Ще стане ли София по-чиста при такса "задръстване"?

Подобно плащане има в Лондон и Стокхолм
29 ное 2022 19:09, Красимир Ангелов
42

Столичната община проучва възможността за въвеждането на т.нар. такса "задръстване" за влизане в централната част. Подобни такси за влизане с автомобил има например в Лондон и Стокхолм,  а целта на новата мярка е да намали замърсяването на въздуха в столицата.

Методи е таксиметров шофьор в София от 20 години. Казва, че не е пресмятал колко време прекарва в задръствания, но със сигурност е много.

Още по темата
"За един таксиметров шофьор не е проблем, защото вече не ми правят впечатление задръстванията. Колкото повече се изнервяш, толкова повече не си добър шофьор", смята Методи.

Автомобилите в София обаче стават все повече и Методи е съгласен, че това трябва да се промени.

"Предполагам, че би трябвало да има някаква такса, защото много хора ще се откажат да пътуват с личните си автомобили в София. На когото му бръкнат в джоба, той няма да кара", добави таксиметровият шофьор.

Столичната община пусна обществена поръчка за изготвяне на правен анализ за възможностите за въвеждане на "такса за задръстване". Общата стойност на поръчката е 70 000 лева.

"С това се опитваме да намерим консултант, който да направи задълбочено проучване дали такса задръстване е приложима в България, в София и при какви условия", посочи зам.-кметът по транспорта в София Кристиан Кръстев.

Подобна такса за влизане има в Лондон. Там тя е 15 паунда на ден за влизане с кола в определена зона на града и в определени часове. След въвеждането ѝ се отчита сериозен спад на автомобилното движение.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе я всички на метрото, трябват големи такси, само да излезнеш 10 лв. таксичка минимум, а тези дето по цял ден се шматкат и висят по безплатните паркинги на разни магазини 100 лева такса лентяй.
32
0
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 2 месеца
Пренаселено, презастроено. Задръстванията са там където се строи неконтролируемо. Кметове, общинари, мутри и подобна *** са виновни за ситуацията. Плановете с които се строят кръстовища със светофарни уредби през 100 метра, може да се ползват само за тоалетна хартия, има милионни градове в които няма един светофар и движението е прекрасно. НО РАЗБИРА СЕ!!! трябва да се глобява обикновенния данъкоплатец.
31
0
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 2 месеца
СПОРЕД ЛАБОРАТОРИЯТА ЗА ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА НА ЕС - САМО 7% ОТ ЗАМЪРСЯВАНЕТО В СОФИЯ ИДВА ОТ АВТОМОБИЛНИЯ ТРАФИК НАПРАВЕТЕ СИ СПРАВКА!!!
30
0
 
7
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 2 месеца
"ДЪРЖАВА КОЯТО ЖИВЕЕ ОТ ИЗМИСЛЕНИ ТАКСИ Е ОБРЕЧЕНА НА ГИБЕЛ" ЦИТАТ ОТ КНИГАТА - "ДЪРЖАВАТА И ПРАВОТО" - БОЖЕ ПАЗИ НАРОДА БЪЛГАРСКИ В КОЛОНИАЛНАТА ТЕРИТОРИЯ В КОЯТО ПРЕВЪРНАХА ХУБАВАТА НИ ДЪРЖАВА!!!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Всички ограничения за колите в София са заради некадърността на Фандъкова да се справи с организацията на движението и паркирането. Това са синята и зелената платени зони за паркиране, екостикерите и забраните около тях, а сега и такса задръстване.
28
2
 
7
 
! Отговори
Albi преди 2 месеца
С какво ще се движат хората по центъра? Някаква алтернатива има ли? Че като няма с какво пак ще е мръсно и натъпкано с коли, но някой ще папка пари. Велоалеи направете, разширете метрото.Пеша ли да обикалят целия център или с алчни таксита. То хубаво да подражавате на Лондон, но първо вижте колко линии има метрото там, колко стейшъна по центъра и тогава обирайте хората. Да не останем назад, поне нещо хубаво копирайте.
27
1
 
