Майката на убития Мишо, взет за гей: Искаше да лекува, не да убива!

"Бригада, която "чистела" парка от гейове", получи ниски присъди
Обновена: 2 юли 2018 18:07 | 2 юли 2018 16:30, Венцислава Вельова
82
Майката на убития Мишо, взет за гей: Искаше да лекува, не да убива!
Майка му - Христина Стоянова, пази неговите записки и учебници от следването му по медицина. Снимка: "24 часа"

На 30 септември 2008 г. към 19:30 ч. 26-годишният Михаил Стоянов, който се готви за последния изпит преди дипломирането си като лекар, казва на майка си, че ще излезе за малко. Преди това тя го моли да ѝ измери кръвното. Той не успява да намери апарата, усеща, че пулсът ѝ е ускорен и ѝ дава хапче. Обещава, че като се прибере ще открие апарата. Михаил обаче повече никога не се връща в дома им в столичния кв. "Младост 3".

След 10 години подсъдимите за убийството му - Александър Георгиев-Джи и Радослав Кирчев-Рацата, са в затвора, след като Върховният касационен съд (ВКС) ги осъди на 10 и 4 години и половина затвор. Причината за ниските наказания е голямата продължителност на разследването и делото.

Абсолвентът по медицина се среща за първи и последен път с тогава 18-годишния Александър, Радослав (17 г.) и техния приятел Александър Стоев край алея "Яворов" в Борисовата градина след 21 ч. Трите момчета са част от наказателна бригада, която "чистела" парка от гейове.

Джи и Рацата се събират често в компания със свои връстници от 119-о СОУ в увеселителния парк "Коколандия". По време на сбирките между младежите се ражда идеята да "ритат" всеки, заприличал им на гей. Три съдебни инстанции казват, че само момчетата знаят какви са критериите им, че мъж, разхождащ се в парка, е гей.

Недалеч от Александър, Радослав и приятелят им са и други двама от бандата, които дебнели, ако "хомосексуалист" реши да избяга. Александър първи посяга на Михаил, за да докаже мъжествеността пред останалите. Забива юмрук в лицето му, при което студентът се свлича на земята. 26-годишният мъж се изправя и пробва да избяга. Радослав обаче го хваща през врата с едната си ръка между мишниците и го събаря.

Чува се страшен звук на изпращяване. След това тримата се нахвърлят върху Михаил с ръце и крака. Един от тях го хваща с ръка за шията и започва да го души, при което се счупва подезичната кост на студента. Той крещи от болка. За финал момчетата го натискат с колена и ръце по гърба и главата. Устата и ноздрите на Михаил са притиснати към земята. На втората минута той изпада в безсъзнание. Издъхнал е в нечовешки страдания за 5-10 минути от задушаване (механична асфиксия).

Александър пребърква джобовете му и взема мобилния му телефон "Нокиа 6151". Отмъква и портмонето му, което по-късно изхвърля в парка. Ползва телефона от ноември 2008 до май 2009 г., когато на абитуриентския бал му го крадат.

Трупът на 26-годишния Михаил е открит сутринта от неизвестен минувач.

2 г. полицаите търсят кой е убиецът на студента.

След мелето в парка Радослав се хвали, че заедно с Александър налагали момче. Той дори разказва пред свидетел как вратът на Михаил "изщракал". Александър също проговаря - първо пита свой приятел какво ще стане, ако е убил някого или е съучастник в убийство.

Престъплението е разкрито заради откраднатата "Нокиа". Разпити на свидетели и проверки на местата, където е ползван телефонът разобличават убийците. Александър дори навива своя приятел Цветомир Георгиев да лъже в полицията за телефона. Накарал го да каже, че апаратът е негов и го купил от друг.

"Те няма да намерят твоето ДНК по трупа, спокойно. Ще намерят на някой педал", уверява го Александър.

Една от срещите между двамата е записана със СРС. Въпреки това Цветомир не се поддава.

Три съдебни инстанции признават за виновни Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Третият - Александър Стоев, е свидетел по делото. От него прокуратурата не търси отговорност.

