Стобските пирамиди – малко познатият феномен

От върха им се открива прекрасен изглед
Обновена: 16 апр 2017 18:10 | 16 апр 2017 18:07, Веселина Йорданова
6

Снимка: БулФото

Стобските земни пирамиди не са от най-популярните природни забележителности в България, но са добре познати на запалените туристи. Намират се недалеч от село Стоб в югозападния дял на Рила. 

Размерите на пирамидите не са толкова внушителни като мелнишките - средната им височина е 6-10 метра, на места достигат до 12 метра, но са много живописни. Някои от пирамидите са гловидни, други са конусовидни или пирамидални.
 
Много от тях завършват с "каменна" шапка, наподобявайки огромни гъби, а основите им са широки и често са слети помежду си.
 
Най-много пирамиди има по южния склон. Живописните им композиции носят различни имена – "Кулите", "Чуките", "Самодивски комини", "Зъберите", "Братята" и други чудновати имена.
 
Пирамидите край село Стоб могат да бъдат наблюдавани от изградената екопътека над тях или от поддържан коларски път, криволичещ в подножието им покрай живописна рекичка, разказва БулФото.
 
От върха на пирамидите се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами рекламирайте ги. Само алкохолен туризъм на слънчевия бетон ли ще развивате.
5
3
 
0
 
! Отговори
9 преди 6 години
Много скучно място и нищо забележително няма,по интересно ще Ви е на Златни мостове.Не си губете времето и горивото да ходите там.
4
0
 
1
 
! Отговори
карина преди 6 години
Да бяха снимали изгледа от върха на пирамидите. По принцип са обикновени природни образувания.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не знаете! Четете този сайт за да ви научат журналистите-езиковеди на...нещо като Български език! Може те самите да не знаят какво правят, но всичките са си срутили покривите за да може звездите им го говорят. Въйййй!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1И аз се питам какво ли е това гловидниВъобразявах си, че знам българския език, а какво излиза......
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво значи гловидни?