С тел и вериги: Село под ключ заради кражби

Набези има и посред бял ден, а полицаи в селото няма
31 мар 2015 08:28,
29
С тел и вериги: Село под ключ заради кражби
Снимка: Reuters, архив

За да се спаси от крадците Димитър от гърменското село Марчево омотава тел около вратата на дома си. За да е по-сигурно е сложил и верига. Нищо обаче не спира човек, който е решил да открадне.

"Всичко, каквото им попадне всичко, килими, железарии, абе изобщо всичко. Като почне да се замръква и нападат, където няма хора, къщата разбиват прозорци, врати, това е ужас", казва Димитър Кокошаров пред bTV.

Кражби има и посред бял ден, дори собственикът да си е у дома. Затова жителите на село Марчево живеят в постоянен страх и под ключ.

"Разбиват катинара и му открадват на самата машина, на която реже дърва двигателя. Имаше помпа, която си поливаше, също и нея. Тук не са убили никой досега, но като слушам какво е по телевизията, убийства има, изнасилвания има, тука все още няма такова нещо, но се краде", казва и Лиляна Спасова.

Въпреки че подозренията падат върху живеещите в ромската махала наблизо, засега няма задържани за редовните набези.

Кметицата на община Гърмен моли за увеличаване на полицейските сили в района, с което да се сложи край на всекидневните кражби от домовете на хората. В момента 7 униформени обслужват 16 села.

"Ще поискам от органите, като най-напред може би ще се обърна до министъра, до главния секретар, ако може да бъде отпуснат може би щат ли, или пък да се направи някаква промяна в тяхното разписание, за да може да се съдейства на самите жители на село Марчево. За 24-часов полицейски патрул не знам дали ще е възможно това, но ако може, ще сме благодарни", казва Минка Капитанова.

Докато се реши проблемът с липсата на полицейска сила в Марчево, местните обмислят алтернативни методи сами да се спасят.

"Трябва или да се въоръжаваме или... няма никакъв друг начин, пък не ми се влиза в затвора. Мога да сложа една мрежа с ток и там да си остане, който влиза, ама...", обмисля се Димитър Кокошаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
do Kalina Ilieva преди 9 години
Neka purvo se nauchim da pishem,Madam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
11
0
 
8
 
! Отговори
Х преди 9 години
Не знам защо трябваше да се отхвърля всичко добро от социалистическа България.Тогава участъковият милиционер беше човек който живееше в района си а не на 50-60 километра от него .Там той познаваше всички и знаеше за наклонностите на престъпния контингент.Беше винаги под ръка на хората в района.Населението му помагаше по всякакъв начин, защото виждаше полза от неговата работа.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не телта и веригите спират крадеца, а човекът.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така е, настоящи и бъдещи гласоподаватели не може да се държат гладнислед 20-тина година и в София положението ще бъде такова
8
1
 
19
 
! Отговори
бастун преди 9 години
Това е дискриминация кам ромите,незабавно тия селяни да бъдат обвенени в етническа нетърпимост към ромите.Дъртия козел Лютви Бустан да защити ромите отново от дискриминационата политика на тия селяни.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НаблюдателНапротив държава има и тя следи старателно да не се организира мит'ряла даже го преследват ако опита да се защити!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ястребите" не крадЪт те берЪт
5
1
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Време е след като държава няма, българите да поемат защитата си в свои ръце.
4
0
 
6
 
! Отговори
СВЯТ преди 9 години
ВЯРВАЙТЕ НА валери И на оня с македонско днк наистина мислят за по бързото забогатяване на БЪЛГАРИТЕ
3
0
 
35
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Аз отдавна искам да се разреши употребата на лично оръжие в рамките на дома без разрешително. Влезне ли някой да го стреляш на място, това е.
2
0
 
35
 
! Отговори
Асен Асенов преди 9 години
Няма да се плашите, полицаи за нашите баби и дядовци нама но сега за всеки нов знак за ограничение на магистралата ще намерят по двама.
1
5
 
11
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Пазят се от руснаците ...