Идеята улица "Съборна" да стане пешеходна разедини хората

Двете мнения коментират от ГЕРБ и "Спаси София"
1 сеп 2020 11:18, Петя Славова
32
Идеята улица "Съборна" да стане пешеходна разедини хората
Снимка: БГНЕС

Разнопосочни са мненията "За" и "против" улица "Съборна" в центъра на София да стане пешеходна. "Решението улицата да бъде пешеходна беше взето с мнозинство в Общинския съвет от всички без Патриоти за София", заяви в Сутрешния блок на БНТ общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София".

Той поясни, че това е проект, заложен във всички стратегически документи на общината, касаещи развитието на София като един устойчив град с фокус върху хората, а не само върху автомобилите.

Тази малка улица е важна за една свързана мрежа пешеходни зони в столицата, тъй като тя свързва градската градина с Народния театър и съществуващата пешеходна зона по бул. "Витоша". Сега входът към градината е свободен от коли.

Още по темата

"Тук е реализирана най-широката пешеходна пътека в България, която гарантира много по-голяма безопасност и по-голяма достъпност на всички, които желаят да се разходят", подчерта Борис Бонев. Тя винаги е била с преимуществено пешеходен трафик.

Две от трите части на улицата са изцяло пешеходни, в средната, където има концентрация на търговски обекти, се позволява движение в една посока и има места за паркиране. Проблемът е, че при наличие на решение на Общинския съвет, което не е изпълнено докрай от ресорния зам.-кмет по транспорта. Предстои поставянето на пейки и дребни ремонти, не са премахнати колчетата в горния край, за да придобие улицата по-нормален вид.

Има две групи протестиращи срещу решението за пешеходна зона - едните са от търговските обекти на улицата, чиито клиенти няма къде да паркират, втората група протестиращи са живущите в района заради паркирането.

Приоритет на големите градове е специалното внимание за възможностите за основно пешеходно придвижване в централните градски части, така е и в София, това е процес, подчерта общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

"За нас е изключително важен този диалог с хората и той ще продължи, за да намерим баланса и това решение, което до голяма степен би удовлетворило на този етап всички въвлечени в този процес - части от града да бъдат трансформирани по този начин", заяви Зарков.


32
Още от София
Къде в София няма да има вода на 2 септември, сряда?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 30

Ами ще използва сградата както намери за добре, нейна си е.
Някой дали е направил усилие да пресметне колко е загубило това семейство, след като в продължение на повече от 40 години е било лишено от недвижим имот, построен с пари, спечелени с труд и спестени, вместо да бъдат похарчени за удоволствие?
31
0
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 2 седмици
Тази сграда певицата я даде под наем на една банка за много милиони месечно благодарение на това, че пееше за СДС. После тази банка фалира.
30
0
 
2
 
! Отговори
Там реституираха преди 2 седмици
цяла сграда, принадлежала навремето на известен майстор на кожени палта. Той поне е спечелил с труда си парите, с които е построена сградата. След 1990 г. я получиха дъщеря му, която е известна певица и синът му, който е наследил занаята на баща си. Преди 1990 г. в тази сграда се помещаваше Градският комитет на ДКМС.
За реституирани апартаменти не знам. Може и да има такива.Но много от червените велможи и по-точно наследниците им успяха да останат собственици на чужди, национализирани имоти там.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Там е пълно с реститутки и на практика други почти няма, освен в сградите построени след 1944 година, но и там са реститутките.
Реално пешеходните зони в София се правят на парче, без капка мисъл. На Съборна тротоарите да много широки, но мутрите от градска мобилност така сложиха паркоместата, че намалиха ширината на тротоарите и затапиха преминаването от Съборна към градината пред Народния театър, оставяйки една тясна пешеходна пътека от едната страна, т.е. има място за групи туристи и за коли
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако ще се правят така пешеходните зони, без да се мисли, тогава да направят почти цялата стара София пешеходна започвайки от Орлов мост, Евлоги Георгиев, Пенчо Славейков, Пирогов, Руски паметник, Христо Ботев, Сливница, Сточна гара, Данаил Николаев и пак Евлоги Георгиев и всичко между тях пешеходна зона.
27
1
 
2
 
! Отговори
До Зоро /продълж/ преди 2 седмици
Фръцлата кърши китки, украсени с куп златни гривни и маникюр и сочи на друга подобна фръцла: "Хей там, онзи прозорец е на моята стая." Сочи тъкмо към сградите на "Съборна".
А в сградата, в чиито два долни етажа се помещаваше "Детмаг" живееше един от онези овластени топПро..ст..аци, който на всеослушание беше обяснявал "Вземах секирето и накълцах таа пущина паркет що му викат. Децата с вунените чорапета се изполизгаа по него и си удараа главетата. Ама я го накълцах и сега не се лизгат!"
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До zoro