20
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 месеца
Колкото сините и зелените зони решиха проблема с паркирането, толкова и тази такса ще се пребори със задръстванията. Само дерат кожи от хората.
26
1
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
И колела да карат всички пак ще намерят причина за таксички и зонички.
25
1
 
11
 
! Отговори
Емо преди 2 месеца
Аз гледам практическата страна на нещата и те са общо взето дали ще те е..т отпред или отзад. Пример - от Младост до Илиенци отиваш с кола, сменяш поне две превозни средства в посока, значи 4х1.60 лв са 6.40 лв. С автомобил цената ще е от 5 лв да речем на газ, до 10-12 лв. Но с автомобила можеш да се отбиеш някъде да си свършиш и друга работа, да спреш пазаруваш и т.н. Т.е. идеята е за тормоза и да си платиш. Ами всяка всяка общинска наредба подлежи на финансов контрол.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До не трий - не е така подобриха много неща зелените зони. Първо никой не си оставя автомобила след запой и се появи дринк енд драйФ услугата второ през деня много хора се принудиха да паркират извън центъра за да не плащат паркинги, а на всичко отгоре се появиха и велоалеи. Зелената зона е перфектна и ако не виждаш разлика то е щото не живееш в центъра. Аз съм на Раковска и сега е 2 пъти по-празно особено през деня. Да пак е пълно, но има контрол и изчезнаха колите дето не мърдаха с месеци.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Да, но се получава друго - плащаш, а изобщо не е сигурно, че ще имаш дори 1 паркомясто. Общината ти прибира парите, а за другото се оправяй както можеш" - не е баш така, те и сега не са подсигурени, но със сигурност ще изчезнат много от сега накацалите. Другото, което е общината е крайно време да започне да налага еднопосочните улици и да се паркира от двете страни на улицата както е в голяма част от Европа и С.Америка. Разминават ми се по 3 камиона на улицата, а по тротоара автомобили. Ъпсурд
22
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Със сигурност поне центъра ще е по-чист, ама не вярвам че ще стане. В Лондон е така.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като искате оставки кой ви чува?Метода за промяна трябва да е обвързан със същия страх за оцеляване!
20
3
 
24
 
! Отговори
НЕ ТРИЙ ! преди 2 месеца
Не ,няма да стане ! Така както платените зони за паркиране не подобриха нищо ! Така както метрото не подобри задръстванията . Така както повишението на цената на билетчето не подобри нищо ! Така както кмета на София от много години насам закри баните и тоалетните , също премахна кошчетата за смет по пешеходните улици ! Така както премахна чешмите по улици и градинки . . . . и още много други неща които които не пълнят частните джобове на висшистите !
19
2
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 2 месеца
Да, но се получава друго - плащаш, а изобщо не е сигурно, че ще имаш дори 1 паркомясто. Общината ти прибира парите, а за другото се оправяй както можеш.
18
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОСТАВКА НА УШАТИЯ ПАРАШУТИСТ - ЮМРУЧЕТО, КОЕТО ПРЕДИ 3 Г СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОТКРАДНА ВЛАСТТА И СЕГА ЕДНОЛИЧНО КОЛИ И БЕСИ ВСЕ ЕДНО ЖИВЕЕ В ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"И как ще стане по-чисто като изнудят някакви хора да си сменят адреса и да си извадят нови лични карти" - а и ще излязат наяве много от наемателите. Няма логика от едно село половината да живеят в София обаче да продължават да плащат данъци там където е обезлюдено и харите им да изчезват по джобовете на разни селски кметове. Не виждам нищо нередно в това да плащаш такса смет и да имаш 1 парко място там където живееш. Трябва да важи не само за София, а за цяла България.
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Провинциалистите са виновни. Въведете данък за тях.
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"И как ще стане по-чисто като изнудят някакви хора да си сменят адреса и да си извадят нови лични карти" - в центъра до колкото знам, ако си регистриран по л.к. имаш право на 1 автомобил на апртамент. Много бързо ще видиш как хората ще почнат да се регистрират там където живеят и да си махат втория и третия автомобил от паркингите, с което ще се изпразнят и градинките. Освен това ще има повече кеш за почистващи фирми и инспектори и ще изчезнат колите без преглед и нещата ще се наредят.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да сложат такса задръстеняк и че ги изгоним половината.