Приднестровието се обърна към Русия за помощ

Молдова обвини Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието
28 фев 2024 19:23, Нели Христова
121
Приднестровието се обърна към Русия за помощ
Снимка: БГНЕС

Представители на проруските бунтовници в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие призоваха Русия за "защита" на фона на опасенията, че територията може да се превърне в нова точка на напрежение в конфликта на Москва със съседна Украйна, предаде АФП.

Тънката ивица земя де факто се контролира от проруските сили след разпадането на Съветския съюз, но е международно призната като част от Молдова.

На специален конгрес в региона - едва седмият в историята му - депутатите приеха резолюция, с която поискаха от руския парламент да "защити" Приднестровието от засилващия се натиск от страна на Молдова. Те заявиха, че молдовското правителство в Кишинев е започнало "икономическа война" срещу Приднестровието, блокирайки жизненоважен внос с цел да го превърне в "гето".

"Решенията на настоящия конгрес не могат да бъдат пренебрегвани от международната общност", заяви на срещата ръководителят на външната политика на отцепническата република Виталий Игнатиев.

Резолюцията идва само ден преди президентът Владимир Путин да направи годишно обръщение пред руските законодатели и в момент, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.

Сепаратистката територия за последен път проведе конгрес през 2006 г., когато депутатите обявиха референдум за интегриране с Русия. Гласуването завърши с преобладаващо мнозинство в полза на референдума.

Призивът за помощ от страна на Москва подхрани сравненията с февруари 2022 г., когато подкрепяните от Русия бойци в Източна Украйна призоваха за защита срещу това, което според тях са непрестанни атаки и обстрел от страна на силите на Киев.

Делегатите на конференцията почти не споменават Украйна, според разкази за заседанието в държавните медии, като вместо това насочват гнева си към Молдова, която обвиняват за икономическите проблеми на територията.

Говорител на молдовското правителство омаловажи опасенията преди рядката среща.

"От Кишинев нещата изглеждат спокойни. Няма опасност от ескалация и дестабилизиране на ситуацията в Приднестровието. Това е поредната кампания за създаване на истерия", се казва в съобщение в Телеграм.

Молдова обвини Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието - предимно рускоезичен регион, който е силно зависим от подкрепата на Москва.

Откакто Москва започна пълномащабната си атака срещу Украйна, Кишинев се опасява, че Кремъл може да използва Приднестровието, за да открие нов фронт в югозападната част на страната, в посока Одеса.

Малкият регион беше разтърсен от необясними взривове през 2022 г., които според военни анализатори може да са били руски опит за въвличане на региона в конфликта.

След това, през март 2023 г., проруското ръководство на Приднестровието обвинява Киев в опит за убийство на техния лидер - обвинение, което Украйна отхвърля.

Кремъл разполага с около 1500 войници, постоянно разположени в региона, и е предупредил Украйна и Молдова, че нападението срещу тях ще има сериозни последици.

Русия все още подкрепя икономиката на Приднестровието с безплатни доставки на газ, но след конфликта в Украйна сепаратистката република се оказва все по-изолирана от Москва.

Срещата на приднестровските официални лица се провежда в момент, когато Украйна е изправена пред силен натиск на фронтовата линия, където напоследък губи позиции спрямо Русия на фона на нарастващия недостиг на боеприпаси.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Албания за срещата на върха на страните от Югоизточна Европа, където се очакваше да поднови призивите си за повече помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
От коментиращите тук,,разбирачи" някой служил ли е,хващал ли е АК"7"62мм,знае ли що е зип,шомпол,ГОЙ 54???....Пубери пъпчиви,тази тема не е за вашите уста лъжица.Коментарите са ви смешни!
91
1
 
3
 
! Отговори
Що преди 1 месец
Приветствието е сепаратистка република ,а косово не е сепаратистка република едните да не би да са с три та,шаka
90
2
 
5
 
! Отговори
Майка Русия преди 1 месец
Евроатлантичета. Коя е вашата майка? Или вие нямате майка, а само мащеха!!
89
3
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 1 месец
Може би намекваш, че следващата ще е България.
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВИЕ СЕ МОЛЕТЕ НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ ДА НЕ СЕ ОБЪРНЕ С МОЛБА КЪМ РУСИЯ ДА ГИ ОСВОБОДИ ЧЕ КАКВАТО МОЩНА АРМИЯ ИМАМЕ ДОКАТО ИЗКАРА КОНСЕРВИРАНАТА ВОЕННА ТЕХНИКА ОТ ПАРКОВЕТЕ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ Е ВЕЧЕ СЛЕД КЮСТЕНДИЛ НА СРЪБСКАТА ГРАНИЦА
87
0
 
9
 
! Отговори
Адмирации преди 1 месец
Както писах тук преди 2 години, след Украйна, ще изгори и Молдова! Ще се раздели на три Республика в състава на Руската Федерация - Молдовска Республика, Гагаузка Республика и Приднестровска Република
86
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и само Приднестровието могат да ошамарят фашистка молдова набързо...
85
6
 
6
 
! Отговори
Радката преди 1 месец
Да помогне, ама как да стане като Т 60 не стигат далече.
84
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилите не са нормални. Лошото е, че имам познати русофили, маскирани като "патриоти", които работят като преподаватели, инструктори и какви ли още не, а съм предатели в полза на Русия. Това са болни мозъци, абсолютни.
83
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Приднестровието се открива чудесен втори фронт в посока Одеса.
82
5
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 1 месец
Нормален ли си?
81
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65. Защото когато човек има нужда от помощ се обръща най-често към майка си или към някой на когото има доверие.
80
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Майка Русия: Нашата армия сега реално е в състав 18 хил.души, а последните редовно служещи наборни войници са на възраст 44-45 години. Представяте ли си тези хора вече на възраст наближаваща 50 години да облекат военна форма, да хванат калашниците и да воюват извън пределите на България? Този бивш офицер по поддръжка на самолети от 80-90-те години, бивш 3 години доцент в БАН, а сега на стари години министър на МО на БГ на тези ли стари резервисти ще разчита? Кажете, господа!
79
4
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Я им пратете френско-маледонската армия на тия
78
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В независима България, предателите русофили щяха да висят по стълбовете!
77
12
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Скоро и руския анклав в Камчия ,ще се обърне за помощ към Русия. Продавайте си имотите,щото като дойдат братушките от средна Азия ще ви се настанят в апартаментите и къщите.
76
7
 
18
 
! Отговори
До 77 преди 1 месец
Защо? Няма ли право Молдова да си избере дали да е с Русия или с ЕС? Какъв е проблема? Това е все едно да ми работиш във фирма и да кажеш, че напускаш, защото имаш по-изгодно предложение за работа и шефът ти да те пребие от бой и да ти каже, че до края на живота си само за него ще работиш.
75
15
 
26
 
! Отговори
И аз преди 1 месец
Познавам маса руски специалисти, които построиха гигантите на социалистическата промишленост. Да сте видели някой американец да ни помага?!
74
10
 
16
 
! Отговори
Ей хора преди 1 месец
Гледайте добре какво може да стане с нашето черноморие !
73
9
 
15
 
! Отговори
Крайно време е преди 1 месец
Да върнем жеста отпреди 146 години и освободим Русия от агресията на НАТО.