Днес обявяват приетите в първи клас в София, родители на протест

Записванията са от 2 до 5 юни
1 юни 2020 08:41, Ния Христова
37
Днес обявяват приетите в първи клас в София, родители на протест
Снимка: БГНЕС
Днес, в 17:00 часа, ще бъдат обявени приетите в първи клас ученици на първо класиране в училищата в София. На интернет страниците на учебните заведения, трябва да бъдат публикувани списъците с класираните деца, предаде БНР. 
 
Междувременно в София родители се организират за протест пред сградата на Столичната община. Причина за недоволството е последното класиране за детски градини и ясли, при което близо 8000 деца не са приети. 
 
Родителите спонтанно организираха протеста в социалните мрежа. 
 
Исканията на родителите включват да бъдат изплащани парични компенсации под формата на ваучери в размера на издръжката на прието в градина дете. 
 
По този начин децата им ще бъдат подпомогнати да посещават алтернативни детски заведения, обясни един от организаторите на протеста Симона Григорова, и обобщи:
 
"Спешно строителство при пълна прозрачност и поставяне на крайни срокове, като част от тази пълна прозрачност искаме да има граждански контрол, така че наистина да е прозрачно, а не както е в момента, хората, които кандидатстват, реално да нямат представа какво точно се изгражда в момента. Докато се изградят тези градини, да се компенсират всички неприети деца."
 
Родителите ще се съберат в 9:00 часа пред сградата на Столичната община. 
 
 
 

37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Серьоша Михаилов преди 1 месец
Rоbи
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Класиране и прием за първи клас...що за глупост. Началното образование не е ли задължително? Как хем задължително хем те приемат ако се класираш...пълна простотия. На 6 годишните що не им направят и приемен изпит?
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека протестират. Само да не трошат витрини и коли.
34
0
 
5
 
! Отговори
Брадвата преди 1 месец
До Софийски татко

Както са си били отвързани и на село, така и в града. Само мащабите са малко по-различни. А ти пък колко болести отнесе..
33
3
 
5
 
! Отговори
Софийски татко преди 1 месец
Е тя кметицата ни от село, 3 мандата руши и краде София, пък ние за децата на сeляндyритe се караме... Има и добри страни ситуацията, колко сeлcки татковци съм направил благородни елени, тия тяхните жени са като отвързани в големия град...
32
3
 
8
 
! Отговори
Селянин от село преди 1 месец
Много ми е весело. Селяните Ви взеха работата, напълниха Ви детските градини, апартаментите под наем, а кореняк шопите по стар шопски обичай мързелуват и чакат наготово. Сега отново започнаха мантрите за кореняк софиянците да стават актуални. Пореден епизод на по-по-най-стар софиянец :)
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е трудно да се построят няколко нови градини. Трудното е да се намери квалифициран персонал да им работи на парите които дават от общината.
30
1
 
7
 
! Отговори
До кореняк Софиянци преди 1 месец
Градините в Изток, Дианабад, Иван Вазов и Лозенец са заети с деца с родители от Тутракан, Дулово, Дъбово, Полски Тръмбеш, Мадан и Кирково. Във Факултета имало останали свободни места и след третото класиране. Там децата на кореняците не искали да се записват. Успех
29
1
 
1
 
! Отговори
Георги Г. преди 1 месец
До до 25

Викаш германци, австрийци, французи - все комунисти. Не се бях сетил, сори.
28
2
 
2
 
! Отговори
Чичко Тревичко преди 1 месец
до 23

Естествено че е длъжна държавата, нали се плащат данъци. Ако искаш да стане частно, смъквай данъците плоско на 10% за всички граждани, и малко за пенсия. Но нали администрацията на хунтата няма как да се изхранва тогава.
27
2
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 1 месец
Абе като те чета какъв изкривен комунист си... мани.
26
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Не е трудно да се построят няколко нови градини. Но нали, ако има място за всички в държавните забавачки, никой няма да иде на частна с 1000 лв. такса на месец. Собствениците на частните забавачки печелят милиони и имат доста стабилно лоби и плащат добре за да има малко места в държавните градини.
25
0
 
3
 
! Отговори
Георги Г. преди 1 месец
До до 19 умника

Ми дай да ти спрем и здравното обслужване бе. Кой ти е длъжен да те лекува като препиеш и се просереш а? Като ти гледам мисленето сигурно си от тия където ги осигуряват на минимална и е щастлив, че взима парички под масата, та и осигуровките ти не стигат за клизма
Ти си намерил със щатите ни сръвняваш, страната с най - пробита социална система в света - това е доказано от доста междунардони проучвания. Я виж как е в Германия, Франция, Австрия, Чехия? Ама капацитета ти е толкова.
24
6
 
4
 
! Отговори
Вальо Бореца преди 1 месец
Зачакваш пред градината, която си харесал за детето. Няколко сутрини и вечери. Наблюдаваш лелките и директорката. Запознаваш се с директорката дискретно, уговаряте се за таксата за прием. Аз ли да ви уча? Ама без то софиянците искат да лежат и да им се случват нещата по космически път сигурно
23
7
 
5
 
! Отговори
до 19 умника преди 1 месец
Ама кой ти е длъжен бе. Обществото ли, от нашите пари ли да ти строиме детски градини бе. Я се ревизирай.
Даваш си детето в частна детска градина. В Канада и Щатите е пълно с такива, хора гледат деца и всеки ден си има такса.
Ти искаш тука за 50 лева да ти гледат детето цял месец. Няма как да стане.
22
3
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Хитър си, като гущера Димитър. Бил Софиянец хахах. Не сме най тошово време, слава богу. Предимство за това къде си роден може да имаш в Северна Корея. Бегай натам, има градини достатъчно
21
5
 
5
 
! Отговори
Атанаска преди 1 месец
Напротив, децата дет най скоро с а дошле в София сас родителите си трябва първи да ги звмат по градините. Младите отиват вав София да работят, плащат квартири ипотеки . Софиянците обратно имат по 5 апартамента земат наеми, на и имат живи. Те нямат реялно нужда за градина.
20
0
 
9
 
! Отговори
Кина преди 1 месец
Кандидатстване, класации ... и то за нещо, което трябва да е налично и уредено както уличното осветление и комуникациите. Да не би София да е станала най-многомилионния град на планетата, че все се изтъква пренаселеността й ?! Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
19
4
 
3
 
! Отговори
Георги Г. преди 1 месец
До Анонимен

Абе умник, нали като работи само единия - 1 - страда семейството, че е с по - нисък доход, 2 - страда държавата и града, че този който си седи вкъщи не вкарва данъци и осигуровки, и харчи по - малко - съответно не влизат в държавата и приходи като ДДС за продуктите, които този човек би си купил. Или това ти е трудно да си го представиш
18
0
 
2
 
! Отговори
Предприемач преди 1 месец
Не ви ли стана ясно, че приема не е случаен. Всеки родител си опича работата и търси връзки още от родилното. Да разчиташ на някакви лотарии и подобни щуротии си е руска рулетка. Половината изкарват телкове на децата, другата половина бецалят хилядарки на директорките и системата ги избира.