Руското ГРУ се провали, украинското обаче е в разцвета си

Западните анализатори дори са малко уплашени
Обновена: 31 май 2023 19:42 | 31 май 2023 19:33, Нели Христова
176
Руското ГРУ се провали, украинското обаче е в разцвета си
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски отрече Украйна да има каквито и да било намерения да отнема живота на Владимир Путин, но миналата седмица заместник-началникът на украинското военно разузнаване беше много по-малко предпазлив.

Вадим Скибицки каза пред германския вестник Die Welt, че руският президент е начело в списъка с хора, чиято глава Украйна ще иска, "защото той координира и решава какво ще се случи". Източник от британското разузнаване предупреди: "Не бих предположил, че това е просто перчене." Трансграничният набег в Русия няколко дни по-рано, извършен от руски прокиевски сили, но вероятно организиран от украинското военно разузнаване, беше доказателство за тяхната амбиция и възможности. Той добави: "Те са готови да преминат много червени линии."

Обща история

Борбата между украинското военно разузнаване и руското разузнаване е война във войната. Сравняването им илюстрира как институциите на двете страни тръгват от общ корен и как, поне засега, украинското въображение и инициатива се движат около руската дисциплина и йерархия.

И двете служби са известни с едно и също име, Главно разузнавателно управление — ГРУ за руснаците, ГУР (или ХУР) за украинците. Те са потомци на съветското ГРУ, първоначално известно като Разведупр, създадено по време на гражданската война, последвала революцията от 1917 г. В тази отчаяна борба болшевиките се нуждаели от агенция, която не само да събира разузнавателна информация, но и да води война - от убийството на вражески командири до взривяването на железопътни линии. ГРУ всъщност никога не е губило този военновременен начин на мислене.

Когато СССР се разпадна в края на 1991 г., активите на военното разузнаване на украинска земя преминаха под контрола на Киев, докато Русия пое повечето от централните активи на съветското ГРУ, както и всички оперативни елементи на нейна територия.

На хартия и двете все още си приличат. Те имат шпиони в чужбина, анализатори у дома и  отразявайки тяхното съветско наследство, като се има предвид желанието на Кремъл да уравновеси прекомерния КГБ контрол над хиляди командоси от Спецназ (специално наименование). На практика обаче е ясно, че техните оперативни култури са различни.

Колебание

Руското военно разузнаване преживя триумфи и катастрофи при Путин. То беше в немилост поради недостатъчно добро представяне при нахлуването в Грузия през 2008 г. и през 2010 г. беше преименувано на ГД - Главна дирекция, като очевидна прелюдия към съкращаването. Въпреки това всички все още го наричат ГРУ.

ГРУ беше спасено от генерал-полковник Игор Сергун, който пое управлението през 2011 г. Той се оказа способен и енергичен началник. По-специално той осъзна, че Путин търси не толкова безпристрастно разузнаване, а потвърждение на своите предразсъдъци. Вече пенсиониран служител, който присъства на един от президентските брифинги на Сергюн, го описа като "майсторски клас по политизирано разузнаване", докато той продължи да "казва на Путин точно това, което искаше да чуе".

Путин падна в капана, а звездата на ГРУ отново изгря. Той беше ключов играч в анексирането на Крим през 2014 г. и в последвалия остър, необявен конфликт в района на Донбас в Украйна. Там се изправяха подчинени милиции, управляваха местни военачалници и, когато беше необходимо, изпращаха Спецназ, за да елиминират командири, които отказаха да следват линията на Москва.

Лоша война за някои

С инвазията, обаче, руското военно разузнаване изглежда е сгрешило толкова, колкото и останалата част от руската армия. Те имаха мрежа от агенти, готови да се опитат да парализират командната верига на Украйна, но не бяха подготвени нито за пълномащабна война, нито за желанието на украинците да действат по собствена инициатива, без да чакат заповеди отгоре.

Оттогава традиционните силни страни на ГРУ до голяма степен са неутрализирани. Мрежите му от агенти в Украйна са унищожени от решителна кампания на СБУ - украинската служба за сигурност, с обширна помощ от западните служби. Спецназ претърпя тежки загуби в ранните етапи на войната. Неговите толкова прехвалени киберкапацитети до голяма степен бяха осуетени или ограничени от комбинация от украинска изобретателност, западна помощ (включително неуточнена, но призната помощ от GCHQ) и липсата на ясна руска стратегия.

И накрая, докато ГРУ придобива репутация на дръзка и рискована операция , с неговото прословуто звено 29155, което е замесено във всичко - от опита за отравяне на дезертьора Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. до опита за преврат в Черна гора през 2016 г., то винаги е действало под строг политически контрол. Кремъл настоя да одобри всички значими планове. В тази непредсказуема война обаче това често оставя руското военно разузнаване зад кривата. Офицер от украинското контраразузнаване ги описва като "тактически агресивни, но ограничени от бавна, тромава верига на командване".

