500 видеосекири на ден от КАТ

"Пътна полиция" разшири видеонаблюдението в столицата - 20 683 нарушители за 40 дни
24 ное 2008 07:26,
79
500 видеосекири на ден от КАТ
Катаджиите май само ще зяпат, без да вадят палката. Снимка: Булфото

КАТ размаха видеосекира срещу джигитите по улиците на София.

Само за 40 дни пътните камери в центъра са уловили 20 683 нарушители на правилата за движение.

Общо 10 567 собственици на коли вече са получили призовки да се явят в КАТ за налагане на наказание, съобщава вестник "24 часа".

Автомобилното риалити стартирало от средата на октомври, без шофьорите да подозират, че десетки обективи записват гафовете им, а пътната полиция е поела функциите на "Биг брадър".

"Видеонаблюдението в центъра на столицата вече е разширено. "Освен известното трасе от Булбанк до Орлов мост камери контролират сега и втори кръг - от Софийския университет по бул. "Левски", през кръстовището до паметника на "Патриарх Евтимий" до Петте кьошета", каза инж. Ваньо Стоевски, зам.-началник на столичния КАТ.

От Столичната дирекция на вътрешните работи по електронен път клиповете пристигат в КАТ след първоначално отсяване. Специалисти разглеждат обстойно всяко нарушение.

Задължително на материала трябва да се виждат ясно марката на автомобила, номерът му, мястото, където е заснет, нарушението.

Документират се и точният час и датата.

"След това записът минава през втора контрола, която окончателно одобрява или отхвърля видяното", обяснява процедурата Любка Маринова - шеф на първото в страната звено "Видеоконтрол и превенция".

Пътните полицаи автоматично правят справка за собственика на колата в информационната система на МВР и незабавно се отпечатва бланка за призоваването му.

Тя се изпраща по пощата на регистрационния адрес. На нея е посочена конкретна дата, на която водачът трябва да бъде в КАТ, както и задължително да носи свидетелство за управление на МПС, контролен талон, свидетелство за регистрация на автомобила, застраховка, лична карта на собственика.

Пропусналите определената дата получават административно наказание глоба в размер на 100 лева, уточняват от столичната "Пътна полиция". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
ANTI-KAT преди 15 години
И аз до скоро бях привърженик на камерите. Вбесяват ме наглеците, минаващи на червено, демонстрирайки колко са велики. Докато получих честитка от КАТ. Всичко друго очаквах, но не че съм преминал на червено. За част от секундата камерата ме е хванала в, че пресичам стоп линията. За чиновника това е без значение. Нали трябва да се отчете дейност. Можеш ли да бъдеш перфектен, когато жълтото е около секунда. Или трябва да набиеш малоумно спирачки, за да те удари колегата след теб? КАТ винаги говори, че се стреми да намалява произшествията. Всъщност работи напълно формално, целта е да отчете колоко броя актове е направила в повече тази година. Винаги контрола е не там, където е най опасно, а там където е най лесно да те хванат.
77
0
 
0
 
! Отговори
Веселин Мирчев преди 15 години
Аз съм за камерите, но да уточня. Първо една до президента и една до премиера ама неотлъчно, да ги видим какво правят, корумпирани ли са, не са ли. После по една на бюрото на всички министри и зам. министри, по една до бюрото на шефа на КАТ и така до всички отговорни лица в държавата и Доган най-вече, дето им плащаме заплатите с данъците си, че чак накрая и по кръстовищата. Така те ще могат с личен пример да ни насърчат да спазваме закона. Само да не вземе някоя камера да хване взимане на подкуп или корупционна схема? Те тогава какво ще правим. Бе Вие не виждате ли,че ни правят на маймуни. Обрекоха на бавна смърт онкоболните, убиха пенсионерите, майките и бащите ни. Докога ще търпим всичко това? Защо не се вдигнем да ги ометем най-после.Закона е за всички, нали така.
76
0
 
