Руският патриарх Кирил работил през 70-те за КГБ от Швейцария

Представлявал Московската патриаршия в Световния съвет на църквите
6 фев 2023 15:43, Елка Василева
120
Руският патриарх Кирил работил през 70-те за КГБ от Швейцария
Снимка: архив, БГНЕС

Руският православен патриарх Кирил, близък поддръжник на президента Владимир Путин, е работил за съветското разузнаване по време на престой в Швейцария през 70-те. Това пишат два швейцарски вестника, като се позовават на разсекретени архиви, предаде Франс прес.

Според всекидневниците "Матен диманш" и "Зонтагсцайтунг" досието на федералната полиция за днешния духовен водач на Руската православна църква (РПЦ) потвърждава, че "монсеньор Кирил", както е назован той в документа, "принадлежи към КГБ", основната разузнавателна служба на СССР.

Двете медии са се запознали с досието в швейцарските федерални архиви.

В началото на 70-те патриархът, който пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна, живеел в Женева, където официално представлявал Московската патриаршия пред Световния (икуменически) съвет на църквите.

На Кирил – тогава с оперативен псевдоним Михайлов, било възложено освен това да влияе върху този съвет, в който КГБ внедрил агенти през 70-те и 80-те.

Съветският съюз си поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда САЩ и съюзниците им и по-умерено да критикува липсата на религиозна свобода в СССР, напомнят вестниците и изтъкват, че РПЦ "отказва всякакъв коментар по повод шпионската дейност на Кирил в Женева".

Световният съвет на църквите пък им заявил, че "няма информация" по темата. "Матен диманш" потърсил племенника на патриарха Михаил Гундяев, който го заместил като представител на Московската патриаршия в Женева; Гундяев твърди, че Кирил "не е бил агент", при все че е бил "строго контролиран" от КГБ.

И това "не се е отразило върху искреността на участието му в икуменическата дейност относно другите църкви", подчертава той пред вестника.

Изданието посочва също, че патриарх Кирил много харесва Швейцария, където е ходил "най-малко 43 пъти", например да кара ски и дори си е счупил крака на една от пистите в страната през 2007 г. "Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата дейност постоянно са връщали Кирил (. . .) в Алпите или на брега на (езерото) Леман", се казва в материала. (БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил работил за КГБ. Ами за кого да работи, за МОСАД ли?
79
8
 
14
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Менталните гимнастики на nyтинопитеците са за златен олимпийски медал :)
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво от това?-:)))
77
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След освобождението на Артьомовск пада цялата "непревзимаема" линия от укрепления която САЩ 8 гидини строиха задно с укронацистите в Донбас. От тук нататък пътят на руските части е открит на запад.
76
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А иначе какво става с испешното контранастъпление? Защо няма новини за успешното контранастъпление? Или украинските бандити ядат бой!
75
15
 
10
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Работил е от Швейцария за родината си. А нашите rъзолизци от България се продават на НПОтата за да служат на САЩ за пари против интересите на България.
74
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агенти, доносчици, информатори, клеветници .... голяма гадост е бил социализма. Никога да не се връща.
73
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният КГБ- ец в някаква роля и ръководна длъжност - в случая кгбеец в ролята на "патриарх"- пълна пародия - кгб и религия...
72
9
 
7
 
! Отговори
от Матея преди 1 година
Треперете и вие безбожници, *** и *** гадни, защото Всивишния ще ви накаже скоро, ама много строго !Тъй като множеството неграмотни мизерници тръгнахте по заповед на Байдън и "Империята на злото" срещу Москва / Третият Константинопол/ на Кръстоносен поход, но сега на всички ви предстои да горите в "Геената огнена" . . .
71
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В донецко направление в хода на успешни настъпателни действия доброволци от щурмовите отряди на руските сили с огневата подкрепа на Ракетните войски и артилерията на южната групировка на войските освободиха населеното място Николаевка. За денонощие в това направление са унищожени до 90 украински военнослужещи, две бойни машини на пехотата, две бойни бронирани машини и гаубица Д-30
70
2
 
6
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
Значи това е единствения кгб-ец,уж неполитик, уж чужденец,на който нашия Радев не посмя да каже и гък на собствен терен? А Йотова даже и дъх не си пое.А иначе тук се репчат и размахват юмруци - Де на Шипка,де на Съединението, де на Нова година!
69
4
 
9
 
! Отговори
Тц,тц преди 1 година
Знаете ли какво има зад иконката на патриаршеската корона? Петолъчка бе, товарищи!!! Като при матрьошките - махаш петолъчка, излиза икона,след нея - пак звезда!
68
5
 
8
 
! Отговори
няма угаждане... преди 1 година
Ако беше работил за краварите,щяхте да го наречете предател.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помним как преди няколко години, като дойде в София и нахока Р.Радев. На последния чак темето му почервеня от срам.
66
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има някаква грешка струва ми се ...по правилно е да се каже че КГБ еец- "работи" като "патриарх"...
65
7
 
6
 
! Отговори
до келеша преди 1 година
"""И в Църквата набутаха разни кагебета агенти""""" --- Е, то за тебе сигурно щеше къде по-добре ако "църквата" в Русия беше пълна със "с.ергейчовци" като на Запад!
64
5
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
""""Това е Русия/СССР - щеше да е новина ако НЕ беше сътрудничил на КГБ.""""" ---- И в кво го обвиняваш, че е служил в интерес на Държавата и Народа си??? Означава, ли че ако беше предател щеше да му се кланяш!?
63
7
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
При комунизма е така както и сега е в Русия.И в Църквата набутаха разни кагебета агенти:):):)То и в България така беше по онова време на партизаните.Поповете бяха агенти на ДС иначе от БКП нямаше да им пуснат никаква аванта и щяха да ги натикат в Белене и да им разрушат Църквите с бомби:):):)
62
5
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
Религията винаги е била водач и будител за патриотизма на народа си... браво на отеца!!!
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за кого да работи? За ЦРУ или Ми 6.Или наивници си мислят, че когато има държава и държавна сигурност, позиции с обществено влияние ще бъдат оставени без контрол.