Липса на кадри в земеделието – масово работят пенсионери

Затварят се ферми, нужни са работници от чужбина
7 фев 2019 07:00, Павел Гълъбов
235
Липса на кадри в земеделието – масово работят пенсионери
Снимка: BulFoto

“Поголовен е недостигът на работна ръка в сферата на селското стопанство. В момента работят пенсионери и няма с кого да ги подменим.” Това заяви при откриването на 7-ата национална среща на Асоциацията на земеделските производители нейният председател Венцислав Върбанов.

Още по темата

“За мое голямо съжаление всичките тези лъскави машини, с които работим и които са купувани с кредити от банки и ще изплащаме още дълги години, в момента няма кой да ги управлява. Въвеждаме нови технологии, въвеждаме всичко последно, което има на световния пазар. Имаме стопанства, които са много по-напреднали от тези в Западна Европа. Но всичко това трябва да се управлява от хора. Стигнахме дотам, че в момента у нас се закриват животновъдни ферми заради липсата на работна ръка. Има такива случаи навсякъде - във Велико Търново, в Плевенско...”, каза Върбанов, цитиран от "24 часа".

Бившият земеделски министър подчерта, че според членовете на асоциацията една от основните грешки за липсата на кадри е прехвърлянето на специализираните училища от министерството на земеделието под шапката на общините. В повечето такива случаи въпросните училища са били затваряни след около една година.

“Това беше ковачницата на кадри. В момента ние сами си решаваме проблемите. Няма млади хора. Това е един огромен проблем и с годините той се задълбочава. Не става въпрос, че хората не искат да работят, малко хора излизат на пазара. А заради тромавите административни процедури не можем да привлечем работна ръка от чужбина. Социалното министерство трябва да предприеме действия да се облекчи процедурата, защото, докато хората се занимават с преодоляването на административни перипетии, отиват да работят в Гърция, Кипър или Испания”, допълни Върбанов.

Поправките в поземления закон, които предизвикаха оживени дискусии, се отлагат с няколко месеца, съобщи на срещата земеделският министър Румен Порожанов. По думите му гласуването на закона не е спешно, тъй като и в момента има действаща нормативна уредба. “Когато се говори за земя, интересите са много и обикновено разнопосочни. Министерството вече е изпратило покани до различни браншови организации да се включат с експерти в дискусиите по проектозакона и да се стигне до обща позиция”, каза Порожанов.

От Асоциацията на земеделските производители уточниха, че много от предложените промени вече са коригирани по тяхно настояване. От браншовата организация настояват за намаляване на административната тежест при прехвърляне и доказване на собственост върху земеделски земи.

За по-добра комуникация между производители и преработватели настоя Порожанов: “Те не бива да се възприемат като врагове, а като партньори. Държавата не може да се грижи за изкупните цени на която и да е продукция”.

Според министъра е важно производителите да бъдат максимално коректни в отношенията си с държавата, защото направените проверки до момента са установили сериозни злоупотреби. В София-област и в Пловдив е разкрит случай, при който от 100 кошера, за които се осигурява финансиране, само в два има пчелни семейства. В овцевъдна ферма, в която на хартия е трябвало да има 650 животни, не е открито нито едно, даде пример Порожанов.

На форума стана ясно, че в късната есен се очаква Европейският съвет да одобри многогодишната финансова рамка.

“Не би трябвало да има притеснения, че ще се стигне до административен вакуум около приемането на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Безспорно в тази сфера темите са много тежки и няма единна позиция на страните - членки на ЕС, като се открояват таванът на плащанията и сближаването на нивата на субсидиите в отделните държави. Брекзит и финансирането на сигурността на континента доведоха до ограничаване на финансовите ресурси и за общата селскостопанска политика”, каза министър Порожанов.

Според него въпросът за сближаване на нивата на субсидиите за стопаните едва ли ще намери окончателното си решение, но щяло да има някакво изравняване на средствата. Позицията на България е всяка държава сама да определя тавана на субсидиите за земеделците.

Превенцията при опазването на животните е друга тема, която ще бъде обсъждана на националната среща на земеделските производители.

Миналата година у нас имаше няколко огнища на различни заболявания по животните и фермерите преживяха сериозни загуби. Затова според експертите са необходими превантивни мерки.


235
Още от София
280 и 94 се удариха в "Студентски град" заради буйстващ пътник
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
1
 
! Отговори
az преди 1 седмица
Хора от където и да вкарате работна ръка ще си оправи документите за 3 месеца и драсва за чужбина освен ако не ги държите на сила във лагери наще берачи ходят във англия германия да берат плодове защото се заплаща що годе нормално разберете само със нормално заплащане може да се задържи персонал не само земеделци лекари архитекти готвачи за всички е така
221
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е земеделските производители да запретнат ръкави и да хванат мотиката ....... а на края на месеца да си заделят от фирмената каса по 300 лева заплата .
220
0
 
1
 
! Отговори
Suganluk преди 1 седмица
Pensioneriiiii, ....ama vse sa profesori i akademici ot ban, doktori, docenti, asistenti, zaslujili artisti, zaslujili estradni pevci, generali, piloti, majori....vse vissha klasa agroculturisti...
219
0
 
0
 
! Отговори
Шведчо преди 1 седмица
До Сашо БМВ

Ша ти изгният черешите Сашко.
218
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом земята няма собственици, а поставени лица е така. Те не работят те и не отговарят за качеството на продукта.
217
0
 
