Студентският град – днес бардак, утре казарма?

Предложиха пропускателният режим в общежитията да се извършва от студенти от МВР- Академията
17 фев 2009 22:43,
58
Студентският град – днес бардак, утре казарма?
Снимка: Dnes.bg

Участниците в дискусия по повод бъдещето на Студентския град предложиха да се изгради нов студентски кампус извън София, да се поставят видеокамери по улиците в Студентски град и пропускателният режим в общежитията да се извършва от студенти в Академията на МВР.

Дискусията "Студентски град - сигурност, удобства и бъдеще" беше организирана от Института за политика и развитие към Единната народна партия, фондация "Конрад Аденауер" и фондация "Демокрация днес" към СДС.

Модератор на форума бе депутатът от ЕНП Елеонора Николова.

В дискусията се включиха политици, представители на студентската общност, университетите, общината.

Сред проблемите, които бяха представени по време на първата част "Студентският град - удобства и сигурност", са липсата на пропускателен режим, многото увеселителни заведения, липсата на транспорт и добра инфраструктура, престъпността, реституцията на части от университетите.

Трябва да върнем терените на висшите училища и да обособим общежитията в малък кампус с контролиран достъп, заяви главният архитект на София Петър Диков.

Той поясни, че се работи по проект за трамвайна линия до Студентския град. Диков допълни, че до края на тази година дотам ще стигне и метрото.

Според директора на СДМВР комисар Николай Янев и началника на Седмо РПУ комисар Петър Неделчев най-сериозните проблеми в момента са липсата на пропускателен режим в Студентския град и в общежитията, както и големият брой заведения там - 151.

Янев поясни, че в момента се използват допълнителни сили, за да се покрива Студентският град, и поради това е отчетено намаляване на престъпността.

В момента много от общежитията се охраняват от хора на възраст между 60 и 70 години.

Само при една проверка в общежитията са установени 96 лица, които нямат право да пребивават там, каза Неделчев.

Янев постави проблема с обезпечаване на Студентския град с камери. В СДМВР има изготвен проект, но в бюджета не са отделени нужните 3 милиона лева за осъществяването му. Ако това се изпълни, много от проблемите на улицата ще бъдат забравени, коментира Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Траян преди 6 години
Мона Евет е номер 1! Романът й пръска както се пее в песента на Герито! Оня от Сиелата Захарито пасти да яде с неговото книжле. Само, че си дадох парите, а можех за същите да намажа шпагата! P:
58
1
 
2
 
! Отговори
Яна преди 6 години
Истината е в романа на Мона Евет "Академичният бардак". Този роман е убийствено добър. Авторката има уникален стил на писане. Препоръчвам на Днес БГ да направят едно интервю с авторката и да я питат какво я е мотивирало да напише подобно произведение. Според мен всичко написано е истина, ако съдим по разкритията за НСА в "Господари на ефира".
57
0
 
1
 
! Отговори
sateen преди 15 години
Тия дето следват в СУ и УНСС получават дипломи за 4 години клатене на крака и драпане на някои органи. А ние тука 4 години зубрим като полудели, ходим нон-стоп на лекции, почти никога не ги пропускаме и на всичкото отгоре при вас там има 100 дискотеки, а ние тук имаме само 1.
56
0
 
1
 
! Отговори
пак полудях ей :) преди 15 години
хаха ... и аз съм от Лозенец и хич не ми трябват проскубаните ви дискотеки. Квартала ни все още си е запазен (ако го сравните с Надежда и Люлин де) и даже мисля да гръмнем скоро тия Амор и Двойното Зрение.Аре са бегайте да се оплаквате на арменския поп ХАХАХАХАХАХАХАХА.И не ми се обяснявайте колко много сте учили и знаете ... мое да съм *** ама съм честен и откровен.
55
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Жените харесват момчета като мен - тип актьорчета, фешъни и футболистчета.
54
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм красив, секси и обичан от всички. Имам много приятели. Всички ми тичат по и правят каквото искам въртя момичетата на малкото си пръстче.
53
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Студентски град без дискотеки ще е като фолк клуб без футболисти! Ако махнат дискотеките, хората ще се веселят у дома и тогава ще има още повече сърдити съседи.40 000 млади хора не можеш да ги накараш да си стоят в къщи мирно и кротко както бабите в Лозенец. А това, че в Правец има една само дискотека не мисля, че е мерило за това колко са умни и любознателни студентите там. Аз като имам изпит - уча, а когато нямам дали ще ходя да "катеря черешата" по знайни и незнайни клубове в Ст. Град, или ще кибича в къщи и ще "жуля" NFS, ефектът е един и същ.
52
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А НА ТИЯ БЪЛГАСКИ СТУДЕНТИ, ДЕТО УЧАТ В ЧУЖБИНА ПЪК НАПРАВО ИМ ГИ ПОДАРЯВАТ.
51
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Тия дето учат в големите градове получават дипломи за клатене на крака.
50
0
 