Мислиш ли, че точно на "Съборна" има реститутки?
Ако някой е успял наистина да получи там реституирано жилище, значи е някакво голямо изключение.
Ако познаваш по-възрастни хора, които по някакъв повод преди 1990 г. са успявали да влязат по работа в бившия Партиен дом или в Министерския съвет, те ще ти обяснят какви фръцли, щерки на този и онзи Голям Батьо биваха назначавани там за секретарки на още по-големи батьовци. И докато чакаш да те приемат,някоя такава фръцла кърши китки /продълж
25
0
 
3
 
! Отговори
До Мен /16/ преди 2 седмици
Малко знаеш за София и така наречения идеален център.
Вярно е, че цели сгради са били национализирани и там са настанявали определени "другари", а в таванските и сутеренни помещения - семейства на работници, та да се разруши социалната среда, наследена от царско време.
Но много семейства от някогашната буржоазна средна класа са запазили апартаментите си. Срещу подкуп са постигнали същото и някои от бившия хайлайф.
Затова на изборите 1990 г. някои секции се оказаха "отровно тъмносини".
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много добра идея " Съборна " да се включи към пешеходната зона на София.
С нетърпение чакам да се изпълни проекта.
23
1
 
3
 
! Отговори
Продълж. на По света преди 2 седмици
Затова потомците на другарите от Голямото червено Добро-утро не се сещат, че само на около 50 м от жилищата им се намира огромен, но ПЛАТЕН паркинг.
Сега нека всеки един от четящите и пишещи тук, който живее в централната част на София нека да съпостави приблизителния бройна апартаментите, които се намират в сградите на неговата улица и броя на паркоместата там.
Докога червеноТиквениците ще продължават да нахалстват с искания да им се осигури привилегирован начин на живот?
22
1
 
4
 
! Отговори
По света и у нас преди 2 седмици
В нормалните държави са пешеходни зони такива късички, но много лъскави улици в самия център на големите градове.
У нас обаче има нещо, което не се отбелязва в тази дискусия. Веднага след Девети септември във всички жилищни сгради по тази улица са настанени неслучайни другари. Те и техните потомци са свикнали на множество безплатни за тях екстри, чрез които е бил улесняван и услаждан животът им. Това е формирало начинът на мисленето им. Затова не се сещат, че на 50 м от жилищата им има огромен,
21
1
 
1
 
! Отговори
Змея преди 2 седмици
Имам чувството, че хората не мислят, а сляпо следват. На тази отсечка има място, както за пешеходци, така и за автомобили. Какво и кой печели ако тази улица стане пошеходна зона? Хората трябва да разполагат с избор, дали пеша, дали с кола, а точно там има място и за двата варианта. Какво е това деспотично решение маскирано като "единственото правилно за всички"...? Щото не е.
20
4
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
София е единствената европейска столица, която няма никакъв облик - сиви, грозни, неподдържани сгради със лоша архитектура. Никакво пространство за пешеходците, никаква зеленина. Разбити тротоари, бутафорни ремонти. Когато някой направи смислено предложение *** кореняци веднага скачат. А не им е ясно че те са само ползватели на построеното от цяла България! Преди да стане столица софия е било калища и бараки. Никакви традиции никаква култура. Кореняците са комунисти и техните потомци.
19
2
 
3
 
! Отговори
112 преди 2 седмици
Всичко от НДК до ЦУМ до СУ трябва да е пешеходна зона с ограничения за придвижване на МПС-та(позволено само за живущи, таксита и ел.коли)
Който иска да влиза да плаща еднократна дневна такса, която да отива за озеленяване и миене на улиците.
18
2
 
4
 
! Отговори
топ преди 2 седмици
Голям проблем, все едно ще затваряме цариградско. къса улица, която без това не се свързва двупосочно с главни артерии, разликата ще е минимална.
17
3
 
6
 
! Отговори
трябва преди 2 седмици
целия център да стане пешеходна зона !
16
4
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
До Програмист

Пробутвай ги тия на някой друг. Всички знаем през комунизма как всички взимаха софииско гражданство - все активни гъзоблизци на БКП, след това изведнъж всички станаха демократи, антикомунисти и дисиденти. Точно тия софиянци по центъра са едновременно прости и нагли.
15
3
 
10
 
! Отговори
zoro преди 2 седмици
за да угодим на бизнес интересите на шепа търговци и няколко реститутки да превърнем центъра в безкраен хаотичен паркинг, така ли?
14
6
 
4
 
! Отговори
гост преди 2 седмици
Не разбирам какъв е точно зора тази къса улица да става пешеходна и какъв наболял проблем решава това. Екологичен ли, какъв? Или се действа по инерция? Има такава тенденция еди къде си, ние сме поборници за това (такова ни е името) и така трябва да стане. Пешеходците и преди си минаваха оттам без проблем. Сега ще се затвори един маршрут за коли и ще се натоварят други маршрути естествено. Разбирам да е решен проблемът с броя на минаващите автомобили през центъра на София, ама той не е решен.
13
0
 
4
 
! Отговори
L. преди 2 седмици
Да нарпавим и Орлов мост пешеходна зона. А, той в момента е.