23
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
Няма как трактор за 200 000 лв., а заплата за тракториста 700-800 лв. Осигуровки почти липсват, днес си на работа 25-30 лв. надница, другата седмица не си на работа. Как да има хора за земеделието?
216
0
 
21
 
! Отговори
Вал преди 1 седмица
Измамни Бг робовладелци,работете си сами!
Ха наздраве!
215
2
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 1 седмица
До Земеделец-ТИ ИЗБИ РИБАТА КАДЕ ДА ДОЙДА ДА ВИДЯ-ЩОТО НЕ ТИ ВЕРВАМ-50ЛВ ЗА 6 ЧАСА-ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙ-СМЕШНИК.
214
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1983 Г ПЕНСИЯТА НА БАБА МИ Е 72 ЛВ В Б-Я,А НА ДЯДО МИ ЖИВЕЕЩ В АВСТРИЯ 1500
БЪЛ ЛВ КАТО АПРИЛ И НОЕМВРИ ПОЛУЧАВА ДВОЙНА ПРИ РАЗЛИКА В ЦЕНИТЕ 8-10 ПЪТИ
213
13
 
8
 
! Отговори
Няма как. преди 1 седмица
България постепенно вече става богата държава по западен модел. И както западните държави и ние скоро ще трябва да внасяме работници за по черната работа.

Истинските българи гледат да се образоват и отиват да работят в технологичните индустрии в управлението на бизнеси и във финансите.
Никой съвременен човек не изгаря от желание да бачка по нивите за минимална заплата.
Това време отдавна свърши.
212
2
 
27
 
! Отговори
А 2 преди 1 седмица
Тия наши пишман-работодатели продължават да се правят на ударени......Алоу, докато не направите заплащането на труда в България да е конкурентно на това в цивилизованите държави - все така ще мяучите за хора !!! Толкоз !
211
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По времето на Соца. Когато имаше ТКЗС. Аз бях чиновник и ни взимаха да обираме реколтата. За първи път си напълних колата с лук. И ме беше срам. Но земеделеца ми вика ей вие софиянци сте много прости . Защо бе, е тука ако питаш няма да ти дадат.
210
1
 
12
 
! Отговори
До 206 преди 1 седмица
Имаха една съседка, която никога не беше работила, но започна да получава някаква пенсия, след като навърши определени години. Става дума за края на 70-те години и пенсията й беше над 100 лева. На нашите родители е периода 1992-1994 година, пенсиите и за свещ в цървките не стигаха. Ако не бяхме ние децата им, направо измираха от студ и глад.
209
7
 
5
 
! Отговори
До 206 преди 1 седмица
А какви осигуровки е внасяла твоята баба родена 1892 година? Никакви или ... никакви. Защо изобщо е получавала пенсия след като не е внасяла осигуровки? Може би все пак е била осигурена за по-малко от три години в периода 1948-1950 година, когато се е пенсионирала.
208
11
 
5
 
! Отговори
Земеделец преди 1 седмица
До SHEFA

Масово плащеме по 50 и нагоре лв, не на 8 часов ден а за 6, големи философи се извъдихте и пак няма хора, дай му у кол центъра да седи и да пра/ъцка!!! Срам ги е бе, срам ги е, мият чинии берат портокали за по 25 30 евро на ден, тук не искат за тея пари!
207
3
 
4
 
! Отговори
до 206 преди 1 седмица
има нещо гнило в пенсията на баба ти. По онези пенсионерите живееха по-добре от сегашните пенсионери.
206
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До До 196
Моята баба родена през 1892г. се пенсионира през 1950г. и до края на живота си -1977г. получаваше 17 ( седемнадесет) лв. на месец. Тези пари и стигаха за свещи в църквата.
205
0
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 1 седмица
ЗА 20 ЛВ НА ДЕН НЕМА КОЙ ДА ТИ КОПА С МОТИКАТА ИЛИ ДА СКУБЕ ТРЕВА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР-ВСЕКИ ДЕН МИНАВАМ ОТ ТАМ И ГИ ГЛЕДАМ КАКВО ПРАВЯТ 2-3ДЕНА И КОЙ ОТ КАДЕЕ.-НАПОСЛЕДЪК ТОЯ СОБСТВЕНИКА ХОДИ ДА ТЪРСИ РАБОТНИЦИ ОТ ПАНДЕЛАТА ТЕЯ С ЛЕК РЕЖИМ-АМА И ТЕ НЕ ИСКАТ.-ПО ДОБРЕ ДА ЛЕЖИ.
-ЕПА ПРАВИ СА СИ.
204
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
203 Няма как да е работила само 10 години през "соца "и да получава по голяма пенсия.Преди 09.09.1944 година като изключим земеделските пенсии, другите са били около 50000 ако баба ти се осигурявала тогава, което не го вярвам е действително губеща.
203
7
 
7
 
! Отговори
До До 196 преди 1 седмица
Не лъжа и не понасям лъжата, затова не понасям комунистите. Не съм заблудена, помня много добре - това беше проблем за всички ни трудно се забравя. Пенсията на баба ми беше 45 лева! Беше принудена да работи на фабрика, на възраст когато трябваше да си почива и да си гледа здравето, за да може ВЪОБЩЕ да има пенсия! Толкова и дадоха за 10те години работа след 9ти. Тези Мрзта можеш да си ги завреш знаеш къде... Жената беше прикована на легло последните си години и пенсията и беше 45 ЛЕВА !