Добра война за другите

За разлика от това, по-малкият, по-скромен ГРУ се наложи. Неговият лидер, генерал-майор Кирило Буданов, е бивш офицер от собствения Спецназ на Украйна (за разлика от руския си колега адмирал Игор Костюков, който беше анализатор на военноморското разузнаване), който беше ранен три пъти, воювайки в Донбас. Зеленски изглежда му е дал свобода да всява проблеми в Русия, да измъчва Кремъл и да накара обикновените руснаци да се страхуват, че войната се приближава към тях.

Буданов има репутация на безмилостен, ефективен и изобретателен ръководител и почти същото може да се каже за ГРУ като цяло. Въпреки че има някои доказателства за вътрешна антивоенна активност в Русия, украинското военно разузнаване изглежда стои зад последните диверсионни атаки в страната. 

Тъй като на ГРУ му липсваше широка мрежа от агенти зад вражеските линии, то се обърна към неочаквани нови форми на вербуване. Хакери претърсват банковите сметки на руски пенсионери, които след това са изнудвани да взривяват службите за набор. Руски тийнейджъри, които твърдят, че не знаят кой им плаща, са наети чрез социалните медии да осветяват железопътни разклонителни кутии срещу пари.

Някои от най-зрелищните преврати на ГРУ са били извършени от хора, които очевидно не са имали представа, че изпълняват мисия. Превозвачът, който закара камион, пълен с експлозиви, на Керченския мост през октомври, изглежда не знаеше какво превозва (той загина при експлозията), докато рускинята, която връчи на блогър ултранационалист бюст, който избухна и го уби в Санкт Петербург, очевидно не е знаела, че предава бомба. Офицер от британското разузнаване, който е работил с ГРУ нарече агенцията "украинския Мосад", като я оприличи на израелското разузнаване, тъй като, "когато преследват цел, те наистина ще направят каквото е необходимо".

Нападение над Русия

Действителните агенти на украинското военно разузнаване изглежда са пазени за най-амбициозните операции, като бомбардировката, която дерайлира товарен влак в района на Брянск в Русия през май, или атаката с дрон срещу самия Кремъл в навечерието на честванията на Деня на победата, вероятно започнала от служители на ГРУ на руска територия. Изглежда, че те са отговорност на "Братството" - елитна част в рамките на Спецназ.

Руснаците, лоялни към каузата на Киев, или поне враждебно настроени към Путин, също се оказват полезни. Агенцията играе ключова роля в украинския чуждестранен легион от доброволци от цял свят, но е особено тясно свързана с руснаците, съставляващи части като Руския доброволчески корпус и Легион Свободна Русия.

Първият започна символично трансгранично нахлуване в руската Брянска област през март, а миналата седмица, заедно с легиона Свободна Русия, организира по-сериозен набег в Белгородска област, при който бяха убити редица граничари и полицаи, преди да се оттегли обратно в Украйна. Въпреки че Москва твърди, че са претърпели големи загуби, те изглежда са се изтеглили в добър ред.

Въпреки че Киев официално отрече каквато и да е роля, твърдейки, че руските части са напълно независими, на практика те са част от украинската армия и не биха могли да извършат подобно нападение без одобрението на ГУР и вероятно по негова инициатива.

Извън контрол?

Нарастващата амбиция на украинското военно разузнаване започва да тревожи някои западни страни, въпреки че те уважават неговия професионализъм. Според изтекли доклади на американското разузнаване, ЦРУ е трябвало да се опита да възпре Буданов да предприеме някои атаки в Русия, а непотвърдени доклади също предполагат, че молдовските власти са поискали от американците да го предупредят за опити за предизвикване на проблеми в отцепилия се регион Приднестровието, където руснаците "миротворци" контролират огромен арсенал от оръжия и боеприпаси от съветската епоха.

Някои украинци започват да проявяват подобна амбивалентност, възхищавайки се на духа на Буданов, като същевременно се притесняват от очевидната липса на надзор. С нарастващите подозрения, че той мисли за политическа кариера след войната, европейски дипломат се чудеше дали ще се "увие в знамето и ще предизвика Зеленски", ако украинският лидер обмисли отстъпки за Русия в името на прекратяването на войната.

За момента обаче ГУР остава в челните редици на украинските усилия да направи войната възможно най-болезнена за Кремъл. И с всеки успех звездата на Буданов изгрява все по-високо. Шефът на шпионажа излезе далеч от сенките: графит, видян в Киев, го изобразява като Свети Георги, убиващ дракон с главата на Владимир Путин.

