрофесионалния характер на нейните войници, дори преди да разгледаме уменията, въоръжението и мотивацията на украинските войски. Тези проблеми лежат в основата на всеки провал на Русия, а не в неефективното оръжие и поради тях руската армия може да бъде обречена на поражение на полето.

Анализът е публикуван за първи път в The Conversation. Франк Ледуидж е старши преподавател по военна стратегия и право в Университета в Портсмут. Той е служил като офицер от военното разузнаване на Балканите и Ирак и е бил съветник на правителството на Великобритания в Хелманд, Афганистан, и Либия. Работил е в програмата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по правата на човека и е водил програмата на ОССЕ за превенция на изтезанията.

 


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
393
4
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Опазил ви Господ да ги видите на бойното поле......
392
5
 
11
 
! Отговори
6060 преди 1 месец
Освен в фалшивите новини и масовата пропаганда в нищо друго не губи Русия ! Ама те Американците с ковида си направиха ген. репетиция на лъжите и маниполацията на народа!
391
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Това на парада са макетите
390
1
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Рязко спряха телевизиите да дават кадри от Украйна. Защо ли?!
389
3
 
6
 
! Отговори
158 преди 1 месец
Щом пропагандата стана толкова безумна, значи капитулацията на Украйна е близо.
388
2
 
9
 
! Отговори
Мечо пуххх преди 1 месец
Дано скоро и на АЛБИОНА да падат неточни и ниско ефективни ракети.Дай боже и не добри оръжия да минат на парад пред двореца на "баба".Р. S. Нищо лично против "баба", но бозавата нация ми НЕ е на сърце от преди Чърчил.
387
1
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Истината скоро да нема изненадани
386
1
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Фейка е голем ша разберете мноо скоро истината АРЕ че Дедо ша си лега
385
1
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Глей са , Дедо ша ви каже, ша се приключва, до месец, два, фейка е мноо, истината чека, ша са изненадате, некой ша си бега , мноо яко, шото ви лажат, нема да сте ми наивни, са за македонийката, ей македония, ей позиция наша, къв БИЗНЕС, до скопие селски пат,Виж београд ,скопие , солун, атина магистралка бедни ми бедни, концепцията куца ей па ша ни се подиграват СА МНОО Е ПРОСТО МАГИСТРАЛА СОФИЯ СКОПИЕ ЖП СКОРОСТНА, НО ФАКТ ТИА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ШОТО СИ ИМАТ ВИЕНА БЕОГРАД Скопир СОЛУН АТИНА е тва
384
12
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Да, руската армия е пред поражение.
383
5
 
7
 
! Отговори
До 396 преди 1 месец
Русия си имаше Сирия,Грузия,Армения,Афганистан,Чечня,Украйна преди 8г,че да си тества новите оръжия и да трупа боен опит и реално си е страна която непрекъснато воюва. Сега чакам да нападне Финландия по същата причина заради която нападна Украйна.
382
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е, че Русия няма боен опит колкото САЩ, които си пробват оръжията в реална обстановка. И понеже са най-мощната армия в галактиката, не можаха да изнамерят противодействие срещу козарска гега (не е грешка) и като истински войни лекинко се изхлузиха от Афганистан! Добре, че руснаците не могат да целят иначе...Пък дано ние не разберем дали е вярно, че са халтави.
381
5
 
14
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Т-14 Армата не може да бъде спрян! Особено когато има трактор пред него...
380
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ракетите нали щяха да свършат? Снощи Лвов го разпраха, днес нещо доста дълго и силно гори в Артемовск, в Десна ракетата е влязла през прозореца. А, и най-новото - вчера над 250 укри са изпълзели от Азовсталь, днес чакат още 2000 да излязат с вдигнати лапички... Це зрада!
379
2
 
8
 
! Отговори
Истина е преди 1 месец
Хитлер беше прав за всичко !
378
13
 
18
 
! Отговори
Pycopoб преди 1 месец
Къде е крайцера масква ? Пропаганда ли е , че повишен в подводница ?
377
33
 
36
 
! Отговори
джо преди 1 месец
Някой *** пак се включва неподготвен. Не ползвайте чужди имена, с това няма да помогнете на нацистите. Колкото да се напъват да пишат статии подобни на този пасквил, Руските войски настъпват бавно, но успешно чупят гръбнака на нацистите. Скоро ще престанете да драскате небивалици....
376
4
 
3
 
! Отговори
Майдън преди 1 месец
Коя е Анисия Иванова?!
375
34
 
22
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Преди няколко години им сложиха подобрение - тоалетна в танка. *** и до сега си изгарят в Украйна омазани до ушите в собствена тор руските агресори.Слава Украине, героям слава!
374
15
 
28
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Просто нямат технологии мужиците. И най-накрая трябваше да разберат голата истина, че е 21и век и тяхната прословута тактика да използват жива маса като пушечно месо вече не работи. Един дрон управляван от километри прави на пух и прах цял батальон с бедни дагестанци, буряти или каквито там бедни жертви използват.