Недостиг на места за първокласници в столичен квартал

Родителите се притесняват, че децата им ще трябва да учат далеч от дома
17 юни 2021 12:22, Ния Христова
21
Недостиг на места за първокласници в столичен квартал
Снимка: БГНЕС
Родители на деца от столичния квартал "Дървеница" сигнализират, че много от първокласниците не са приети в близките до домовете им училища и ще трябва да пътуват всеки ден до Горубляне, например.
 
Защо реалните места са по-малко от учениците? И как може да бъде решен проблемът?
 
"Бяха обявени 168 свободни места при 222 записани места. Вече второ класиране няма място в нито едно от четирите заявени от нас училища", разказаха пред Нова тв родители.
 
"Моите родители и аз сме учили на това място. Виждам сградата от терасата си и смятам, че е редно да имаме място тук", добавят тревожно други родители.
 
Според тях с разширяването на квартала тези проблеми ще се задълбочават.
 
От Столична община казват, че е направен подробен анализ на децата, които не са приети след второто класиране. Изискани са документи за увеличаване на местата в паралелките. Става дума за деца, които се намират в прилежащия район към училището.
 
Директорът на училището казва, че всички деца от района ще бъдат приети, а родителите трябва да бъдат търпеливи. Тя добави, че се очаква разкриването на нова паралелка.

21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
Сахар преди 1 месец
Дани Фандани така се справя с демографската криза, като създава затруднения и прави отглеждането на дете максимално трудно и скъпо.
20
10
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Най обичам, мизерници дето живеят 3 поколения в един коптор да имат претенции за предимства...
19
1
 
5
 
! Отговори
. преди 1 месец
Да искат от Фандъчката да им пусне трамвае до Горубляне. Вий в Софето нали с трамвае се возите. И проблемът е решен!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Омръзна ми да дрънкам едно и също. Що не гледате къде си хвърляте парите за кафези. "Разширяване на квартала" - може и 100 години да са живели в София , но щом сменяш квартала, първо се записват децата на тези, които са израснали там. После ако има места другите. Набутахте се гз до гз, мазохисти до един.
17
3
 
13
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 месец
Всеки пристигащ със семейството си от провинцията се бута да живее в Стрелбище Емил Марков, Лозенец и Дървеница затова не се оплаквайте. Ние в Люлин сме си добре и ви пожелаваме успех.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хоп, никът на 14 започваше с думата "Врява", как така стана "Рява"?!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хоп, никът на 14 започваше с думата "Врява", как така стана "Рява"?!
14
0
 
14
 
! Отговори
Рява до Бога, преди 1 месец
раждайте та раждайте, има демографска криза! Жените били виновни, че не раждат по 5-6 деца, като че ли те сами могат да си направят деца и да ги издържат, но това е друга тема. Тук става въпрос за отговорности на държавата и на общината. Не достигат места в детски градини, ама щели да построят след 3-4 г. Дотогава детето кой да го гледа? После пък няма място за него в училищата, които са в радиус от няколко километра около дома му. Е, тези родители ще се решат ли да имат второ дете?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато става въпрос за деца, които наесен тръгват в първи клас, наистина недоумявам. Какви критерии са били приложени, та да не се класира дете, което живее срещу училището. Ясно е, че за формална регистрация и дума не може да става, след като предишните две поколения от семейството му са учили в това училище.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Еxpert - Много си умен, бе! Първолакът да не учи в сградата, която се вижда от терасата на дома му, а да пътува до Горубляне! Защо не и до Каспичан? Тъкмо ще разгледа родината под диагонал и ще я обикне!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До това е, Тези, които се оплакват, са казали, че са посочили 4 училища.
10
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Колега #1, Вие сте нетолерантен, расист, хомофоб и използвате език на омразата. Как не Ви е срам да задавате този въпрос? ;-)
9
0
 
16
 
! Отговори
Инфраструктура преди 1 месец
Ами като се строи само без да се мисли за инфраструктура ще е така. Следващият път пак не гласувайте за кмет.
8
21
 
3
 
! Отговори
expert преди 1 месец
оите родители и аз сме учили на това място. Виждам сградата от терасата си и смятам, че е редно да имаме място тук", добавят тревожно други родители. - КОЛКО НАДМЕННО СЕЛЯШКИ Е ТОВА ИЗКАЗВАНЕ!!!....ми оди в Перник бе и там ще виждаш град от терасата ти....скапан цър..ЛЛ
7
3
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 месец
Като всички селяни станаха софиянци .
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъкмо ще научат занаят в горубляне, меката на майсторите и незаконните търгаши. Практиката може да си я карат в нерегламентираната автоморга между горубляне и младост, хем им е на път. Сашито, сина на митко милиционера, ще ги научи на тънкостите в занаята.
5
7
 
4
 
! Отговори
това е преди 1 месец
А тези родители защо са кандидатствали САМО в 1 у-ще. 100 пъти им се каза да пишат поне 2
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Три години уседналост е малко. Поне 10 трябват. Особено за райони с училища набедени за елитни. Има много фалшиви адресни регистрации, и така се класират деца чиито родители доброволно иска да ги разкарват из София заради "елитността" на училището, а децата от квартала горят.
3
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До Само да попитамИ това какво значение има? Нали после същите такива като теб реват от трафика. Айде отивай си у село, там поне някой ти взима насериозно думите...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време и аз учих в 55-то, беше адска мизерия, а сега няма места за там...