1
 
! Отговори
eva преди 15 години
Подкрепям, не е виновна общината, тя не може да спре частната инициатива! Но как така се оказа, че земята в Студентски град е частна? Комунистите си прибраха комисионните от реституцията и приватизацията и никой не им търси сметка! Трябва да се борим за отмяна на реституцията, която си е ограбване на народа от комунистите!
49
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ей това е Интернет форум, а не изпит по БълХарски език ноу ясно че по изпити не пиша така.
48
0
 
1
 
! Отговори
xph преди 15 години
Какъв студент си ти бе, виж се само как пишеш, пълен ***. Опази боже България от такива студенти!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
АМИ КАКВО МИСЛИТЕ ЗА КОЛЕЖА СИТИ ЮНИВЪРСИТИ В ПРАВЕЦ? ТАМ Е ПЪЛНА СКУКА, ИМА САМО ЕДНА ДИСКОТЕКА И СТУДЕНТИТЕ ХОДИМ В УНИВЕРСИТЕТА. ПЪЛНА СКУКА Е ТУКА ЧЕСТНУУУ!ТИЯ В СТУДЕНТСКИ ГРАД САМО СЕ ЗАБАВЛЯВАТ ПО ВРЕМЕ НА СЛЕДВАНЕТО ИМ И НИЩО НЕ УЧАТ А НИЕ УЧИМ АКТО ПОЛУДЕЛИ И ИМАМЕ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ САМО ЕДНА ДИСКОТЕКА.НЕ Е ЧЕСТНО. МУ И ЖИВОТ.ИМАМ ЧУВСТВО ЧЕ ДО ПРЕДИ ДА СТАНА СТУДЕНТ ВСИЧКО БЕШЕ ПО-ДОБРЕ ВЪВ ВРЕМЕТО 2000-2004 И ОСОБЕНО 1993-1999.
46
0
 
1
 
! Отговори
skru4 преди 15 години
:)Тази идея за кампусите ми е много смешна. Първото което, студентите още повече няма да ходят на лекции, поради факта, че ще трябва да патуват примерно 1 час до университета (ако съответния ВУЗ се намира в Студентски Град, до всеки друг 2 часа). Второ преместят ли студентите, клубовете ще ги преместят с тях. Общо взето няма никакъв смисъл и намирам идеята за смешна и глупава.Мерси :)п.с.: относно нелегалните в общежитията, хората просто нямат пари за квартира или се обичат, тва да им е проблема на МВР
45
0
 
1
 
! Отговори
Здравка преди 15 години
Леле Дарла, ти студентка ли си? То бива, бива, ама ПРИБЛУЖАщИ, ПРЕМИЕТЪР. Дете, кой те е учил?
44
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Големите световни университети имат приблужащи студентски градчета, защото самите университетски сгради, библиотеки и столове се намират в същия премиетър.В София унидерситетите са разпръснати из ;елия град и въобще няма смисъл от строеж на обособен модерен кампус извън града .Имаме ли специалисти по градско планиране - съмнявам се - но все пак те трябва да преценят какво да се направи. съществуващият студентски град се намира на едно от най-хубавите мета в София - кой допусна да се превърне в периферия с хаотично застрояване? Там трябва да се извърши ново планиране и ако трябва да се съборят някои от новите сгради - грозни и излишни разположени.
43
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Дано умрат авшите родители, жени/гаджета и децата ви.
42
0
 
1
 
! Отговори
Здравка преди 15 години
Добре, но защо тогава се примирявате да живеете в такава среда и такива условия. От Варна съм. Не познавам студент, който не работи, независимо от това, дали има жилище, или е на квартира. Колко е наемът на стая с течащ таван, тоалетна и баня на етажа, споделяни с х съквартиранти, колко често имате нормално парно и топла вода. Доходите на тези студенти, които аз познавам позволяват плащането на апартамент под наем + консумативи и споделен с един, двама приятели. Пак ли опряхме до навици...
41
0
 
1
 
! Отговори
kalin преди 15 години
За положението в Студенски град така наречен.Виновници са Ректори и Академични съвети.Те оперират с имотите,отдават ги под наем..прибират средствата.Последната им грижа е наука и образование.Студенските съвети са запълнени с удобни хора.Мизерните условия са си отлика на бг образованието.Студентите не пазели рушали окей,но то няма и ,какво да се руши условията са примитвни и скотски а,средствата от наеми не се ползват в интерес на студентите и за тяхна по добра среда на обучение и условия.В тези мизерни условия живеят,като ***.Голяма част от студентите следват в София,за да живят паразитно те работят по заведения и складове получават заплати а се прибират в общежитията.Каде го има това.Стана ясно ,че Читалищата в студенски град не се ползват по предназначение ..липсват спортни обекти и да ги има,те също не се ползват по предназначение,Дори се разрушават преустройват в друго.Община и Университети просто са на практика виновни за това състояние.Но такава е и държавната политика ,това е и истинският виновник всъщност.
40
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"дошлите от малките населени места" :)))) mi 4e to bez tjah nali njama da ima "studentski Grad" be, te Sf-janci ne im trjabvat ob6tegitija i kvartira..ega ti logikata:))))