0
 
! Отговори
sdd преди 15 години
mnogo si umen we brato samo selata nemogat da karat,a v sofia pri grajdanite pri edin dajd i 60 katasrofi do obqd 6tot sa dobri shofiori nali taka.Az ne jivea v bg no kato se pribera i minavm prez sofia i tam na edin stop sam 4akal 15 min.za6toto nito edin selia ne spria date osiguri a na zapad samo da mradne6 na stop i sate osigurili a maistorite v sofia sa nai golemite 4obani
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kakvo tolkova ste pisnali protiv shofiorite i tova kolko hora ubivat, da taka e poznavam lichno hora uchastvali v takiva tragichni incidenti i tova e samo i edinstveno zashtoto shibanite policai sa podkupni do dunoto na dushata si i taka ni uchat - i az sum daval pari, mnogo qsno che predpochitam da dam 10 lv vmesto da mi vzemat knijkata. A osven tova ne ste li naqsno che peshehodcite presichat kato muhi bez glavi na cherveno, po sredata na ulicata bez da se oglejdat, nqkoi napravo mi se mqtat pred kolata bez da gledat i posle az shte sum vinoven, nali? i osven tova kato otgovor na nomer 69 - kato nqmash knijka ne komentiraj protiv horata s knijki, qsno? tova za men e samo edno nepodgotveno izkazvane zashtoto teb te murzi da vzemesh knijka ili prosto si zloben kompleksar
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Bravo tova trqbva da se slu4i navsqkade v BG trqbva da se napalni s kameri koito kara dobre kamerata ne e zadeistva koito se pravi na sastezatel golba ako se pravi na golqm sastezatel krai sa 6ofiorskata knijka,davaite smelo slagaite kameri navsqkade na zapad sa kamera do kamera aaz ne jiveq v bg,caknaha me dvapati i sega sam nai primerniq voda4 na zemqta tuk vsi4ki sa primerni.
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никога няма да платя на държавата данък или глоба или каквото и да било.Гадна комунистическа крадлива власт.
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
айде сега ако обичат да уволнят всички така наречени пътни полицаи и контрола да бъде само видео-контрол. но да направят на всяка камера отдолу касичка, където да се пускат рушветите, иначе кел файда, ако няма да има избивка за властта...
71
0
 
0
 
! Отговори
Abonat na KAT преди 15 години
Кога най- после ще разберете, че намаляването на жертвите по пътищата се постига с добри магистрали и добра организация на движението.И защо всяка сутрин слушаме за катастрофи с пияни джигити в селото Х, а камерите снимат в София.Логиката е следната - колкото повече пияни и неправоспособни по селата - толкова по - строги мерки в столицата.
70
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Снимката отново е покъртителна...Ей, давам награда 10 000 лв на катаджия по 130 кг...Ама от половин година няма кой да я вземе.
69
0
 
0
 
! Отговори
Хлапак преди 15 години
Абе хора не се ли чувате какви ги дрънкате...Селяните вън! Интересно ми е колко ли от нарушенията са на "СЕЛЯНИТЕ" ! Нека ви направят града като къщата от Биг Брадър дано, та да видим тогава кой и как нарушава законите за движение...Нямам книжка и не ми и трябва, нека ви вдигнат не двойно ами тройно даже глобите, нека в затвор да ви тикат ако е нужно, все ми е тая! Законите са за да се спазват, особено ако нарушението им води до смърт на невинни хора. Какво общо има загиналия на задната седалка с това кой бил от село и кой не. "СЕЛЯНИ" бих нарекъл всички *** каращи безразсъдно в населено място заради тоя или оня пред тях с чужда регистрация, "Виж го тоя *** да *** майка му ********* !!!" .За убит на пътя книжка и затвор ! Това е личното ми мнение, благодаря че си направихте труда да ме излушате...
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само за справка в Хърватска където съм глобите са: за надвишение на скоростта 10-30 км/ч - глобата е около 130 лв30-50 - двойнонад 50 км/ч - 820-2000 лвЗа алкохол се полага и арест.Може би така трябва да е и в България
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
трябва да премахнат глобите и да ги задълват да полагат обществено полезен труд и той да бъде контролиран задължително от пострадали или близки на пострадали в ПТП. Дреме му на пешо бореца, че го глобили 100 или 200 лв за прешена скорост. Но ако му опънат дебелия *** да събира *** от канавките, край магистралата, доста ще се замисли следващия път като натиска газта.
66
0
 
