107-ми Празник на миньора в Перник

"Минна компания" ще настоява пред правителството да бъде пуснат в експлоатация 200-мегаватовия спрян енергоблок на ТЕЦ "Бобов дол"
23 авг 2008 15:09,
107-ми Празник на миньора в Перник
Снимка: Dnes.bg

Новият собственик на ТЕЦ "Бобов дол" - "Минна компания" на Христо Ковачки, ще настоява пред правителството за разрешение да бъде пуснат в експлоатация 200-мегаватовия спрян енергоблок. В разработената следприватизационна програма са предвидени 7 млн. евро за сероочистваща инсталация, с която параметрите на
очистването на въздуха ще се подобрят и ще са съотносими с изискванията на ЕС. Това съобщи днес в Перник Петър Петров от "Минна компания".

Днес в града се чества за 107-ми път Празник на миньора. "При този недостиг на електроенегрия в страната, мисля че един напълно изправен енергоблок, какъвто е 200-мегаватовия в ТЕЦ "Бобов дол", ще бъде абсолютно необходим. С поскъпването на газа черното гориво ще бъде черното злато за развитието на икономиката", заяви Петров.

"Минна компания" притежава 7 мини в страната и със затваряне на цикъла- добив на гориво- производство на електроенергия, ще бъде направена шихтовка /обогатяване на въглищата/, която да отговаря на изискванията за калоричност за работа на котлите, поясни Петров.

Според него се очаква производството на въглища да нарастне двойно през следващата година, с което заплатите на работниците да бъдат увеличени с над 30 процента. Пенчо Такмакчиев, председател на Федерацията на работниците от минната промишленост към КНСБ, съобщи, че миналата година е постигнат рекорден добив на въглища за последните 7-8 години -8,140 млн. тона, с 2,5 млн.тона повече от 2006 г.

Близо 2 000 миньори от Перник днес празнуваха професионалнияси празник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание