Едва 466 стари коли са вдигнати от улиците на София за 2020-та

60% от изоставените автомобили са именно в столицата
Обновена: 30 мар 2021 08:36 | 30 мар 2021 08:33, Валерия Белчевска
11
Едва 466 стари коли са вдигнати от улиците на София за 2020-та
Снимка: БГНЕС

През 2020 година са били вдигнати едва 466 изоставени автомобила в София, а в периода от 2014 г. досега броят им е над 2000. Това каза в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Българска рециклираща компания Петър Мицин.

Новите по-къси срокове за вдигане на излезлите от употреба автомобили няма да претоварят системата по извозването и оползотворяването им и ще може да се справим с по-големите количествата, които се очакват, добави още той.

"Технически за нашата работа няма да има никаква промяна. Имаме подписани договори с петима подизпълнители. Те имат доста сериозен капацитет в сравнение с това, което реално се вдига в София", заяви той и добави, че капацитетът на шредерните инсталации в София е 100 000 т., който е много по-голям от натоварването, което имат в момента.

"Миналата година сме декларирали 32 000 коли в цялата страна, от които може би повече от 60% са в София", посочи той и каза, че тези 60% в цифрово изражение са около 15 000, като в това число влизат доброволно предадените коли, излезлите от употреба и изоставените.

Мицин посочи, че 179 от собствениците са отишли да си приберат вдигнатите изоставени автомобили от общински терени, като за целта са заплатили направените разходи за това – репатриране и престой. Той уточни, че след репатриране, автомобилите престояват на наказателна площадка 14 дни преди да бъде разкомпектовани.

Темпът на вдигане на автомобилите зависи от това кога ще получат заповед от районния кмет.

"Започваме да извършваме дейност в момента, в който получим заповед от районния кмет за вдигане на съответната кола", обясни Мицин и добави, че на същата процедура подлежат и караваните.

Стана ясно, че макар и колата да е вдигната и рециклирана, то тя не се дерегистрира автоматично, а това трябва да направи собственикът й. Изпълнителният директор обясни още, че всеки автомобил се рециклира на 96%.


11
Още от София
Избори 2021: Пробваме машините за гласуване пред НС днес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 2 седмици
Само питам-а с хилядите незаконни бетонни клетки-гаражи какво ще правим?Представяте ли си във Виена,Берлин,Прага или Рим някой да си сложи пред блока едно гаражче?В комунистическа РБ всичко може!Защото няма съд и държава!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Странно. Аз от 2008-ма година не съм виждал такава стара кола в София, която е за скраб. Откъде ги намериха тези 466 коли? Да не би собствениците им да са в чужбина и да не са успяли да минат на технически преглед в срок?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От 20-25 години са тия напъни да се махат старите коли. Само приказки и старата песен си продължава. Засрамете се бе. Нещата са очевадни, стоят стари автомобили и камиони с години, години... всеки ги вижда, само тия дето трябва да ги махат не ги виждат.
Не знам защо така мудно стават нещата.
Кому са нужни тия стари железа да стоят и да разкапват в почвата???
4
12
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
а защо не се заплащат колите на собствениците когато се вдигат 1000 кг по 1 лев
са 1000 лв вземат ти колата и после я виждаш по улиците с нов собственик и нови
номера тази наредба не е изпипана както трябва трябва нова като за 21 век и
пазарната икономика
3
3
 
2
 
! Отговори
София преди 2 седмици
Спаси София, коментар?
Загроби София? Нещо, хранилка, фейсбуукче, ау? Да се хвалим в 10000 поста колко сме безполезни?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А колко са изчезнали по морги разни. Например има едни новопръкнали се мишоци между горубляне и младост на един тир паркинг, разфасоват коли, по поляните разхвърляни, няма фирми, няма договори, много работят нощем, събота, неделя и по празници.
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Химнето борисчо бонев от смучи спфия веднага да даде обяснение и да подаде Оставка веднага! Влезе на хранилка и работа за 5 стотинки не е свършил, съжалявам, че гласувах за него.