Мушкато с аромат на мента, ябълка, че дори и на Кока-Кола

Ботаническата градина кани на "Пролетни срещи с растенията"
11
Мушкато с аромат на мента, ябълка, че дори и на Кока-Кола
Снимка: Ботаническа градина - БАН

Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) кани всички любители на красотата на природата на традиционните „Пролетни срещи с растенията“, които ще се проведат за двадесети пореден път.

„Пролет е! Доста прохладна, но растенията и животните се пробуждат и всеки ден природата около нас ни поднася нови цветове и аромати“, приканват ботаниците на БАН любопитните посетители на днешния празник на цветята и настъпилата пролет – Цветница, пише БГНЕС.

Редом с най-богатата на Балканите обществена сбирка от растения, от Ботаническата градина са подготвили и специална тематична експозиция, посветена на род Мушкато (Пеларгониум). Тя показва разнообразието на най-продаваната в света група цветя. В нея, освен традиционните зонални, кралски, съкъзчета и индришета, са представени и по-нови сортови групи: стелари (звездовидни), ангелски и много други.

Най-голям интерес безспорно предизвикват Ароматните мушката. Те са интересни за отглеждане, тъй като има огромно разнообразие от аромати, сред които на роза, цитрусови плодове, мента, ябълка, мускат, индийско орехче и много други. За голямо учудване на всички има и Мушкато с аромат на Кока-Кола.

Някои от видовете на това растение се използват и за добиване на популярното като „гераниево“ етерично масло, а листата им често са предпочитани в кулинарията за ароматизиране на сладка, десерти и напитки. Заради фитонцидите, които отделят листата им, растенията оздравяват въздуха в помещенията, в които се отглеждат.

Любопитен факт е, че научното название на растението идва от гръцката дума за щъркел – пеларгос, тъй като плодът му наподобява главата на птицата. За българското название – Мушкато, има версия, че е защото лесно се прихваща – мушнеш го и то се вкорени.


 


11
Още от Страната
Топла и слънчева неделя, градусите на места до 21°C
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Камелчето преди 2 седмици
До Анонимен 2

Как па да не се пише с главни букви?Я вземи една бутилка и я огледай от всички страни.
5
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 2 седмици
Явно и Шерлок Холмс чете тоя сайт.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има и Мушкато с аромат на Секс ;))))))
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напоследък се прекалява с тия главни букви, като че ли сме в Германия.

Купих си Ароматно Мушкато с дъх на Кока-Кола, Ябълка и Мента.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Камелче, мило, "кока-кола" не се пише с главни букви на български.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези мушката трябва да са ГМО.