Махат апаратите за купуване на билети в тролеи и трамваи

Причината за това е пускането на тикет системата в края на годината
9 фев 2020 18:18, Боряна Павлова
30
Махат апаратите за купуване на билети в тролеи и трамваи
Снимка: БГНЕС

Центърът за градска мобилност поетапно премахва апаратите, от които пътниците в тролеи и трамваи можеха да си купят билет.

В писмена позиция от дружеството посочват, че причина за това е внедряването и предстоящото пускане на новата тикет система, която трябва да започне да функционира в края на тази година и необходимостта старата система да бъде изключена, пише "Дарик нюз".

„Процесът на оборудването с нови валидатори, бордови компютри, принтери за еднократни карти, камери и други е свързан с изключване на старите си системи. Това са общо близо 13 000 различни устройства. Част от старата система са и апаратите за продажба на еднократни карти в трамваите, които постепенно се демонтират. Пътниците към настоящия момент нямат проблем с липсата на такива апарати, които и досега съществуваха само в колите на „Столичния Електротранспорт“, тъй като подобни карти се купуват от водачите, пунктовете на ЦГМ и многобройните ни дистрибутори“, заявяват от ЦГМ.

От там добавят, че в цялата система на обществения транспорт на София се извършва цялостна промяна на оборудването и 4 G свързаност като част от двугодишния процес на внедряване на новата тикет система. Тя ще позволи съвсем различен начин на работата и най-вече повече удобства за пътниците – от начина на закупуване на единен като вид и за всички видове транспорт документ за пътуване, до пълен анализ на натовареността на транспорта, така че да се гарантира качество на обслужването по различните линии. В същото време всеки един от вече над 600-те броя оборудвани превозни средства има и внедрено видеонаблюдение. В тази връзка вече са монтирани и валидатори, на които пише, че са в тестови период.

От ЦГМ посочват, че след като новата тикет система заработи пътниците ще могат да закупуват превозен документ чрез банкова карта, поставена директно върху валидатора; възможност винаги да си закупят на място превалидиран еднократен превозен; запазва се възможността за закупуване на билет от водача на превозното средство; дозареждане на съществуваща карта /пластика/ в съществуваща и новоизградена търговска мрежа; възможност за използване на мобилен телефон за закупуване и валидиране на превозни документи; зареждане на превозни документи върху карта през уеб портал, както и ще се даде възможност гражданите да зареждат карти през автомати за продажба на превозни документи, които ще се намират извън превозните средства.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Билет Скромен преди 11 месеца
Нова тикет система за билети на цени като за Луната. Ticket to the Moon! Напредваме... Прогресивен застой, регресивен подем! Но едно нещо прогресира главоломно - цените! Усещам, че еволюираме в търпението си. Българсият народ трябва да се канонизира!
24
0
 
5
 
! Отговори
да преди 11 месеца
Това е пак за Българи. Представям си едни смугли пътници как валидират пластики през уеб портали.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"...новата тикет система..., нови валидатори..., 4 G свързаност..., тестови период ..., превалидиран еднократен превозен..., карта /пластика/..., през уеб портал..., ... ... !!!
Родна реч, омайна... сладка...
22
1
 
7
 
! Отговори
До Ели преди 11 месеца
Гласувахме, но *** избраха Фандъкова.
21
0
 
6
 
! Отговори
147 преди 11 месеца
До Неграмотност
Брат, всичко може да се преведе на добър български език,била съм преводач по-голямата част от моя живот. Това са хора, които работят "джаста-праста", (както се изразяваше мениджерът по онова време на бюро Всестранни услуги, Враца),
и смятат, че тяхната небрежност стои над правилата и добрия стил.
20
0
 
5
 
! Отговори
Ели преди 11 месеца
Защо не гласувайте за някой по-адекватен?
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бе картата да я скимират и да ми източат заплатата. То гаранция от банкомат няма, та в автобусите, който никой не ги проверява.
18
2
 
20
 
! Отговори
Qwerry преди 11 месеца
Невероятно е, че чак във второто десетилетие на 21 век хората в София могат да купуват билети с карта! Нечуван прогрес за тази държава с така дебилно население!
17
2
 
8
 
! Отговори
Djo преди 11 месеца
Според мен трябва да остане поне една линия с трамвай по ретро и с тази билетна система. Това според мен има историческа стойност.
16
9
 
3
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 11 месеца
КУПИ СИ МЕСЕЧНА КАРТА ЗА ЦЕЛА СОФИЯ , БЕ СЕЛСКИ....ХА,ХА,ХАААААААААА...
15
1
 
15
 
! Отговори
Съгласен преди 11 месеца
Махайте, той който трябваше да си вземе комисионната я взе. Махайте!
14
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българските мрънкала пак нададоха вой... Няма оправия за бг стадото и това си е. И позлатени трамваи да ви пуснат безплатно, пак ще сте недоволни, че не летят...
13
2
 
20
 
! Отговори
хахаха преди 11 месеца
Чрез сайт на общината, за незнам колко стотици хиляди пари, може да се купи еднодневна карта за всички линии с мобилен телефон. Проблема е, че ако се ползва метрото е абсолютно неприложимо. Причината е че баркод четците на входа трябва да сканират от екрана на телефона - мисия невъможна както и да се върти и накланя екрана. А при хартиените дневни карти да трябва да се валидират на касата преди всяко влизане в метрото е направо върха на ИТ.
12
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия не спират да изливат нашите пари в безмислени проекти...
Дори чрез данъците, съдейки по дотациите на ЦГМ от бюджета.
11
7
 
36
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 11 месеца
Защо си мисля, че по този начин ще могат да се използват сканиращи устройства от бандюгите? Не искам някакво си устройство в тролея да ми сканира картата, където си получавам парите от заплатата. И не искам да си вадя 2ра карта само за да си плащам билет в трамвая, защото ще й плащам таксите. Пак простотии..
10
17
 
5
 
! Отговори
Силвия преди 11 месеца
Звучи ми като да се дигитализираме. Но може да излезе много удобно и практично и да ни улесни живота. Айде да видим :-)
9
11
 
9
 
! Отговори
Мистър Уейн преди 11 месеца
До Сп€€€нс
Въпрос на система, в Германия например няма такова нещо като валидиране на билети и се разчита на това да си съвестен гражданин, за да може да има приходи за развитието на градския транспорт. От друга страна няма и качване през първата врата, а германците изобщо не са учтиви като българите и да се прави коридорче на слизащите. Директно ти се навират в лицето, пък ти се опитвай да слезеш.
8
15
 
2
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 11 месеца
ха дано, тук от 2 години апаратите за таксуване са ПОС-терминали и съответно можеш да си платиш с карта, телефон, часовник....Месечните карти са безжични, всички се качват спокойно от първаа врата и не стават сблъсъци и междуособици м/у тези които слизат и които се качват.
7
5
 
31
 
! Отговори
Неграмотност преди 11 месеца
Тези хора не знаят ли български? Няма на български тикет система.
6
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
с банкова карта ? значи - и от там ще почнат да ни източват парите?