Хранителните стоки с един етикет

По този начин потребителят ще бъде информиран точно за съдържанието на продукта, който купува
6 мар 2009 23:25,
13
Хранителните стоки с един етикет
Снимка: Булфото

Планира се въвеждането на задължителен унифициран етикет върху всички хранителни стоки и напитки в цялата търговска мрежа.

Върху него трябва да са обозначени произходът, качественият състав и технологията на производство на продукта, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Въвеждането на единния етикет трябва да стане преди края на мандата на сегашното правителство, уточни заместник-министър Димитър Пейчев.

За изработването на модела на етикета, който ще се ползва от всички производители, ще се състои конкурс по Закона за обществените поръчки.

Изискването за обозначаване на произхода на земеделския продукт, което у нас в момента не се спазва, е категорично изискване и на Европейския пазар, посочи министър Цветанов.

В тази насока ще ползваме опита на Швеция.

Това е договорено между министър Цветанов и колегата му Ескил Ерландсон на среща в МЗХ днес.

С новото изискване на етикетите потребителят ще бъде информиран точно за съдържанието на продукта, който купува.

Преди окончателното въвеждане на този етикет мненията си ще изразят и научният бранш, и бизнесът, посочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
контрольор преди 15 години
Ами че то тези изискванията са си от доста дълго време - за етикетчетата и обозначенията. Ама никой не ги спазва, освен с минимални изключения, защото никой не контролира спазването. А и да спазва изискването да лепи етикетчета, кой може да гарантира дали написаното отговаря на съдържанието? Защо тогава е необходим конкурс - ПАРИЦИ ЛИ НЯКАКВИ ОСТАНАХА ЗА ЛАПАНЕ? Както ония милиони дато Общината даде на чехчетата (въпреки злощастната поука от работата с чешки фирми - крадливата ЧЕЗ, например) за "автоматите" по трамваите, които изобщо работят на 20 - 1 и като се юрнат старците да куцукат от автомат на автомат от началото до края на трамвая дано намерят някой работещ - чудиш се да се смееш ли, да плачеш ли - ТРАГИКОМЕДИЯ - НО ЗА МИЛИОНИ (левове).
11
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Това е само началото на оправията. Идеята да се напишат на етикетите производителя и вносителя - не е лоша. Така самите производители/вносители ще упражняват донякъде контрол над стоките. ... Потребителите когато търсят качествени стоки - ще ги търсят според етикетите най-вече. Тогава производителите на тези стоки ще имат интерес да няма стоки "менте" с етикети, на които е написано името им. ... Следващия етап ще е да се води партидност на всички стоки, не само на определени. В случай, че потребител се натрови с някаква хранителна стока - да може за броени часове да се проследи откъде е дошла, кой я е произвел, на колко търговци е продадена такава стока, и да може да се изтегли от пазара веднага. Хубава идея, но засега "сивия сектор" просто пречи на реализирането и. Докато се търгуват стоки без фактура и без отчитане на оборота - търговците не са заинтересовани да водят партиди. ... Другия проблем е, че всеки магазин трябва да бъде снабден с POS система, а една голяма част от малките магазинчета са с персонал, който не може да си пусне DVD-то дори.
10
0
 
0
 
! Отговори
LZ преди 15 години
Извинявай, но за неща, когато не си бил роден, не пиши...По цял свят си има регламент и изисквания към стоките и услугите. Не може да съществува общество без ред, закони и правила на играта. Какъв комунизъм те гони, к'ви пет лева?
9
0
 
0
 
! Отговори
pege преди 15 години
и в ЕС ядат модифицирани продукти, нищо ново под слънцето , но са по качествено обработени, докато нашита са още в зародиш и технологията посредствена.Така че един етикет не решава проблема, защото между качественото ще се прокрадва и такова със съмнителен произход за бърза и лесна печалба.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вече всеки ден почвам да пиша следното изречение - за да коментираш нещо трябва поне мааалко да си се поинтересувал от темата - а не да пишеш все едно твойто мнение и вездесъщо и за комунизма, селяните, държавата и т.н. клиширани изрази ВМЕСТО мнение. Тук става въпрос за допълнителни етикети, някои все пак трябва да провежда контрол над това какви точно кравешки копитца има в кренвиршите!!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как да вярваме на етикетите като няма лаборатории за изследване иконтрол на съдаржанието на хранителните продукти.Табелите за съдаржание на растителни мазнини всеки ще ги сложи , но това не оправя нещата.Ако наистина се мисли за ьдравето на хората във всеки по голям град трябва да има лаборатория за изследване на съдаржанието на храните.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Етикета си е етикет, но по-важно е какво ще се промени в контрола, какви ще бъдат санкциите и т.н. Ще има ли санкция лишаване от свобода в някои случаи? ..все пак става въпрос за здравето и живота на хората. Това кажете- за контрола и санкциите.
5
0
 
0
 
! Отговори
Деян Иванов преди 15 години
Какъв е проблема да има допълнителен етикет с важна информация за произхода и състава на даден продукт ? .... нямам думи
4
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
eга ти тъпизмите дето си ги написал:"Дааа точно така, през комунизма всичко беше стандартизирано нямаше свобода да произвеждаш нещо и да му сложиш етикет, какъвто ти искаш, а потребителя да може да си избере стока, с етикет садържащ хиляда информации или такава без никакъв етикет дори."Това е 'най-умния' коментар който съм чел от преди 3 денакогато "Златина от Пловдив" направо ме изуми.
3
0
 
0
 
! Отговори
el dorado преди 15 години
"В тази насока ще ползваме опита на Швеция."Eй 1 в Швеция 'построиха комунизЪма' още докато ние строяхме социализЪмаи освен това преди 89год имаше истински стандарти и млякото беше истинско, и сиренето, и салама, и....за някои неща няма значение какъв е строяима значение 'морала'
2
0
 
0
 
! Отговори
сталинчо преди 15 години
Ами малко комунизъм за цвят не е зле!:)
1
0
 
0
 
! Отговори
bono преди 15 години
Унифицирани етикети, съдържащи задължителна информация...не Ви ли напомня на нещо това? Дааа точно така, през комунизма всичко беше стандартизирано нямаше свобода да произвеждаш нещо и да му сложиш етикет, какъвто ти искаш, а потребителя да може да си избере стока, с етикет садържащ хиляда информации или такава без никакъв етикет дори. Е честито свободата на която толкова много се радвахме е на път да изчезне съвсем и да се върнем в добрия стар комунизъм.