Вашингтон ще спазват Нов СТАРТ до изтичането му, но очакват същото от Москва

Правителството на САЩ обяви хода на Путин за "безотговорен и незаконен"
2 юни 2023 21:47, Йоана Цонева
21
Вашингтон ще спазват Нов СТАРТ до изтичането му, но очакват същото от Москва
Снимка: Pixabay

Съединените щати предлагат да спазват ограниченията на ядрените оръжия, определени в договора Нов СТАРТ, до изтичането му през 2026 г., стига Русия да направи същото. Това разкриха двама високопоставени служители на американската администрация, цитирани от "Ройтерс".

Целта е да се засили глобалната сигурност.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан ще направи предложението в реч пред Асоциацията за контрол на оръжията - най-старата група за застъпничество за контрол на оръжията в САЩ, уточниха източниците, пожелали анонимност.

Съливан ще заяви, че администрацията на президента Джо Байдън е отворена за подновяване на безусловни преговори с Москва относно управлението на ядрените заплахи, включително замяната на Нов СТАРТ с ново споразумение.

Той ще повтори и че САЩ са готови да започнат диалог за намаляване на риска с Китай, който разширява своя ядрен арсенал - призив, който досега Пекин отхвърля на фона на дълбокото напрежение с Вашингтон.

"Когато политическите отношения са на ниско ниво, а напрежението е високо, считаме, че контролът върху оръжията и намаляването на ядрения риск са най-важни, а бихме казали, че сега се намираме в такъв момент", посочи един от служителите.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в Нов СТАРТ - последния голям договор за контрол на оръжията между Москва и Вашингтон. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат, и трябваше да изтече през 2026 г. Путин поиска Вашингтон да прекрати подкрепата си за борбата на Украйна срещу руската инвазия и да включи Франция и Великобритания в преговори за контрол на оръжията.

Още по темата
Правителството на САЩ обяви хода на Путин за "безотговорен и незаконен".

Подписан през 2010 г. и изтичащ през февруари 2026 г., Нов СТАРТ ограничава до 1550 броя на стратегическите ядрени бойни глави, които страните могат да разполагат. Ограничава се до 700 и броят на наземните и подводните ракети и бомбардировачи, които могат да носят ядрени бойни глави.

Съливан ще предложи на САЩ да се придържат към тези ограничения до изтичането на договора, ако Русия също го направи.

Той "ще обсъди значението на запазването на това, което ни е останало от Нов СТАРТ, включително необходимостта от реципрочност, от продължаващото придържане към основните ограничения на договора", отбеляза източникът.

Въпреки че Съливан ще заяви отново готовността за замяна на Нов СТАРТ, това не означава, че в евентуалното ново споразумение ограниченията ще бъдат същите.

Нов договор ще трябва да отчете натрупването на ядрени оръжия на Китай. Според Пентагона Пекин вероятно ще утрои арсенала си до 1500 ядрени бойни глави до 2035 г.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия не трябва да се връзва на лъжите на САЩ! САЩ съществуват благодарение на лъжата и измамата - евроатлантическите центости! Мачкай Вова евроатлантиците, унищожавай ги до крак!
15
4
 
4
 
! Отговори
Дуло преди 3 месеца
Има една стара българска поговорка, която в момента руснаците я преподават на американците. "Като не щеш мира на ти секира".
14
4
 
5
 
! Отговори
Парадокс преди 3 месеца
Това е ТРЕТИЯ нарушен договор касаещ ядрените оръжия между САЩ и Русия ...и ПЪРВИЯ нарушен от руснаците ....... Нямаше кой знае какви драми при едностранното от САЩ нарушаване на първите ДВА договора ... защо да има точно пък сега ? През 2018г. Тръмп обяви едностранния отказ на САЩ да изпълнява Договора за ядрени ракети със среден обсег, за да си завършат разработките на своите модели които САЩ смята да разположи в партньорите на НАТО в Европа ... Буш прекрати другия договор. Е, и ?
13
8
 
11
 
! Отговори
ОВчу преди 3 месеца
Тоест, всичко което правят Щатите е "отговорно и законно", а всичко което правят Русия и Китай е "незаконно и безотговорно"!? Смешници, дори краварите вече не вярват в законоста и отговорноста" в действията на Щатите!
12
9
 
5
 
! Отговори
Кириакос Мицоракис преди 3 месеца
Въпрос, коя е най-голямата фалирала страна в света в момента? Отговор сащ. Само безконтролното печатане на салфетки наречени долари ги предпазва в момента от банкрут.
11
2
 
4
 
! Отговори
Сделка с дявола преди 3 месеца
вече никой не иска!
10
4
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 3 месеца
Русия, технологично 120 години назад, е силен враг?!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато политическите отношения са на ниско ниво, а напрежението е високо, пиндстанците считат, че както обикновено могат да се опитат да преметнат контрагентите.
8
7
 
26
 
! Отговори
Гъ преди 3 месеца
Вече никой няма интерес да спазва никакви договори със САЩ . За добро или за лошо.
7
4
 
8
 
! Отговори
реципрочност преди 3 месеца
Ще ви учат на значението на тази дума. Започват да усещат на къде духа вятъра. Дядката може и да изкара до догодина (ако не падне от по-високо), после ще предлагате, сега се учете!!!
6
5
 
11
 
! Отговори
Бъ преди 3 месеца
Аз предлагам да отидем в гората и да предложим на мечката там да спре да яде мед, защото може да получи кариес.
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А очаквамш от янките да ни спасят от рашките :)))
4
3
 
31
 
! Отговори
бахур преди 3 месеца
Лицемерие всемирно.....
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що тъй,да дават напред. Нали са номбър уан,или май не са?
2
4
 
24
 
! Отговори
ДА има баланс преди 3 месеца
Москва трябва да раздаде ядрените технологии на всички желаещи от Южна америка и Африка - за да има има смисъл! Да се запази отношението брой участници/брой ядрени глави. иначе сама РУсия срещу всичките наглосакси и то с ограничен арсенал - типично менташко западно е!
1
4
 
37
 
! Отговори
Москва не вярва преди 3 месеца
на лъжци. ( И Натото както го бяха обещали... )