0
 
! Отговори
lil преди 15 години
Хората ви написали статия как все пак се опитва някой да въведе някакъв ред в ада, наречен движение, а те пак се скараха кой бил от София и кой не!!! Егати, колко сте изобретателни! Вземете претворете цялата тази своя изобретателност в нещо, което би било полезно за цялото ни БЪЛГАРСКО общество, без значение дали е от София, или от Каспичан. *** народ, слаба държава!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 15 години
малко токлонение за провиниця и София...начи, не съм от София, 10 години живях там по стечение на осбтоялтеслтвата и то не защото много съм го искал, а защото фирмата за която работех се свърза с мен и ми предложи да работя за за тях, а те бяха в София...т.е. не аз дойдох да ви ям хляба, както обичате да казвате, а те м го набутаха в ръцете, и дори това, че посиахй 40% повече пари отколкото беше разумно не ги спря...явно не са намерили никой от София...или им е през онази работа кой откъде е...сега живея в Рим и да ви кажа, на никой римлянин дори и не му идва на акъла да плюе по друггите италаноси...а се ми се струва, че софия до рим е като лагерна количка до ферари....-----------сега за камерите:в Холандия има 30% по-малко смъртност от ЕС, и то защото всичко, от много тдавна се ргулира от камери - минаваш на червено - 200 евро глоба, не се ли явиш да я платиш в оперделния срок - 400 евро - и расте пропорционално, отделнот и взимат тотките, отделно за лошо шфоери - граждснакта е много по-висока, аз за дългогодишно шофери без прозишествия - минмална...та идеята е, ако ще се спаси дори 1 човеки живот - да има камери навсякъде, но и релано събиране на глобите, ама да не са по 50 лева - да направят минаване на червено 300 лева и отнемане на 15 точки и да те видя дали пак ще го направиш...
64
0
 
0
 
! Отговори
R. преди 15 години
Ами аз има още по-лесен и евтин начин за трупане от пари от рекет:Слагат един подвижен знак 30км/ч на някой от много малкото булеварди, където се кара нормално поне малко и готово - 99.9% успеваемост. После местят знака на някой друг булеард и т.н. - докато си изкарат 15-16 и 17-та заплатаДа вземат да си оправят кръстовищата!!!!!! и изобщо цялото движение!
63
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 15 години
Варна не е гаден, а е отвратително смотан и мръсен град. София с море, мутренско поп- фолк изпълнение. И жалкото е, че е бил хубав и изтънчен град. Моите уважения - не знам кой е виновен дали хората от селата или хората от София и Варна, но и двата града са отвратителни. Не съм живят там, но ми стига по работа като ми се наложи да пребивавам. Добре че сложиха камери в двата града да се нормализират нещата малко. Остават само проблемите с ***, местата за паркиране и задръстванията. Пожелавам ви успех!
62
0
 
0
 
! Отговори
papaya преди 15 години
Незнам защо досега това не е направено - ама няма първа втора инстанция - има нарушение - има глоба. И то директно с данъка на колата ... Хем на полицаите заплатите ще вдигнат, хем по улиците ще започнат да се движат нормално. Едно ключово кръстовище да осчетоводят и да си съберат глобите и ще се оправят
61
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
Така вече съм съгласен с теб! И на мен ми е омръзнало всеки да се оплаква от всичко. Лично мое мнение е, че като си избрал да живееш в голям град ще понасяш и неудобствата. И във Варна вече е същата лудница и задръстванията по нищо не се различават, но града си ми харесва и много мразя някой като каже колко е гаден.
60
0
 
0
 
! Отговори
R. преди 15 години
В Б-я си е традиция проблемите да се решават на принципа има човек има проблем, няма човек - няма проблем.И сега какво? вместо да оправят движението за да не се налага да се правят нарушения - те дават милиони за видео наблюдение. Да ама ние сме гяволи и вместо да седим като алтави (като НИКЪДЕ в ЕВРОПА) с часове по *** кръстовища от какво ще стане?1. Ще се жалваме в съда2. няма да плащаме и ще се крием до дупка3. Всичките баби и дядовци с книжки (които не карат от години) ще се окаже, че вече излизат да карат само с иеята да правят нарушения4. Ще има бум на системите блокиращи заснемането - спейове , лепенки и т.н.А и да не забравяме - естествено преглеждането на записите е единствено и само за да не попадне случайно някой "наш" човек в кюпа.Така, че "баровците" и народните хора пак ще си минават на червено, а балъците ще си киснем по задръстванията и цял свят ще ни се смее до кога ще тъпим.Във връзка с последното - все се чудя - няма ли най-сетне някой юрист да осъди държавата за тези задръствания. Писна ми от оправдания и да сме за смях на света.
59
0
 
0
 
! Отговори
Васката преди 15 години
Аз нямам нищо против никого. Имам много приятели, които не са от София. Дразни ме, когато всички "плюят" по София. Ако отида да работя за добри пари в някой друг град, няма да си позволя да се оплаквам колко е гадно, защото по този начин ще обидя хората, които живеят там. И, след като там взимам повече пари, отколкото в родния си град, съм длъжен да се съобразявам. И пак искам да подчертая - нямам нищо против хората от провинцията!!!