На 21 юни т.г. ВКС сложи точка на делото, намалявайки присъдите на убийците. Наказанието на Александър е орязано от 15 на 10 г., а на Радослав от 6 на четири години и половина. И двамата вече са в затвора.

Върховните съдии Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова казват, че присъдите им трябва да бъдат намалени заради "многото на брой смекчаващи обстоятелства". Едното от тях е младата им възраст.

Александър е бил на 18 г. и 6 месеца по време на престъплението.

"Това е началото на пълнолетието и то се характеризира с незрялост", пише в мотивите си ВКС. А Радослав нямал навършени 18 г. Според съдиите делото е приключило в неразумни срокове, но не по вина на Александър и Радослав. 5 г. след убийството случаят влезе в съда.

И трите съдебни инстанции казват, че убийството е извършено от омраза.

"Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е. действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански", обяви съдът.

Бил ли е гей Михаил?

"От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация", писа в мотивите си първоинстанционният съд. Той отхвърля версията на защитата, че младият мъж е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил - Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

"Не ми се иска да им пожелая да преживеят това, което преживях. Детето израсна заедно с мен. Завършващ лекар. Михаил щеше да помага на хората. Той щеше не да убива, а да лекува", изплака пред "24 часа" майка му Христина Стоянова.

След смъртта на Михаил тя получила диабет, прекарала и лек инсулт. В нейните очи присъдите са несправедливи.

"А чакането беше 10 г. Обижда ме, че животът на моя син е приравнен с живота на едно животно. На убийците му дадоха общо 14 г. Едно куче живее 15 г.", разплака се Христина.

Пред съда Александър твърди, че е невинен и през живота си правил градивни неща за себе си и за хората около него. Радослав казва, че съжалява за случилото се, но не е участвал в убийството.

През годините, когато се засичала с подсъдимите в съдебните зали, Христина не видяла човешко отношение от тях.

"Например, за бащата на Александър, който му е и адвокат, синът е герой. Те никога не си наведоха главите. Предполагам, че сега убийците на сина ми ще излязат бързо от затвора", казва Христина.

Жената си спомня думите на лекар в съда. Той казал, че органите на Михаил били толкова здрави, че 26-годишният мъж е могъл да живее до 85 г.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
145
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега вместо един български лекар имаме двама пропаднали и негодни за нищо, долнопробни, *** *** и убийци. Те трябва да бъдат кастрирани и оставени за по 40 години в затвора, а родителите им трябва да полагат тежък, безплатен труд до живот.
7
4
 
96
 
! Отговори
Jj преди 3 години
***, виждаш ли до какво води хомофобията ти? А? Да убиеш като куче едно момче, само защото ти прилича на обратен? Колко от ***, които плюят и мразят обратните биха се изправили пред тази майка и биха и казали: да, детето ти е получило заслуженото си. Мръсни убийци! Не 14 - 100 години трябва да получат.
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт, хомофобията и хомосексуалнустта са много близки. И 1-то по много голяма вероятност и много често е следствие на 2-то, но подтиснато заради срам, "данък обществено мнение" и прочие причини!Другия вариянт е просто психопатия, страс към убийство заради самото убийство.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо НЕ, при положение, че имаме "лидер" като болен пт когото зависи правителството в момента и който ходеше с пищов на кръста.Единственото спасение е тричленки и бързи съдии-изпълнители по места иначе тая *** си заминава с бързи темпове.
4
3
 
38
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Като цяло каде е смъртното наказание а? А и ако търсят хора за такава работа обадете се!
3
2
 
74
 
! Отговори
Резка балтия преди 3 години
Единственото решение в такъв случай е саморазправа с виновните и техните роднини по жързата процедура, по албански образец!По - добре да лежа в затвора после, отколкото да лежа покосен от болест на нервна основа от ленивостта на правораздавателната ни система.
2
0
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе вие нормални ли сте? защо показвате майката, а не убийците!??? а, момент, най-вероятно изобщо даже не се замисляте дали е редно.
1
1
 
98
 
! Отговори
Виктор преди 3 години
***. И най-големия *** е по-добър от тях.