Готвят протести заради забраната за предаване на метали за скрап

От бранша предвиждат фалити и ръст на престъпността
Обновена: 14 юли 2014 14:09 | 14 юли 2014 09:48, Веселина Йорданова
22
Готвят протести заради забраната за предаване на метали за скрап
Снимка: архив, БулФото

Търговци на скрап готвят протести заради новите правила, според които само фирми ще могат да предават желязо в пунктовете за изкупуване. От днес те са в сила, а от бранша се заканват да сезират Европейската комисия, защото смятат, че държавата създава монопол в полза на общините.

Още по темата
В сектора предстоят сътресения, предупреждават експерти пред bTV. Те смятат, че всички законни площадки ще затворят и ще се превърнат в незаконни. Другият проблем е, че общините трябва да изградят депа за отпадъците, а това не е направено.

В закона е разписано, че в общинските пунктове металът се предава безвъзмездно, а не за пари. Това ще прати хората, които се издържат с предаването на старо желязо при прекупвачите и търговците на черно.

От асоциацията по рециклиране предупреждават за бум при кражбите на метали, за фалит на законните пунктове и за наказателни процедури в Брюксел заради недомислията в закона.

Надя Съботинова, юрист на Българската асоциация по рециклиране, заяви пред БНР, че ефектът от тази регулаторна мярка е изключително негативен и за граждани, и за бизнес, и за общини.

„За сектора влизането на тази разпоредба е равносилно на колапс. Предвиждаме фалит на много фирми, над 10 000 души ще останат без работа, изчислено е, че около 600 000 души в страната изкарват прехраната си по този начин“, каза Съботинова.

По думите й, когато на тези хора се отнеме правото да си изкарват прехраната и липсва алтернативен вариант, вероятността за увеличаване на престъпността е голяма.

„Те ще предават металите на нелегални площадки. Милиони са левовете, които ще са загуба за държавата. Металообратващите предприятия са обречени на внасяне на скрап. Държавата я грози и наказание от ЕК, защото този закон елиминира действащо разделното събиране“ обясни още тя. Съботинова беше категорична, че срещи промените ще има протести.
 


22
Още по темата: рециклиранескрап
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Ник преди 6 години
Тъпо решение на проблема. Управляващите като крадат от държавата, да ги свалим и да нямаме управление. Вместо да засилят контрола на пунктовете и да отнемат лицензи. Желязо за милиони ще отива по сметищата, защото сме я цъфнали и вързали.
14
1
 
3
 
! Отговори
не съм циганин преди 6 години
И сега к'во,ако си почистя мазето и вилата и събера 10-15 кила железо,нема да мога да го върна и да получа некви кинти за това.Да ви го тура и у тъпия закон.Сега още повече ще процъфти сивия сектор в тази сфера.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига кражби на желязоСтига циганофилска пропаганда преди изборитеЗасрамете сеКой предава желязо?Откъде ще го вземат гражданите?Само *** у нас унищожават всичко,което събираме с къртовски труд и го продават за шише ракия на мафиотите от складоветеЗасрамете се вече
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вьрбан ***---------------Как ще си направиш? Платил ли си си на ония дето позволява или забранява?
11
0
 
3
 
! Отговори
вьрбан циганина преди 6 години
Ще си направя 16 фирми и пак ще си режа тръби и ще си ги продавам...да живей демокрациятааааааа !!!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... правото да си изкарват прехраната"?!?!Пустеят милиони декари държавна земеделска земя - сигурно средство за изхранването и на тези, които "берат жица и джилязу", и на онези, които изкупуват крадения метал! Само едно нещо е нужно, за да се печели от земеделие - КЪРТОВСКИ ТРУД.От тях самите си зависи, дали ще изкарват печалба с труда си, или ще имат пари само за цигари и ракия, набавени им чрез помощите, които държавата къса от залъка на нашите деца.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз протестирам!Протестирам, защото тази забрана не е съпроводена с наредба за национализиране на 90% от досегашните печалби на фирмите, които изкупуват метали за скрап. Изкупуващите много добре знаят, че купуват нещо, което е крадено и по този начин поощряват престъпността!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скрап ще се предава но на държавни фирми а тези мошеници да пият една студена вода
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този закон е ченгеджийски вместо да хващат крадците на метали така е по-лесно
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах, незаконните скрападжии как ще продадат желязото, ще правят контрабанда на желязо ли ахахха
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По думите й, когато на тези хора се отнеме правото да си изкарват прехраната и липсва алтернативен вариант, вероятността за увеличаване на престъпността е голяма."Съботинова ма, ти сякаш не знаеш, че тоя метал не го произвеждат за да го предават, а го крадат. Тоест извършват престъпления. Даже влакове дерайлират.Ти нормална ли си ?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите коментари, който прочетох са на хора напълно незнаещи и очевидно не разбиращи. Този закон беше предложен и приет от господата от ГЕРБ и само техни фирми сключиха договори с общините, така ще могат да си приберат парите от Европа отпуснати за изграждането на тези пунктове, отделно желязото без пари ще го получават, отделно и еко таксите ще прибират, поне такъв им е замисъла.
3
5
 
12
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 6 години
Крайно време беше за такъв закон. Нека всеки, който продава скрап, да фигурира регистриран къде, кога и как е продал всеки грам желязо. Да фигурира с трите си имена и адрес по лична карта. И новозакупеното желязо да се пази 3 месеца преди продажба. Ако се разкрие кражба - да се види кой е продал краденото и съд. Но според мен трябва да се плаща. Поне минимално. За да не отидат *** при незаконни скрападжии. И най-важното - да има контрол, здрав контрол и превенция на битови кражби.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че наглите *** ще иска да вкара фирмички-посредници да прибират половината печалба..... Че *** има има... тука спор няма. Но когато решиш да си смениш радиаторите в къщи или да занесеш старият акумулатор на вторични и да не можеш.... това е гавра.За да се спрат краденето на шахти и жици, трябва в пунктовете да има контрол на това какво се връща и да се води прозрачно счетоводство и да се записват данни. Ако нещо е крадено, да се носи отговорност.Забраната не решава нищо
1
2
 
2
 
! Отговори
Пръдлю Посеркофф преди 6 години
Ако на някой много му се ***, да иде в кабинката а не да *** на площада