Студът ще скове и Дунав, има вероятност от ледоход

През 1954 година реката е била в лед цели 89 дни
10
Студът ще скове и Дунав, има вероятност от ледоход
Снимка: Reuters

Има сериозна вероятност да се образува ледоход по река Дунав, обяви директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе Павлин Цонев пред БТА.

Той обясни, че условията за образуване на ледоход са ниско ниво на реката, което в момента е факт, както и продължително застудяване, каквато е синоптичната прогноза за следващите дни.

"Речната практика показва, че за да се появи ледоход трябва в продължение на 10 дни температурата на въздуха да е под минус 10 градуса", уточни Цонев. По думите му така целият обем вода ще се охлади. Ще се появят първо ледени кристалчета и т. нар. шуга - ледена каша на повърхността на водата, след това ще има и крайбрежен лед, който предхожда и същинския ледоход по реката.

Цонев все пак уточни, че прогнозата за голямо застудяване е за четири-пет дни. Ако след това имаме по-високи температури, може и да не се достигнат условията, при които ще се образува лед, допълни той.

Директорът на Агенцията уточни, че при ледоход корабите трябва да се приберат в пристанищата в зимни убежища. В противен случай може да има последствия за плавателните съдове. Цонев припомни, че през 2012 г., когато е имало ледоход, румънски параход е потънал край Силистра, защото капитанът не се е съобразил с природата.

Статистиката показва, че от 1900 година до момента реката е замръзвала напълно 28 пъти. По-често обаче това е било до 50-те години на миналия век.

Най-тежко е било положението през зимата на 1954 година, когато е и най-дългият период с ледови явления по реката. Тогава ледоходът е продължил цели 89 дни - от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 година. За 66 дни тогава реката е била напълно замръзнала, а в останалите 23 дни се е наблюдавал ледоход.

Дунав е замръзвал на два пъти напълно през зимата на 1984 г. - 1985 година. За последно ледоход е имало през 2014 година.

През зимата на 2011-2012 година явлението се е наблюдавало в продължение на 24 дни. Тогава ледоходът по реката е достигнал 80-90 процента и е нанесъл сериозни поражения на неизвадените от водата понтони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
0 преди 7 години
nomera mai nema da mine.dunava si go poznavame.sega po eu programi shte kradat pari za ukrepvane na digite.shte ima linch.prosti mi GOSPODI che sam roden balgarin a te sa diavoli
4
0
 
0
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
Когато реката замръзне може оградата да продължи... да не се губи време :) А, Пако да тича по реката до немско...
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин Във Видин реката била така здраво замръзнала една зима, че по време на сватба возили булката с конска шейна по леда.
2
14
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Температурите да паднат до минус 60 да им замръзнат яйцата на комунистите!
1
1
 
11
 
! Отговори
Avanturist преди 7 години
Супер нека замръзне добре, тъкмо ще става за раъходка по реката пеша и за каране на кънки.