Песков: Русия подкрепя Сърбия

Смятаме, че трябва да се спазват правата на косовските сърби
31 май 2023 18:45, Стела Стоянова
66
Песков: Русия подкрепя Сърбия
Снимка БГНЕС

Русия подкрепя Сърбия и е на мнение, че правата и интересите на косовските сърби трябва да се спазват.

Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Безусловно подкрепяме Сърбия, подкрепяме сърбите, казва Песков в отговор на въпрос на руската информационна агенция.

Смятаме, че всички законови права и интереси на косовските сърби трябва да се гарантират, няма място за каквито и да било провокационни действия, които накърняват правата на сърбите, каза още Песков, като допълни, че Москва много внимателно следи ситуацията и е обезпокоена, предаде БТА.

Още по темата

Той отбеляза, че не се планират контакти между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич във връзка със ситуацията в Косово.

На по-високо ниво - не, но по дипломатическите канали постоянно общуваме, поясни Песков.

Ескалацията на напрежението започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите.

В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Не се разбирам с русофили.Ненавиждам сърбомани.
53
0
 
0
 
! Отговори
путипедерация не под преди 10 месеца
Китайските власти призоваха във вторник за зачитане насуверенитета на всички страни с оглед референдума на Русия в четири региона наУкрайна. Китай винаги е поддържал, че суверенитетът и териториалната цялост навсички страни трябва да се уважава, каза говорителят на външното министерствоУанг Уенбин на пресконференция в Пекин. Министърът на външните работи на СърбияНикола Селакович заяви, че Белград не може да приеме резултатите от т.нар.референдуми в украинските области, контролирани от Русия, защото, както посочи,това би било напълно против нашите държавни и национални интерес
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ние го знаем от личен опит.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Забравил е да каже и Македония.
50
2
 
5
 
! Отговори
Путинландия капут преди 10 месеца
Косовските сърби мислят, че росия трябва да си изтегли армията от територийте на Украйна. Ко прайм ся товариш пецков.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Haй-roлeмият вpar нa Бълrapия e Cъpбия." Mycтaфa Keмaл Aтaтюpk
48
0
 
6
 
! Отговори
антиватник преди 10 месеца
потоците от рубли към бг тролчетата секват лека полека и това се забелязва в коментарите.Това е много хубаво. Вятърът на промяната задухва все по силно и и лека полека отвява ***. Що се отнася до сърбите и косовците, това е само вдигане на пушилка. мацква няма капацитет във всяко отношение.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбия ще влезне в нато. Какво поткрепя Русия
46
2
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 10 месеца
На 7 годинки си, нали?
45
4
 
6
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
бе, ще анексира нато РУСИЯ колкото аз ще изкарам повече пари от саудитския крал!
44
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАТО може да анексира Русия за половин час. Видяхме ги що за смешки, дронове летят наляво надясно из Маскве и никой не знае кво се случва.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбите в Косово още ли карат без табели с букви и номера,че знака с флага и номера на държавното образование,които общо са изписани и окачени как табела на превозните им средства за пътуване със застрахователен лист и картонче към призната застрахователна компания без да сменят табелите от една компания на друга непризнаващи се по какви критерии-финансови,правни,корпоративни и др. разни като за косовски граждани.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сърбите да не разчитат вече на рашките, те са заети с войната с Запада, албанците ще ги изринат, също да не очакват помощ от БГ, понеже осъзнахме, че ни мразят :))))
41
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
КОСОВО И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СА ПОДАРЕНИ ТЕРИТОРИИ НА СЪРБИЯ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ СЛЕД РАЗПАДА НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ! И КАКТО СА ПОДАРЕНИ ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ТАКА МОГАТ И ДА СИ ГИ И ВЗЕМАТ! А НАТО ВЛИЗА В СЪРБИЯ , ЗАЩОТО МИЛОШЕВИЧ НАСИЛСТВЕНО Е ИЗСЕЛВАЛ АЛБАНЦИТЕ ТОЕСТ КОСОВАРИТЕ :D СЪЩОТО ПРАВИ И *** В МОМЕНТА НАСИЛСТВЕНО ИЗСЕЛВА ЦЕЛИ РАЙОННИ , УБИВА НАСЕЛЕНИЯТА НА ЦЕЛИ РАЙОНИ И ГИ ЗАРАВЯ И ОТВЛИЧА ЕДИН КУП ДЕЦА ПЛЮС ЕДИН КУП УБИТИ! *** НЕМА ДА СЕ ИЗМЪКНЕ МНОГО ЗАТЪНА И ТО МНОГО НА ДЪЛБОКО!
40
6
 
2
 
! Отговори
до до 39 преди 10 месеца
Шушляк добре, че в НАТО не радсъждават като теб и имат реална представа, че в момента не могат да се изправят срещу Русия. Иначе досега да са го направи 100 пъти.
39
3
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 10 месеца
Единственият танк от 44 година? Хахахаха. Каква смешка са. А военният им парад беше цирк. Хахахаха
38
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Всеки говори за робство. Никой не мисли за приоритети в създадена ситуаци. Някак сме никак там в предни челни с хора който ни мразят и хора на който не им пука за нас и политици мама мия завалии пълни..... Така ще се получи като Беларус, но по-лошо и тези и тези може и трети ей тъй за спорта ...
37
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега е момента Сърбите да напънат за Косово. Русия може да им прати оръжие и армия а хилавото, БЕЗПОМОЩНО НАТО този път ще гледа. Тази Русия на Путин няма нищо общо с онази на Елцин. В момента краварите не могат да започнат военен конфликт никъде Русия веднага ще предостави оръжие. Краварската хегемония свърши и както се отича в канала и долара.
36
4
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
Русия е никакъв фактор. Нулев. Икономическият им потенциал е колкото на Западна Сахара, човешкият е нулев, алкохолици и ранна смъртност при мъжете, а за военният ами красноречив е. След близо 2 години успяха ли да вземат едно село или бягат като бити пеераси?
35
3
 
11
 
! Отговори
До до 17 преди 10 месеца
Кви братушки са ни тия диваци, бе! Ние сме европейци, осъзнай се! Хаххахахха, братушките вика!