Яз. Искър пълен, София осигурена с вода в следващите 3 г.

Ревизоро: Ще има санкции навсякъде за мръсен въздух!
27
Яз. Искър пълен, София осигурена с вода в следващите 3 г.
Снимка: БГНЕС

За следващите три години София няма проблем с водоснабдяването. Това увери екоминистърът Емил Димитров пред БНТ.

Язовир Бели Искър го държим на по-ниски нива, в момента в който се ремонтира, ще го напълним. И той е пълен, и Студена е пълен, и Дяково, и още шест язовира. Дяково, Студена, Искър, Бели Искър са най-пълните язовири в страната - само кажете и след две седмици почват да преливат, категоричен е министърът.

На 27 ноември изтича срокът за регистрация на кладенците в частни дворове. Тези, които са готови, могат да се регистрират, но заради коронавируса хората нямаха възможност да отидат да подадат документи. Затова минимум една или две години трябва да се отложи този срок, обясни Димитров. В четвъртък ще разговарям със земеделския министър Десислава Танева по въпроса за срока, допълни той.

Разрешено е да се ползва до 10 кубика вода дневно и дори е безплатно. Не може обаче да имаш безплатна промишлена дейност. Затова ние определяме 2 стотинки на кубик, ако толкова питате, нямаме материален интерес. Не може обаче всеки да дупчи, където му дойде, защото има голяма вероятност да навреди на по-голям източник на водоснабдяване, обясни още министърът.

Тази година ще има камери на много места и ще има санкции навсякъде, заяви Димитров относно замърсяването на въздуха от заводи в различни райони на страната. Когато някой сгреши, изобщо да не ми се сърди, допълни министърът.

Още от началото на годината вносът на нелегални отпадъци от Италия е спрян. Всички отпадъци на София обаче в момента се изгарят във Враца - е как да не провалиш властта, като отидеш и спреш завода във Враца и София се напълни с отпадъци. Ако никой не дойде да почисти у вас, какво ще стане след три дни - ще се зарине с отпадъци. Ето това се цели, обясни Димитров. Хем няма виновни, хем се търси криза, заяви той.

Пестицидите ще ги изнесем. Ще решим проблемът. Аз даже не искам в България да има пестициди, категоричен е Димитров.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
!? преди 1 година
Че ВЕЦ-ове няма ли да ? Я веднага да се прехвърли водата към тях, че и те деца имат и Бентлита поддържат.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И специалисти за ковид имаше и болници и места пьк накрая
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с кладенците е свръхрегулация, а това никога не води до добро.
21
1
 
4
 
! Отговори
До ДИМ над ВОДАТА преди 1 година
Малко е недообяснено. Като в задачата с тръбите и пълненето и празненето на басейна. Трите години са по простата сметка. В смисъл, че язовирът не се пълни и само се празни. Тогава наличният му използваем обем би стигнал за 3 години. Действителността е малко по-сложна, защото през тези години във водосбора ще валят дъждове и ще се трупа сняг, който всяка пролет ще се топи и ще се осигурява допълнителна приточност.Това, което се пропуска е, че при завиряването си яз.Искър е подсигурявал 11 г.
20
2
 
9
 
! Отговори
нЕма такава държава преди 1 година
Това със регистрацията на кладенците е пълно безумие, та чак и ни питат за начин на черпене на водата - с кофа или с помпа, диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци, цел за която се ползва водата!
19
1
 
5
 
! Отговори
ДИМ над ВОДАТА преди 1 година
Ахаааа, а след тези ТРИ години?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 Чакай малко бе...какво означава да се регистрираш? Сложили са ти водомер на кладенеца ли? Муахахахахаахаххахахаха.....
17
1
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Ами балъците като теб са се регистрирали, а ония с големите количества ползване не! Да те пита човек що си се регистрирал!
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 А бе човек, какви големи сондажи те гонят? Аз ти говоря за кладенец, който съм си изкопал в двора и за който не знае никой. Каква регистрация, какви 5 лева? Все едно да тръгна да копая дупка и държавата да ми иска регистрация защото съм имал дупка дълбока 2-3 метра. Има и вода на такава дълбочина. Аре не ме разсмивай!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 90те комунистическите мутри изпразниха язовира и дадоха водата на Гърция, че там имало криза.6 месеца бяхме на режим.В Люлин имаше вода само нощем.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да има вода в някой язовир ,вече е Събитие !Повод за Празник и Гордост !!!:)))))))))...
13
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Анонимен 3Отдавна има такава регистрация по закон! Ако ползваш до 10 кубични метра вода в денонощието - никой не те търси! На село си имаме сондаж за поливане на 6 метра дълбочина, регистриран е и нямаме проблеми! Проблема е тези с големите сондажи, които не са регистрирани, а изпомпват много вода без да плащат! Твоите и моите до 10 кубика на ден са нищо!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не, бе! Тънко ни намекват да си мием ръцете!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е моментът да краднат вода, че е много и никой няма да забележи.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като кажат това означава ли ,че до 4-5 месеца да чакаме язовирът да пресъхне?Не че нещо просто знаеме хората...
9
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За София разбрахме - има вода! А Стара и Нова Загора ще имат ли?! Колко вода остана в "Копринка" и "Жребчево"?
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това новина ли е?Все едно да кажат: "Днеска никакви индианци не ограбиха влака"
7
1
 
5
 
! Отговори
Шорти преди 1 година
Ако има пари през ден че се къпеме!
6
1
 
8
 
! Отговори
дрискат в язовира преди 1 година
По брега на яз. Искър кипи строителство на бидонвили....Заграждат се терени...Бръмчат триони и борбамишини....Серат и пикаят в устата на софиянци Посетете го откъм Ихтиман да видите какъв хаос, какъв ужас
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 5 Какво да доказвам? Ти у ред ли си? Аз питам за едно ти ми отговаряш ***!Ако съм изразходил не 10, а 11 кубика на ден поливайки си двора, как ще го докажеш, шмиргел?