НАСА ще забави проекта Orion, бюджетът – орязан

Космическият кораб ще излети най-рано през 2023-та
13
НАСА ще забави проекта Orion, бюджетът – орязан
Снимка: NASA

Новият космически кораб за далечни полети Orion ще излети най-рано през 2023 г. За забавянето съобщиха от NASA.

Orion е наследник на Apollo и е първият пилотиран кораб от 70-те години насам, който ще лети отвъд земна орбита. Той обаче трябва да издържи на огромната радиация в Космоса за по-дълги периоди и да е по-голям, за да превозва повече пасажери.

NASA направи първи тест с Orion през декември 2014 г., като на кораба тогава нямаше астронавти. Планът бе първият полет с екипаж да бъде през 2021 г.

Проблемът е в орязания бюджет на агенцията, който до пускането на пилотиран полет е 6,7 милиарда долара. Според NASA Orion ще излети най-късно през април 2023 г.

За сравнение, програмата Apollo, от нейното обявяване през 1961 г. от Джон Кенеди до първата стъпка на Армстронг през 1969-а, отне осем години за изпълнение.

Досега NASA е похарчила 4,7 милиарда за Orion, без да броим разходите за прекратената програма Constellation, която трябваше да изпрати отново хора на Луната.


 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като няма инженери с мисъл се бавят нещата, така е.
3
0
 
32
 
! Отговори
два пъти ура! преди 5 години
До ура!чак нова марка едва ли! но виж, нов модел лада може би!
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7 милиарда са нищо за една държава като САЩ! Или дори Италия или Франция! Но на кого му пука за космоса. Важното е да се харчат СТОТИЦИ милиарди за войни, отколкото за наука. Защото само за 7 милиарда можем да летим в космоса! И като казвам само, това наистина са малко пари за такъв проект, сравнен с други дивотии по света.
1
3
 
39
 
! Отговори
ура! преди 5 години
те, русняците, до тогава ше пуснат нова марка автомобил!