Анализът е на професор Марк Галеоти - автор на над 20 книги за Русия, последната от които е "Войните на Путин: От Чечня до Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
В момента в украйна на 1 позиция е MI 6 и правят сечено на американците,а украинците са пионки с един г ъ з на 2 пазара.
132
1
 
2
 
! Отговори
Бай Х преди 10 месеца
МИСЛЯ СИ,ЗАЩО ТЕЗИ ЖУРНАЛИСТИ МЕСЛЯТ ЧЕ БЪЛГАРИНА НЯМА МОЗЪК В ГЛАВАТА,Е МИ ПИШЕТЕ СИ,СЛАГАЙТЕ ЦЕНЗУРА НА КОМЕНТАРИТЕ,И СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ НИЕ ЧИТАТЕЛИТЕ СМЕ БЕЗМОЗЪЧНИ,ПРОСТО ПРЕСКАЧАМЕ ТЕЗИ ***,
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единственият кораб с който хунтата в Киев можеше да направи десант в Крим потъна!
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Корабът "Юрий Олефиренко" потъна в Одеса - какво се знае за него. Десантният кораб е създаден в Полша за съветския флот и е въведен в експлоатация през 1971 г. Официално "Юрий Олефиренко" е прехвърлен в Украйна през 1994 г., където е преименуван на "Кировоград". Корабът е въоръжен с реактивна система за залпов изстрел с неуправляеми ракети. Той може да побере до 150 военнослужещи, 250 тона товари и до 10 бронирани машини. Ден преди това беше съобщено, че корабът е бил ударен, което е довело до пожар, след което BC се е взривил.
129
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американският журналист Хинкъл: "Русия и Китай са последните бастиони на истината и свободата в свят, страдащ от пробуждане на глобалистката тирания."
128
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак глупости на търкалета с евтина пропаганда. В момента се извършват изкопни работи под щаба на украинското разузнаване след попадение на Кинжал в бункера им. Не съобщават за оцелели (поне засега) нито от украинците, нито от (около) 20 натовски куратори и съветници които са били вътре. Относно Патриот- ите - Вече и двете батареи са при Бандера да го пазят.
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Професора, писал тая плява да не би да я е писал намирайки се на поредно лечение в психиатрично заведение ?
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Една от отдавна свършилите руски ракети тресна Щаба на ГУР. Друга отдавна свършила ракета разплеска супер-дупер американския Патриот" ------------------------ , ако продължим списъка ще видим, че в нощта срещу 30 май, руснаците успешно калиброваха пристанището в Одеса, където бе потопен последният украински десантен кораб "Юрий Олефиренко", бяха ударени складове с оръжия/боеприпаси и Центъра за специални морски операции. Край Нмелницки бе калибрована военно-въздушна база.
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Анализът е на професор Марк Галеоти е стар. Днес на територията на украинското военно разузнаване в Киев се извършват мащабни изкопни работи. Откопават това, което е останало от бункера след руското калиброване от 28 май.
124
11
 
4
 
! Отговори
КаскетЯ преди 10 месеца
Рашисткото ГРУ са силни само в България за сега!
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Упс
122
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук явно плащат на кило написани букви, затова има такива дълги чаршафи които не си струват времето да се четат.
121
3
 
15
 
! Отговори
Е? преди 10 месеца
Само авторката явно си вярва че има украинско ГРУ? Има ЦРУ и мосад а укрите са пушечно месо
120
7
 
16
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Една от отдавна свършилите руски ракети тресна Щаба на ГУР. Друга отдавна свършила ракета разплеска супер-дупер американския Патриот. Пак да потретя, Руснаците свършиха ракетите още миналата година.
119
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руското ГРУ предричаше военна операция за 2 дена, очакраха народа в Украйна да ги посрещне с хляб и сол, пък армията да се предаде почти без бой.
118
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 126 Абе, не знам, ама в Нова Украйна гърмят складове с оръжие, не в Русия.
117
14
 
11
 
! Отговори
до 126 преди 10 месеца
Момче, не знам какво става с десантния ти кораб, но какво става с Масква? Най-обикновени, нискотехнологични дронове направиха за смях цялата ПВО на просия. Кинжали, минжали, уями янко.
116
11
 
12
 
! Отговори
333 преди 10 месеца
Украинските служби гръмнаха Керченския мост и избиха стотици колаборационисти. Руските служби излъгаха Путин че, в Украйна го чакат с цветя , а не с дживелини.
115
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, хора, вие да не сте правоприемник на вестник Стършел? Ако не сте и искрено вярвате на това, което превеждате и публикувате е проблем, който се решава само в психиатрични клиники.
114
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Момчета какво стана с най-модерния десантен кораб на Украйна онзи ден? В автобуса бабите казаха, че го ударил Кинжал, те питаха - нали украинците сваляха кинжалите?!