Планираните инвестиции не значат скок в цената на водата в София

Veolia: Водещ проект е пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово
8 дек 2022 17:45, Анисия Иванова
1
Планираните инвестиции не значат скок в цената на водата в София
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Софийска вода" реализира 30% от всички инвестиции във ВиК сектора в България. За 2022 година дружеството  запази същата цена към краен клиент, докато при другите големи ВиК оператори се получи средно повишение от около 40%. Реализирането на по-големи обем инвестиции няма да бъде от съществено значение за определянето на цената. Това каза Франсоа Деберг, регионален директор на Veolia за България и Гърция, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Veolia започва своя път преди около 180 години и в много случаи сме били пионери и сме проправяли пътя в области като кръговата икономика, интелигентното управление на ресурсите и декарбонизацията".

Сега Veolia планира да бъде "компания шампион" в екологичната трансформация. За да постигне тази цел, компанията поема ангажимент да ускори и разшири прилагането на вече съществуващи решения, но и да създава бъдещи, за да отговори на четирите предизвикателства - да се намали ефектът на вече видимото за всички изменение на климата, изчерпване на ресурсите, срива на биоразнообразието и различните видове замърсяване.

Що се отнася до приноса на Veolia за въглеродната неутралност в България гостът посочи, че компанията "прилага същия подход като решенията, каквито се прилагат в световен мащаб, основно в посока на енергийна ефективност и използване на дигитални платформи, с които се постигна спестяване на енергопотреблението до 20%. "Прилагаме също и проекти от типа "От отпадъци към енергия".

"Нашият водещ проект е пречиствателната ни станция за отпадъчни води в Кубратово. Годишно там произвеждаме 23 мегавата зелена енергия от обработването на утайките и спестяваме 75 хил. емисии въглероден диоксид на годишна база. По този начин не само се посрещат енергийните нужди на самата станция, но и 85% от енергийната потребност на цялото дружество "Софийска вода".

Постигането на пълна енергийна независимост при управлението на ВиК системата в София ще бъде постигнато чрез произвеждане на повече зелена енергия с изграждането на фотоволтаични панели на нашите обекти и като продължим да работим по прилагането на мерки за енергийна ефективност, каза още събеседникът. "Тази година, 2022, ще постигнем 90% енергийна неутралност за дружеството", обясни гостът.

Концесионният договор на "Софийска вода", който изтичаше през 2025, бе удължен от Столичния общински съвет до февруари 2034 година. На въпроса какви ще бъдат инвестициите и подобренията във ВиК системата в София гостът отговори, че по последни данни от проучване на удовлетвореността от услугата резултатът е бил 92%, но компанията има желание и възможности за подобрение. "Планираме работа в три основни посоки - намаляване на водните загуби, като по този начин подобряваме сигурността на водоснабдяването в София и същевременно съхраняване на водните ресурси".

"Целта ни е да постигнем 100% енергийна неутралност, за да имаме гаранция за нашите дейности и ефективност, защото пазарът е доста динамичен и колеблив. Ще продължим и с дигитализацията и иновациите в нашите процеси, за да подобряваме резултатите си за нашите клиенти, и за служителите", каза още Деберг.

Инвестициите на дружеството се основават на заложената сериозна програма в размер на 634 млн., допълни гостът. По думите му в периода, в който Veolia е акционер в "Софийска вода" - от 2010 година до края на удължения период, инвестициите ще бъдат вече в размер на 1,5 млрд. лв. От тези 634 млн. лева, 113 млн. лв. ще бъдат специално заделени и вложени в разширяване на канализационната инфраструктура.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Кол и вЪже преди 1 година
А защо на други места ЗНАЧАТ? Или вдигаме на други места, за да може ла***н***ната София да може да мине между капките. Вдигайте им я - да си я плащат те тая инвестиция, стига сме им плащали всички останали всичко! Парното им нямало да се вдига - същевременно на всички други газа вдигнат, Сега водата.... докога бе, гл***п***в народе?